Η ψηφιακή Σύνοδος των ηγετών της G7 σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν θα διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, η χώρα του οποίου ασκεί αυτήν την περίοδο την προεδρία της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία).
Συνάντηση των 7 ισχυρότερων κρατών την Τρίτη για το Αφγανιστάν
«Θα καλέσω την Τρίτη τους ηγέτες της G7 για επείγουσες συνομιλίες σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν να προστατεύσουν τις προόδους (που επιτεύχθηκαν) τα 20 τελευταία χρόνια», έγραψε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης στο Twitter.
Μια συνεδρίαση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της G7 διεξήχθη την Πέμπτη. Μετά το τέλος της, οι υπουργοί κάλεσαν τους Ταλιμπάν να εγγυηθούν την «ασφάλεια» των ξένων και των Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν
Μπλερ: Ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός Τόνυ Μπλερ, αναφέρθηκε στην διαχείριση της κρίσης του Αφγανιστάν από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας κος Τόνι Μπλερ, στηλίτευσε χθες Σάββατο την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, χαρακτηρίζοντας την μάλιστα ως «εγκατάλειψη».
Υπενθυμίζουμε πως ο κος Μπλερ ήταν εκείνος που ενέπλεξε την Βρετανία στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2001 στο πλευρό των ΗΠΑ.
«Η εγκατάλειψη του Αφγανιστάν και του λαού του είναι τραγική, επικίνδυνη και αχρείαστη, (δεν είναι) ούτε προς το δικό του συμφέρον, ούτε προς το δικό μας», ανέφερε σε μακροσκελές άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του ινστιτούτου του κι αποτελεί την πρώτη δημόσια αντίδρασή του στην κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης και την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.
«Παρατηρώντας τις συνέπειες της απόφασης να παραδοθεί ξανά το Αφγανιστάν στην ίδια οργάνωση από την οποία προήλθε το αιματοκύλισμα της 11ης Σεπτεμβρίου, και μάλιστα με τρόπο που μοιάζει σχεδόν σχεδιασμένος να για διαλαλήσει την ταπείνωσή μας, το ερώτημα που τίθεται από φίλους και εχθρούς είναι: έχασε η Δύση τη στρατηγική της βούληση;»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, που είχε επικριθεί έντονα για τη ζέση του να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, προβλέπει ότι η σημερινή στρατηγική της Δύσης θα αποδειχθεί επιζήμια για την ίδια μακροπρόθεσμα.
«Ο κόσμος είναι πλέον αβέβαιος για το τι υπερασπίζεται η Δύση, επειδή είναι εντελώς προφανές ότι η απόφαση να αποσυρθεί από το Αφγανιστάν με αυτόν τον τρόπο δεν υπαγορεύτηκε από καμιά στρατηγική, αλλά από πολιτικές σκοπιμότητες», έγραψε ο κ. Μπλερ.
«Το κάναμε ενώ κάθε τζιχαντιστική οργάνωση στον κόσμο πανηγύριζε».