Αύξηση κατέγραψαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων για τον Ιούλιο σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 788 εκατ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 542 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Όμως η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα μειώθηκε σε 1,2% από 2,3% τον προηγούμενο μήνα.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα -συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών ιδρυμάτων- παρουσίασαν αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.619 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 13,2% από 14,5% τον προηγούμενο μήνα.Από τις επιχειρήσεις οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση κατά 1,05 δισ. ευρώ, έναντι αύξησης κατά 1.077 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
Αναφορικά με τις χορηγήσεις , η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς την οικονομία ήταν θετική κατά 687 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1.667 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κατά κύριο λόγο την θετική χρηματοδότηση κατά 1,2 δισ. ευρώ προς την γενική κυβέρνηση, έναντι θετικής καθαρής ροής 1,150 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης της γενικής κυβέρνησης μειώθηκε σε 55,5% από 60,1% τον προηγούμενο μήνα.
Λίγα λόγια για την Τράπεζα της Ελλάδος
Η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1927.Βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ, συμμετέχει στο σύστημα κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα. Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης είναι οι αποκλειστικοί μέτοχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι κρατική, αλλά μια Ανώνυμη Εταιρεία. Έχει ειδικά προνόμια, ειδικές αρμοδιότητες αλλά και περιορισμούς, όπως ότι δεν μπορεί να λειτουργεί ως εμπορική τράπεζα. Καθώς και ότι στη μετοχική της σύνθεση το κράτος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 35% όπως ορίζεται στο καταστατικό της. Διαφέρει από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία διατηρούσε το προνόμιο έκδοσης χαρτονομισμάτων στην Ελλάδα ως το 1928.
Κατά τη διατύπωση του άρθρου 29 του καταστατικού, «Ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές διορίζονται για μία εξαετία, με Προεδρικό Διάταγμα. Κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους η Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη των οργάνων της δεν ζητούν ούτε δέχονται οδηγίες από την Κυβέρνηση. Βάσει του καταστατικού κανείς αντιπρόσωπος του Δημοσίου δεν έχει δικαίωμα να ελέγξει τα βιβλία της τράπεζας σε κανένα από τα καταστήματα της πλην του επιτρόπου του κράτους, ο οποίος μπορεί να ζητήσει στοιχεία αλλά υποχρεούται να τηρεί αυστηρή εχεμύθεια.