Πριν από μερικούς μήνες ο Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωνε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Τελικώς μετά την αποχώρηση τους οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ανατρέψουν την Κυβέρνηση με αποτέλεσμα πλέον να κυβερνούν την χώρα. Μάλιστα, πριν από λίγες μέρες είχαν δώσει τελεσίγραφο στις ΗΠΑ για τήρηση της προθεσμίας αποχώρησης.
Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα «τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στην Ντόχα.
“Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στην Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν”
«Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να «κερδίσει», να δείξει πως «αξίζει» νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα. «Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.
Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος το «αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση» στη χώρα. Η «νέα διπλωματική αποστολή» θα διαθέτει «νέα ομάδα», με επικεφαλής τον Ιαν Μακάρι, ως χθες δεύτερο τη τάξει της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.
«Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στην Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν», ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν, εξήγησε.
Η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να «βοηθά» Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ, σημείωσε. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους, κατ’ αυτόν.
“Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς,”
Άλλοι 6.000 απομακρύνθηκαν από την αφγανική επικράτεια αφότου στήθηκε αερογέφυρα, τη 14η Αυγούστου, μέχρι χθες. Αγνοώντας τις ερωτήσεις που φώναζαν δημοσιογράφοι, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως άνοιξε «νέο κεφάλαιο στη δέσμευση της Αμερικής στο Αφγανιστάν», στο οποίο θα πρωταγωνιστεί «η διπλωματία μας».
«Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς, αλλοδαπούς και Αφγανούς να φύγουν, εάν το επιλέξουν», πιθανόν οδικώς, ανέφερε. Η διαδικασία πάντως «δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη η γρήγορη», συμπλήρωσε.