Την Τρίτη πρόκειται να ανακοινώσει τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας. Νωρίτερα, ο κ. Οικονόμου είχε αφήσει ανοιχτό το παράθυρο επέκτασης της υποχρέωσης του εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων.
Πιο συγκεκριμένα, τα μέτρα θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους, αλλά και τους χώρους που παρατηρούνται συναθροίσεις, ιδιωτικούς και δημόσιους, ώστε η χώρα να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον εθνικό στόχο της επίτευξης του τείχους ανοσίας, κάτι το οποίο παραμένει ευκταίο, αλλά όχι εφικτό.
Τα 5 “μπλόκα” για τους ανεμβολίαστους
Ειδικότερα όπως έχει ήδη διαμηνύσει η κυβέρνηση οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε:
- Καφετέριες και εστιατόρια: Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.
- Μπαρ και κέντρα διασκέδασης: Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.
- Θέατρα: Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.
- Κινηματογράφοι: Ούτε και τα σινεμά όμως θα είναι «φιλικά» προς τους ανεμβολίαστους καθώς είναι στη λίστα με τα απαγορευμένα σημεία.
- Γήπεδα:Και στους χώρους άθλησης δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι, αφού ήδη οι ίδιες οι ομάδες έχουν δώσει ένα δείγμα γραφής προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού, αφού η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test)
“Είμαστε κοντά στο 65% στις ευπαθείς ομάδες”
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν έκρυψε ακόμη τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης για τη μη επίτευξη του στόχου του τείχους της ανοσίας, αφού «είμαστε κοντά στο 65% στις ευπαθείς ομάδες και 55 -56% στον ενεργό πληθυσμό» απάντησε ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τα ποσοστά εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «αν βάλεις και νοσούντες, τα ποσοστά αυτά μεγαλώνουν».
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον που διαμορφώνεται με ορίζοντα το χειμώνα, «όσοι δεν να συμμορφωθούν, «μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας που αρνείται τον εμβολιασμό», θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, η κοινωνία προχωράει, δεν μπορεί να μένει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων, είπε ο κ. Οικονόμου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού από πλευράς της κυβέρνησης, μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε Κέντρα Φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ. «Είναι από τα ενδεχόμενα που θα εξεταστούν και θα απασχολήσουν και τους ειδικούς και τις ανακοινώσεις αύριο» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση, επιβεβαιώνοντας την κυβερνητική ετοιμότητα για ένα τέτοιο σενάριο.
Την ενδοκυβερνητική συζήτηση για ενδεχόμενη επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά σε μεταγενέστερη φάση άφησε με τη σειρά του ανοιχτή και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», κατέληξε.