Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 28/08: Γεμίζουν οι ΜΕΘ

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την πανδημία στη χώρα μας το χειμώνα την ώρα που υπάρχει ήδη μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

«Με την επιστροφή από τις διακοπές, επιστρέφει και ο Covid» δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Μάτα Τσικρικά, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3.

Μετά τη χαλάρωση των διακοπών πρόσθεσε, ακολουθεί ο Σεπτέμβριος, ένας μήνας υπερδραστήριος και εάν δεν επιτευχθεί ο απαιτούμενος εμβολιαστικός ρυθμός ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, τόνισε η κ. Τσικρικά.

Πρόσθεσε ότι νοσηλεύονται όλο και πιο νέοι άνθρωποι με κορωνοϊό στα νοσοκομεία ακόμα και 16χρονοι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ υπάρχουν τριαντάρηδες διασωληνωμένοι.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θλίψη των υγειονομικών για το γεγονός ότι το ΕΣΥ ασχολείται με ένα και μόνο νόσημα με συνέπεια να στερούνται ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ασθενείς με χρόνια νοσήματα.

Παγώνη: Στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid

Στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Καπραβέλος: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Ειδικά για το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της.

Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.

«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

Η μετάλλαξη Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με την Άλφα

Την ίδια ώρα, μια νέα αγγλική μελέτη αναφέρει πως οι άνθρωποι που μολύνονται από την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -2,3 φορές μεγαλύτερο- να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους αρρωσταίνουν από την μετάλλαξη Άλφα.

Η έρευνα του οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Νταμπρέρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases”, έγινε σε 43.338 άτομα διαγνωσμένα με κορωνοϊό μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου φέτος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος επίσκεψης στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου λόγω Covid-19 είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερος στην περίπτωση της Δέλτα σε σχέση με την Άλφα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Δέλτα οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας, ιδίως επειδή πλήττει περισσότερο τους ανεμβολίαστους και τους ευπαθείς.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν από την Άλφα, με τα περισσότερα περιστατικά (της Δέλτα) να αφορούν ανεμβολίαστους. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι της Δέλτα, γι’ αυτό είναι ζωτικό όσοι δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, να τις κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό όσοι έχουν συμπτώματα Covid-19, να μένουν σπίτι και να κάνουν μοριακό τεστ όσο γίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο δρ Νταμπρέρα.

Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

Παράλληλα, τα προγνωστικά μοντέλα του Υπουργείου Υγείας κάνουν λόγο για αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, με εφαρμογή περιοριστικών μέτρων «απειλούνται» η Αχαΐα, η Ηλεία, η Εύβοια και η Κοζάνη, ο Έβρος, η Καβάλα, η Λάρισα και η Αιτωλοακαρνανία.

Όσον αφορά τα νησιά, στο μικροσκόπιο βρίσκονται μεταξύ άλλων η Ρόδος, η Χίος, η Κάλυμνος, η Νάξος και η Ικαρία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο