Μια διαδικασία η οποία απασχολεί όλους όσους έχουν εκδώσει από τον ΟΑΕΔ κάρτα ανεργίας είναι η διαδικασία με την οποία μπορούν να την ανανεώσουν. Είναι σημαντικό επίσης πότε μπορείτε να την ανανεώσετε.
Ανανέωση δελτίου ανεργίας ΟΑΕΔ
Το δελτίο ανεργίας ισχύει επί ένα τρίμηνο από την αρχική εγγραφή ή την τελευταία ανανέωση, οπότε πρέπει να ανανεωθεί εκ νέου. Στην περίπτωση των ΑμεΑ, το δελτίο ανεργίας ισχύει έως και τρεις (3) μήνες μετά την λήξη της ισχύος του παραστατικού αναπηρίας που προσκομίσθηκε.
Από 1/7/2021 το διάστημα ανανέωσης του Δελτίου ανεργίας τροποποιείται. Η δυνατότητα ανανέωσης θα ξεκινάει 20 ημέρες πριν την ημερομηνία λήξης του Δελτίου ανεργίας και θα διαρκεί μέχρι την ημερομηνία λήξης του. Μετά την παρέλευση του εν λόγω χρονικού διαστήματος το δελτίο ανεργίας διαγράφεται αυτόματα. Σε αυτή την περίπτωση, οι πολίτες μπορούν να προβούν στην έκδοση νέου δελτίου ανεργίας.
Για την ομαλή μετάβαση στο νέο διάστημα ανανέωσης, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2021 θα ισχύσει επιπλέον διάστημα ανανέωσης 5 εργάσιμων ημερών μετά τη λήξη του δελτίου ανεργίας.
Η ανανέωση του δελτίου ανεργίας γίνεται αποκλειστικά με τους ακόλουθους τρόπους:
- Ηλεκτρονικά χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet, μέσω:
- της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης gov.gr
- των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΟΑΕΔ (e-services)
- της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα και tablets OAEDapp
- μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ): Μπορείτε να απευθυνθείτε σε ΚΕΠ, επιδεικνύοντας ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (αστυνομικό δελτίο ταυτότητας, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης ή ασφαλιστικό βιβλιάριο)
Όσον αφορά στους δικαιούχους επιδότησης τακτικής ανεργίας, το δελτίο ανεργίας παραμένει σε ισχύ για τρεις (3) μήνες ύστερα από τη λήξη της επιδότησης,οπότε πρέπει να ανανεωθεί (εφόσον διενεργούνται έγκαιρα οι απαιτούμενες δηλώσεις παρουσίας κατά τη διάρκεια της επιδότησης). Έκτακτες παρατάσεις της επιδότησης, δεν μεταβάλλουν την ημερομηνία λήξης του δελτίου ανεργίας.
Σε ποιες περιπτώσεις διαγράφεται η κάρτα ανεργίας
Ο ΟΑΕΔ ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για τις περιπτώσεις στις οποίες διαγράφεται η κάρτα ανεργίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους δικαιούχους. Συγκεκριμένα, οι περιπτώσεις είναι οι εξής:
- Σε περίπτωση ανάληψης εργασίας είτε με τη μεσολάβηση του ΟΑΕΔ είτε με ενέργειες του ίδιου του ανέργου
- Σε περίπτωση μη αποδοχής προσφερόμενης και κατάλληλης των προσόντων του θέσης εργασίας
- Σε περίπτωση μη ανανέωσης του δελτίου ανεργίας σε διάστημα έως και 5 (πέντε) ημερών μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης ισχύος του δελτίου ανεργίας
- Σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας του ανέργου στην αγορά εργασίας (π.χ. ασθένεια, μετάβαση στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τις είκοσι (20) ημέρες ανά ημερολογιακό έτος, διοικητική κράτηση, φυλάκιση, κ.ά.)
- Σε περίπτωση στράτευσης
- Σε περίπτωση συνταξιοδότησης εξ ιδίου δικαιώματος
- Σε περίπτωση λήξης της άδειας διαμονής ή εργασίας αλλοδαπού (προκειμένου για πολίτες τρίτων χωρών
- Σε περίπτωση φοίτησης, μαθητείας, πρακτικής άσκησης
- Σε περίπτωση κύριας ασφάλισης στον ΟΓΑ, ΝΑΤ