Τα κρούσματα για σήμερα 26/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 3.273 , εκ των οποίων 770 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 312 νέα κρούσματα. Την ίδια στιγμή σταθερά υψηλά εμφανίζονται η Αχαΐα με 122 κρούσματα, η Μεσσηνία με 106, ενώ και η Ρόδος καταγράφει 93 νέα κρούσματα.
Μετά την ανακοίνωση του νέου υγειονομικού πακέτου για την καταπολέμηση της πανδημίας υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Παρόλα αυτά οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία απευθύνουν εκκλήσεις για τον όσο πιο σύντομο εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί.
Στο “κόκκινο” βρίσκονται 10 περιοχές
Το γεγονός αυτό, έχει ως συνέπεια οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» να φλερτάρουν με μίνι lockdown, όπως στις περιπτώσεις της Μεσσηνίας, της Κρήτης, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Οι περιοχές αυτές είναι οι εξής:
– Νάξος 7,70% – Ικαρία 6,90% – Ηλεία 6,51% – Ανδρος 5,36% – Καβάλα 4,89% – Μεσσηνία 4,80% (βρίσκεται, ήδη, υπό καθεστώς μίνι lockdown) – Ιθάκης 4,78% – Μύκονος 4,73% – Θεσπρωτίας 4,42% – Νησιά του Αργοσαρωνικού 4,19% – Κάλυμνο 4,12%
Ατσαλάκης: Θέμα χρόνου ο ιός να επισκεφτεί τον καθένα
Ο κ. Ατσαλάκης και η επιστημονική ομάδα του αναδεικνύουν μέσα από τα επίσημα δεδομένα τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν και τις στάσεις που δημιουργούνται στην κοινωνία γύρω από την πανδημία.
«Οι αναλύσεις μας αυτή τη στιγμή μας δείχνουν ότι η καλύτερη στρατηγική είναι να μπορέσουμε να περιορίσουμε τον ιό μέσω των εμβολιασμών. Αν περιοριστεί η μετάδοση του ιού θα αποτρέψουμε την πιθανή μετάλλαξή του σε ένα άλλο πιο ισχυρό στέλεχος», τονίζει, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη προστασία έναντι του ιού λόγω των lockdown και της πιστής χρήσης των μέτρων.
«Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει τώρα, επομένως οι ανεμβολίαστοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον ιό και έχουν πολλαπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά, σε σχέση με τους εμβολιασμένους, ειδικά αυτή την περίοδο που το στέλεχος «Δέλτα» είναι από 60% έως 100% πιο μεταδοτικό».
Διακύμανση των κρουσμάτων γύρω από τα 4.000 (συν πλην 1.000) μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου
Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης, υπάρχει μεγάλη δυσκολία στη μοντελοποίηση του τέταρτου επιδημικού κύματος. Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: «Για τέσσερις εβδομάδες, από τις αρχές Ιουλίου, παλινδρομούσε γύρω από τα 2.500 κρούσματα και τώρα αλλάζει επίπεδο. Το μοντέλο μας προβλέπει διακύμανση των κρουσμάτων γύρω από τα 4.000, συν πλην 1.000 κρούσματα μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Τα κρούσματα αυτά δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσουν γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολες οι βραχυχρόνιες προβλέψεις αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, κυρίως οι εμβολιασμοί που έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη που είχαμε κάνει στα μέσα Ιουνίου ότι μέχρι τέλος Αυγούστου δε θα περάσουμε το 55% του εμβολιασμένου πληθυσμού».
Θωμαΐδης: Εάν δεν ενταθούν οι εμβολιασμοί, μπορεί να φτάσουμε τα 10.000 ημερησίως
Όπως είπε εάν ενταθούν οι εμβολιασμοί δεν θα φτάσουμε στα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όπως προβλέπουν πολλοί επιστήμονες. «Εάν εμβολιαστούμε, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να μη δούμε τέτοια νούμερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αν δεν εμβολιαστούμε, όμως, είναι πολύ πιθανό να το δούμε αυτό το κύμα. Ή θα εμβολιαστούμε, ή θα νοσήσουμε. Δεν υπάρχει κάτι άλλο», επισήμανε.
Μάλιστα απηύθυνε έκκληση στους συμπολίτες να κάνουν έστω και την πρώτη δόση, όσοι περισσότεροι μπορούν, ώστε ένα μέρος του πληθυσμού να αποκτήσει ανοσία που θα επιτρέψει να μην έχουμε τόσες πολλές εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Μερικοί δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης», πρόσθεσε.
Όπως είπε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν σταθεροποίηση του ιικού φορτίου στην Αττική το τελευταίο δεκαήμερο, κάτι που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού του λεκανοπεδίου έχει φύγει για διακοπές. Ωστόσο, το ιικό φορτίο δεν μειώνεται, αλλά παραμένει σταθερό σε σχετικά υψηλά επίπεδα. Απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας σε πολλές περιοχές της χώρας, στη χαλάρωση των μέτρων και στις μετακινήσεις, λέγοντας πως η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη.
«Αν δείτε λίγο προσεκτικά τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, στην Αττική ανακοινώνονται περίπου το 20% των κρουσμάτων πανελλαδικά, είτε τα τεστ είναι 80.000 είτε 120.000. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη των καλοκαιρινών διακοπών θα δούμε μια επιβάρυνση της Αττικής», υπογράμμισε ο κ. Θωμαΐδης.
Τι ισχύει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ηδη από την Τρίτη ανακοινώθηκε επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς και οδοντιάτρους. Οι προαναφερόμενοι θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο έλεγχος για τον εμβολιασμό ιδιωτών γιατρών, φαρμακοποιών και οδοντιάτρων θα γίνεται μέσω του Μητρώου Εμβολίων και με τη χρήση μιας νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί για τη διασταύρωση των στοιχείων. Σε όσους δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου θα επιβληθεί πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε προχθες στην πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε κλάδους πέραν των υγειονομικών.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολίου θα αφορά στον δημόσιο τομέα και στον στρατό, με τις ακριβείς ομάδες για τις οποίες θα γίνει υποχρεωτικό το εμβόλιο να είναι ακόμη σε επεξεργασία από τους ειδικούς. Οι όποιες ανακοινώσεις αναμένονται στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Παγώνη: Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα κάνουμε ούτε Χριστούγεννα
Μιλώντας στο Open η Ματίνα Παγώνη σημείωσε χαρακτηριστικά, «Εγώ περιμένω να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί τώρα που γύρισε από τις διακοπές. Φέρουμε μεγάλη ευθύνη να πείσουμε τον κόσμο να εμβολιαστεί, για να καταλάβει γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και τι μας περιμένει από Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχουμε τείχος ανοσίας, είναι τέλος Αυγούστου. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να δεχθούν άλλη πίεση. Οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν μετεκπαίδευση μόνον σε covid», ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και λοιμωξιολόγος Ματίνα Παγώνη.
«Οι θάνατοι έχουν ξεκινήσει να μας φοβίζουν από τώρα. Είδατε στην Αμερική τι έχει συμβεί με την αύξηση κρουσμάτων στα μικρά παιδιά. Και αυτοί που βγήκαν από τις ΜΕΘ ένα 10% θα έχει προβλήματα λόγω covid», σχολίασε.
Όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί η κυρία Παγώνη τονίζει: «Δεν είναι αρνητές όσοι δεν πάνε να εμβολιαστούν. Πρέπει να τρέξουν συνεργεία όπου βρίσκεται ο κόσμος. Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από εδώ και πέρα.
Δεν θα κατέβουν οι άνθρωποι από τα χωριά να πάνε να εμβολιαστούν. Μακάρι να είχαμε άλλα όπλα, φάρμακα, και να μη χρειαζόμασταν τα εμβόλια. Οι παιδίατροι πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή με τους γονείς και να τους ενημερώσουν για το εμβόλιο. Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν για να είναι υγιή στα σχολεία τους».
Τζανάκης: Να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε αστυνομία και στρατό
Οι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας είναι υποχρεωμένοι να εμβολιαστούν. Μάλιστα είχαν περιθώριο μέχρι τις 16 Αυγούστου να κάνουν το εμβόλιο και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, όσοι εξακολουθούν να μη το έχουν κάνει, βγαίνουν σε αναστολή εργασίας.
Ο Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να προχωρήσει και σε άλλους τομείς. Τόνισε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει από τον κρατικό μηχανισμό φέρνοντας σαν παράδειγμα τους αστυνομικούς και όσους υπηρετούν στον στρατό.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας πρόσθεσε ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός και σε τομείς του ιδιωτικού τομέα, αναφέροντας καταστήματα και υπηρεσίες υγειονομικού ενδιαφέροντος.