Κόσμος

Γάζα: Νέες συγκρούσεις στη Λωρίδα με 41 τραυματίες Παλαιστίνιους

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «εκατοντάδες ταραξίες» προσπάθησαν να περάσουν τον φράκτη εκτοξεύοντας «εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Σαράντα ένας Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, ανάμεσά τους και ένα 13χρονο παιδί που τραυματίσθηκε στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, από τα ισραηλινά πυρά την ώρα που διαδήλωναν μπροστά στον φράκτη που χωρίζει το Ισραήλ από την Λωρίδα της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά του πλήθους των νεαρών διαδηλωτών που πετούσαν βόμβες μολότοφ και προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν στον φράκτη, τρεις ακριβώς μήνες μετά την εφαρμογή της εκεχειρίας που έβαλε τέλος στον πόλεμο των 11 ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για έναν σοβαρά τραυματισμένο αστυνομικό από πυρά προερχόμενα από την Γάζα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, «εκατοντάδες ταραξίες» προσπάθησαν να περάσουν τον φράκτη εκτοξεύοντας «εκρηκτικούς μηχανισμούς».

Ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Μπένι Γκαντς δήλωσε ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρά γεγονότα για τα οποία θα υπάρξει απάντηση».

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν σε κάλεσμα της Χαμάς για συγκέντρωση με την ευκαιρία της 52ης επετείου της πυρκαγιάς του τεμένους του Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ, του τρίτου ιερού τόπου του ισλάμ.

Λίγα λόγια για την Γάζα

Η Γάζα είναι παλαιστινιακή πόλη της Λωρίδας της Γάζας, με πληθυσμό 515.556 κατοίκους, αποτελώντας έτσι την μεγαλύτερη πόλη του Κράτους της Παλαιστίνης.

Το κεντρικό τμήμα της πόλης είναι κτισμένο σε χαμηλό γήλοφο με υψόμετρο 14 μ. ενώ το μεγαλύτερο μέρος αυτής και τα προάστιά της εκτείνονται βόρεια και ανατολικά στη παρακείμενη πεδιάδα. Η παραλία και ο λιμένας της Γάζας βρίσκονται σε απόσταση 3 χλμ. δυτικά από το κέντρο της πόλης. Η Γάζα καταλαμβάνει έκταση περίπου 45 τ.χλμ. και απέχει από μεν τα Ιεροσόλυμα 78 χλμ. και από τα αιγυπτιακά σύνορα περίπου 30 χλμ. Το κλίμα της είναι θερμό μεσογειακό με ελάχιστες όμως βροχοπτώσεις και με μέση θερμοκρασία τον Χειμώνα (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) τους 7 βαθμούς Κελσίου, ενώ το Καλοκαίρι (Ιούλιο – Αύγουστο) φθάνει τους 32 – 33 βαθμούς Κελσίου.

Από τα διάφορα αρχαιολογικά ευρήματα και αρχαίες γραμματείες η πόλη αυτή φέρεται να κατοικείται περισσότερο από τρεις συνεχείς χιλιετίες. Πρώτη ιστορική αναφορά της γίνεται από τον Φαραώ Τούθμωση Γ΄ (της 18ης Φαραωνικής δυναστείας) δηλαδή περί το 1500 π.Χ. που σημαίνει ότι ήδη ήταν πόλη ανεπτυγμένη στην οποία κατοικούσαν οι Φιλισταίοι που κατάγονταν από την περιοχή του Αιγαίου. Επίσης η πόλη μνημονεύεται και στις πινακίδες της Τελ ελ-Αμάρνα που αποτελούσαν τα διπλωματικά και διοικητικά αρχεία της αρχαίας Αιγύπτου. Στη Βιβλική εποχή, τότε που κατά τους Ισραηλίτες, ο θεός Γιαχβέ αποφάσισε να τους οδηγήσει στην περιοχή αυτή, η Γάζα ήδη ήταν, όχι μόνο σημαντική πόλη αλλά και το κέντρο της λεγόμενης Πεντάπολης των Φιλισταίων οι οποίοι είχαν αποκλειστεί παλαιότερα για 350 χρόνια από τους Αιγυπτίους. Εκεί φαίνεται πως και ο βιβλικός Σαμψών έχασε τη ζωή του στα ερείπια του ναού του θεού Δαγών.

Η Γάζα κτισμένη επί της κεντρικής αρχαίας οδού «Via Maris» που συνέδεε την Αίγυπτο με την αρχαία χώρα της Παλαιστίνης ήταν επόμενο εκ της στρατηγικής αυτής θέσης της να γνωρίσει ελάχιστα διαστήματα ειρήνης σ΄ όλη σχεδόν την αρχαιότητα. Έτσι φέρεται να την κατέκτησαν κατά σειρά οι Αιγύπτιοι, οι έποικοι Ισραηλίτες, οι Ασσύριοι, οι Πέρσες, και ο Μέγας Αλέξανδρος. Στους ελληνιστικούς χρόνους αναδείχθηκε σε σημαντικό εμπορικό λιμένα όπου και έφερε το ελληνικό όνομα Νεάπολις και που απείχε 5 χλμ. από την παλαιά πόλη. Κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους που ακολούθησαν και στις αρχές της βυζαντινής Αυτοκρατορίας η πόλη γνώρισε μεγάλη περίοδο ειρήνης και μεγάλη εμπορική κίνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο