Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Θανατηφόρο τροχαίο στην Τσιμισκή

Ρυμουλκό φορτηγό χτύπησε τον 40χρονο που διέσχιζε το οδόστρωμα

Ένας 40χρονος άντρας από το Ιράκ έχασε τη ζωή του τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να περάσει τον δρόμο στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Το τροχαίο σημειώθηκε στις 04:40, όταν ρυμουλκό φορτηγό που οδηγούσε 46χρονος χτύπησε τον 40χρονο που διέσχιζε το οδόστρωμα, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του τελευταίου.

Προανάκριση διενεργούν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη σε έκταση και πληθυσμό πόλη της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα και η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας, μετά την πρωτεύουσα Αθήνα.

Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την έδρα του δήμου Θεσσαλονίκης και την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, της μητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης καθώς και την έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης.

Ιδρύθηκε το 316/5 π.Χ. από το Μακεδόνα στρατηγό Κάσσανδρο, που της έδωσε το όνομα της συζύγου του και ετεροθαλούς αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκης και προήλθε από τη συνένωση 26 πολιχνών που βρίσκονταν γύρω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Τον 2ο π.Χ. αιώνα η πόλη κατακτήθηκε από τους Ρωμαίους και αποτέλεσε έδρα της ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας.

Θεσσαλονίκη: Η ετυμολογία του ονόματός της

Το όνομα απαντάται σε διάφορες μορφές αλλά με ελαφρώς παραλλαγμένη ορθογραφία και φωνητικές διακυμάνσεις. Θεσσαλονίκεια είναι επιθετική μορφή, που βρίσκουμε στο έργο του Στράβωνα και χρησιμοποιείται κατά τους ελληνιστικούς χρόνους ως ονομασία της πόλης, σχηματιζόμενη από το όνομα φυσικού προσώπου, όπως αντίστοιχα γινόταν για την Σελεύκεια από τον Σέλευκο, την Κασσάνδρεια από τον Κάσσανδρο, την Αλεξάνδρεια από τον Μέγα Αλέξανδρο κ.ά. Η επικρατούσα όμως μορφή του ονόματος είναι η Θεσσαλονίκη. Από την ελληνιστική εποχή υπάρχουν και αναφορές με το όνομα Θετταλονίκη, κυρίως από τον ιστορικό Πολύβιο, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, όπως φανερώνουν επιγραφές και νομίσματα, εμφανίστηκαν οι μορφές Θεσσαλονείκη και Θεσσαλονικέων.

Στην περιοχή της σημερινής πόλης και ειδικότερα
  • στην Τούμπα,
  • τη Διεθνή Έκθεση,
  • το Καραμπουρνάκι,
  • την Πολίχνη,
  • τη Νέα Ευκαρπία,
  • την Σταυρούπολη και
  • την Πυλαία υπήρχαν προϊστορικοί και μεταγενέστεροι οικισμοί και πολίσματα.