Δύο ευρωπαϊκές χώρες και η Αυστραλία βρέθηκαν στην κορυφή της νέας αξιολόγησης των συστημάτων υγείας των 11 χωρών με υψηλό εισόδημα, στην έκθεση που δημοσιεύτηκε από το σημαντικό αμερικανικό think tank Τhe Commonwealth Foundation. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Νορβηγία, στη δεύτερη θέση η Ολλανδία και στην τρίτη η Αυστραλία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) ήταν στην κορυφή της λίστας την προηγούμενη φορά που δημοσιεύθηκε η μελέτη το 2017. Σήμερα, έχει υποχωρήσει στην τέταρτη θέση. Το αμερικανικό σύστημα υγείας βρίσκεται στην 11η και τελευταία θέση. Βρίσκεται μόνιμα εκεί από την πρώτη φορά που δημοσιεύθηκε η συγκεκριμένη αξιολόγηση το 2004.
Συστήματα υγείας: Που εστιάζει η έκθεση
Η έκθεση κυκλοφόρησε τις προηγούμενες μέρες και υπολόγισε την απόδοση των συστημάτων υγείας της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
Σύμφωνα με το euronews, η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Commonwealth Foundation, μια ομάδα έρευνας και μελέτης των συστημάτων υγείας. Βαθμολόγησε τις 11 προαναφερθείσες χώρες σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες: πρόσβαση στο σύστημα υγείας, διαδικασία περίθαλψης, αποτελεσματικότητα σε σχέση με την γραφειοκρατία, δικαιοσύνη σε σχέση με το εισόδημα των ασθενών και τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τη νοσηλεία.
Κάθε κατηγορία καλύπτει διαφορετικά στοιχεία των υπηρεσιών υγείας. Για παράδειγμα, η βαθμολογία στην κατηγορία πρόσβαση στο σύστημα υγείας αφορά το πόσο προσιτή είναι η περίθαλψη και τον χρόνο που απαιτείται για να την λάβει ένα άτομο.
Συστήματα υγείας: Τα ευρήματα της έκθεσης
Συνολικά, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν αυτές που περιόρισαν το κόστος της περίθαλψης για τους ασθενείς. Η έκθεση ανέδειξε τα ανώτατα όρια που έχουν επιβληθεί σε Νορβηγία και Ελβετία για τις δαπάνες που γίνονται από το ίδιο το άτομο, αλλά και τη σημασία της γερμανικής απόφασης του 2013 να μην υπάρχουν αμοιβές στα ραντεβού με ιατρούς.
Σύμφωνα με την μελέτη, συστήματα υγείας που είναι οικονομικά πιο προσιτά, ή στα οποία ο ασθενής δεν έχει οικονομική επιβάρυνση, όπως στη Βρετανία, ή υπάρχει απλοποίηση ή μείωση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης όπως έγινε για παράδειγμα στην Ελβετία, πέτυχαν να έχουν υψηλότερη βαθμολογία και στην κατηγορία που αφορά τη διοικητική αποτελεσματικότητα και την αποφυγή της γραφειοκρατίας.
Η Νορβηγία και η Ολλανδία ξεχώρισαν για την ταχύτητα πρόσβασης στο σύστημα υγείας τους. Η έκθεση ανέδειξε πρωτοβουλίες, όπως ο Νόμος για τα Δικαιώματα του Ασθενή στην Νορβηγία, που ορίζει το δικαίωμα να λάβει το άτομο φροντίδα μέσα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Στην Ολλανδία, οι ιατροί γενικής ιατρικής πρέπει να παρέχουν τουλάχιστον 50 ώρες ή υπερωρίες σε φροντίδα κάθε χρόνο για να διατηρήσουν τις ιατρικές τους άδειες, κάτι που ενισχύει την αποτελεσματικότητα του ολλανδικού τομέα υγείας.
Ενώ το βρετανικό σύστημα υγείας είναι οικονομικά το πιο προσιτό – παρέχει καθολική φροντίδα που είναι σχεδόν πάντα δωρεάν στους ασθενείς – η βαθμολογία της χώρας ήταν χαμηλή, λόγω των πολύωρων αναμονών για παροχή περίθαλψης.
Η έρευνα μάλιστα βρήκε ότι το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, σε σχέση με την πρόσβαση στο σύστημα υγείας, έχει μεγαλώσει στην Βρετανία. Παρά τη μεγάλη βαθμολογία, η Βρετανία έπεσε από την πρώτη στην τέταρτη θέση.
Συστήματα υγείας: Γιατί η Αμερική είναι εξαίρεση
Το αμερικανικό, το βρετανικό και το σουηδικό σύστημα υγείας είχαν υψηλή βαθμολογία στην κατηγορία διαδικασία της περίθαλψης και για τα προληπτικά μέτρα για την υγεία που έχουν λάβει, όπως είναι για παράδειγμα ο εποχιακός εμβολιασμός για την γρίπη και οι μαστογραφίες.
Παρόλα αυτά, η μελέτη τοποθετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες στην τελευταία θέση σε όλες τις άλλες κατηγορίες. Τα συνολικά αποτελέσματα του αμερικανικού συστήματος υγείας απέχουν τόσο πολύ από αυτά των άλλων δέκα χωρών, ώστε οι συγγραφείς υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τον τρόπο υπολογισμού της μέσης απόδοσης κάθε χώρας. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της έκθεσης, οι ΗΠΑ «απείχαν τόσο πολύ, ώστε στρέβλωναν τη μέση απόδοση».
Με άλλα λόγια, το αμερικανικό σύστημα υγείας είχε τόσο φτωχές επιδόσεις, κατά τη διάρκεια της ανάλυσης των στοιχείων, ώστε οδηγούσε ακόμη και τις άλλες χώρες να φαίνονται ότι δεν τα πάνε καλά.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συγγραφείς της έκθεσης είχαν τα φτωχά αποτελέσματα στην περίθαλψη, του αμερικανικού ασφαλιστικού συστήματος. Ενώ οι ΗΠΑ δαπανούν τα περισσότερα χρήματα στην περίθαλψη σε σχέση με το ΑΕΠ τους, έχουν τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας και θανάτων που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, ανάμεσα στις 11 χώρες που εξετάστηκαν. Σύμφωνα με την έκθεση, οι Αμερικανοί πολίτες αρρωσταίνουν πιο συχνά και το προσδόκιμο ζωής τους έχει μειωθεί.
Συστήματα υγείας: Τα συμπεράσματα της έκθεσης
Το γενικό συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι οι κορυφαίες σε επιδόσεις χώρες παρείχαν καθολική περίθαλψη και απομάκρυναν κάθε οικονομικό εμπόδιο σε σχέση με την πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Επένδυσαν στην πρωτοβάθμια φροντίδα σε επίπεδο κοινότητας, όπως για παράδειγμα σε οικογενειακούς γιατρούς και μείωσαν τη γραφειοκρατία των πολύπλοκων συστημάτων χρηματοδότησης που εμπλέκουν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό.
Οι συγκεκριμένες χώρες επένδυσαν επίσης σε κοινωνικές υπηρεσίες, όπως παιδική φροντίδα, μεταφορές, κοινοτική ασφάλεια, καλύτερη στέγαση και βελτιωμένες εργατικές παροχές, που σύμφωνα με την έκθεση οδήγησαν «σε έναν υγιέστερο πληθυσμό που απασχολεί λιγότερο το σύστημα υγείας. Όπως απέδειξε μάλιστα η πανδημία, κανένα κράτος δεν διαθέτει το τέλειο σύστημα υγείας» σημείωσε η έκθεση.
«Αλλά μαθαίνοντας τι λειτούργησε και τι όχι σε άλλα μέρη του κόσμου, όλες οι χώρες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες πολιτικές και πρακτικές που μπορούν να τις φέρουν πιο κοντά στο ιδανικό σύστημα υγείας που προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες του, με ένα κόστος διαχειρίσιμο από το κράτος».
Η κατάταξη των χωρών:
- Νορβηγία
- Ολλανδία
- Αυστραλία
- Βρετανία
- Γερμανία
- Νέα Ζηλανδία
- Σουηδία
- Γαλλία
- Ελβετία
- Καναδάς
- ΗΠΑ