Το Ισραήλ έχει προηγηθεί από την αρχή στους εμβολιασμούς, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε την τρίτη δόση του εμβολίου με το σκεύασμα της Pfizer. Η χώρα συνεχίζει να προηγείται στον αγώνα για τον γρήγορο εμβολιασμό των πολιτών.
Πιο συγκεκριμένα, οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι μειώνουν στην ηλικία των 30 ετών το όριο για τη χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης κατά του κορονοϊού προκειμένου να καταπολεμήσουν την αύξηση των μολύνσεων που συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα.
Στους άνω των 30 η αναμνηστική δόση
“Η χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 επιτρέπεται για τα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω από σήμερα”, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η απόφαση του υπουργείου Υγείας να μειώσει την ηλικία για τη χορήγηση μιας τρίτης δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNtech από τα 40 έτη στα 30 έτη λαμβάνεται μετά τη σύσταση των ειδικών συμβούλων του, της ειδικής ομάδας επιδημιολόγων του και της επιτροπής εμβολίων.
Οι αναμνηστικές δόσεις χορηγούνται σε ανθρώπους που έκαναν τη δεύτερη δόση τουλάχιστον πριν από πέντε μήνες.
Ελάχιστα κρούσματα στο Ισραήλ
Ενώ στην αρχή του καλοκαιριού το Ισραήλ είχε ελάχιστα κρούσματα και έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον, η κατάσταση έχει μεταβληθεί προς το χειρότερο, κυρίως εξαιτίας της επικράτησης της Δέλτα, αλλά ίσως και λόγω της φθίνουσας ανοσιακής προστασίας των εμβολίων. Όχι μόνο οι λεγόμενες περιπτώσεις breakthrough (μόλυνση εμβολιασμένου) δεν είναι πια σπάνιες στο Ισραήλ, αλλά επιπλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται το «Science», σχεδόν το 60% των βαριά αρρώστων είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επιβάρυνση των νοσοκομείων της χώρας εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων σε ανεμβολίαστους αλλά και εμβολιασμένους.
Ενδεικτικά, στις 15 Αυγούστου 514 Ισραηλινοί νοσηλεύονταν με βαριά Covid-19 ή σε κρίσιμη κατάσταση, κατά 31% περισσότεροι σε σχέση με πριν τέσσερις μέρες, και από αυτούς το 59%, δηλαδή οι έξι στους δέκα, ήσαν πλήρως εμβολιασμένοι με δύο δόσεις. Από αυτούς τους πλήρως εμβολιασμένους σε σοβαρή κατάσταση, το 87%, δηλαδή σχεδόν οι εννέα στους δέκα, ήσαν άνω των 60 ετών.
«Υπάρχουν πια τόσες πολλές λοιμώξεις breakthrough, που κυριαρχούν και οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι ασθενείς είναι στην πραγματικότητα εμβολιασμένοι. Ένα από τα βασικά μηνύματα από το Ισραήλ είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν, αλλά όχι αρκετά καλά», ανέφερε ο ειδικός στη βιοπληροφορική Ούρι Σαλίτ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ισραήλ (Technion). «Το πράγμα εκείνο που τρομάζει περισσότερο την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, είναι το βάρος στα νοσοκομεία, όπου το προσωπικό είναι ήδη εξαντλημένο», δήλωσε ο δρ Ντρορ Μεβοράχ του Νοσοκομείου Hadassah Ein Kerem.