Πολιτική

Κατρούγκαλος: Η ΕΕ να πιέσει τους Ταλιμπάν για ασφαλές διάδρομο εξόδου

Κατρούγκαλος: O τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην επιχείρηση αποχώρησης και ζήτησε την ανάληψη ενεργειών από την ΕΕ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα πρέπει η ΕΕ να πιέσει τους Ταλιμπάν για ασφαλές δρόμο εξόδου. Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τις εκρήξεις στην Καμπούλ και την επιχείρηση εξόδου από το Αφγανιστάν.

Πιο συγκεκριμένα, την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την πρωτοβουλία που πρέπει να αναλάβει η ΕΕ, ούτως ώστε αφενός να ασκηθεί πίεση στους Ταλιμπάν για την αποφυγή ακροτήτων και αφετέρου να υπάρξει ασφαλής διάδρομος στις γειτονικές χώρες, από όπου και να γίνουν επανεγκαταστάσεις των προσφύγων, βάσει δεσμευτικών ποσοστώσεων για κάθε ευρωπαϊκή χώρα, επανέλαβε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος.

“Φαίνεται να υπάρχουν παρόμοιες πολιτικές ευθύνες”

Ο κ. Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» σε ερώτηση για τυχόν κυβερνητικές ευθύνες ως προς την διαχείριση της επιχείρησης διαφυγής των Αφγανών διερμηνέων και όσων άλλων είχαν σχέση με ελληνικά συμφέροντα, ανέφερε τα εξής:

«Φαίνεται να υπάρχουν παρόμοιες πολιτικές ευθύνες. Επειδή όμως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αντιθέτως με την Νέα Δημοκρατία, δεν δημαγωγεί στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, και επειδή η επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη, αναλυτικότερη κριτική θα ασκηθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ανάλογα με τα αποτελέσματα, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η οργανωμένη προσπάθεια εκκένωσης. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ενισχυθεί σημαντικά η πρεσβεία μας στο Πακιστάν, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις πολύ πιο διευρυμένες προκλήσεις».

“Η εξωτερική πολιτική της χώρας, η πολιτικής της χώρας ευρύτερα, δεν χαρακτηρίζεται από λιποψυχία”

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει εκτός τόπου και χρόνου την κριτική για αποτυχία απεγκλωβισμού Αφγανών διερμηνέων που συνεργάστηκαν με την ελληνική αποστολή.

«Η εξωτερική πολιτική της χώρας, η πολιτικής της χώρας ευρύτερα, δεν χαρακτηρίζεται από λιποψυχία, σε κανένα επίπεδο. Όσοι παρακολουθούν πολύ στενά την Ελλάδα, νομίζω ότι το έχουν κατανοήσει αυτό. Οπότε βρίσκεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου όποιος τα ισχυρίζεται αυτά.

Από εκεί και πέρα, ο καθένας βλέπει και διαβάζει τι συμβαίνει στην Καμπούλ. Βλέπει και διαβάζει πόσο επικίνδυνα είναι τα πράγματα στο αφγανικό έδαφος, τι έγινε με τις επιθέσεις αυτοκτονίας, τι κλίμα πανικού επικρατεί και τι άλλες επιθέσεις προαναγγέλλονται, το λουτρό αίματος, που κόστισε σε ανθρώπους έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ και τα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

“Η προσπάθεια αυτή δεν εγκαταλείπεται”

Το Υπουργείο Εξωτερικών έκανε -και εξακολουθεί να κάνει- ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν με την ελληνική Πολιτεία, να μπορέσουν να μεταφερθούν με ασφάλεια έξω από την Καμπούλ και το Αφγανιστάν προς την Ελλάδα ή σε άλλες χώρες. Δεν απασχολεί μόνο τη χώρα μας το ζήτημα αυτό. Απασχολεί πολλές χώρες της Ε.Ε..

Απασχολεί το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας, όσους, εν πάση περιπτώσει, είχαν μια παρουσία στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια και συνεργάστηκαν με ανθρώπους εκεί. Η προσπάθεια αυτή δεν εγκαταλείπεται. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, πρέπει κανείς να έχει πλήρη εικόνα του τι επικρατεί και τι ισχύει σήμερα εκεί. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και συνεχίζουμε να ασχολούμαστε» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.