Αν και μόλις 20 ετών ο Οδυσσέας Λάμπρου και η ομάδα που έχει ο ίδιος δημιουργήσει πραγματοποιούν πολυάριθμες δράσεις κάθε χρόνο με σκοπό την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, καθαρίζοντας βυθούς και ακτές. Δεν είναι το πρώτο καλοκαίρι που συμβαίνει αυτό καθώς όποιος γνωρίζει τη δράση του ξέρει πως το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο ενώ στην ομάδα του Beach Cleaning προστίθενται όλο και περισσότερα άτομα.
Ο Οδυσσέας όπως αναφέρει στο pagenews.gr κατά τη διάρκεια των καθαρισμών έχει συναντήσει στους βυθούς τα πιο παράξενα πράγματα, ακόμη και …. αυτοκίνητο! Πλέον εκτός από πλαστικά αντικείμενα στους βυθούς ,ανασύρουν και πράγματα λόγω της πανδημίας, όπως πλαστικές μάσκες και γάντια!
Ας γνωρίσουμε όλοι τον Οδυσσέα και την ομάδα Beach Cleaning!
Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί η ομάδα beach cleaning και πόσα μέλη αριθμείτε σήμερα; Πως επιλέγετε τις δράσεις που θα πραγματοποιήσετε;
Από πολύ μικρός πήγαινα με τους γονείς μου στην παραλία για μπάνιο και τους έβλεπα να καθαρίζουν την παραλία γύρω από το σημείο που καθόμασταν προτού μπουν στην θάλασσα. Η διαφορά που έκαναν στην παραλία μου άρεσε πολύ και έτσι το ξεκίνησα και εγώ μαζί τους. Παρόλο που τότε δεν καταλάβαινα πόσο σημαντικό ήταν για το περιβάλλον.
Στα 17 έχοντας συμμετάσχει σε υποθαλάσσιους καθαρισμούς άλλων ομάδων όπως του Ομίλου Αυτοδυτών Λουτρακίου, αποφάσισα να ξεκινήσω μια ομάδα στην Αθήνα. Έτσι λοιπόν η πρώτη δράση πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Πόρτο Ράφτη και συμμετείχαν μόλις 5 εθελοντές. Μετά από τρία χρόνια δράσεων και πάνω από 50 καθαρισμούς η ομάδα Beach Cleaning έχει περίπου 15 βασικά μέλη ενώ συμμετέχουν και εθελοντές από τις περιοχές που πηγαίνουμε, τοπικοί φορείς, ομάδας και σύλλογοι.
Όταν φτιάχνουμε το πρόγραμμα των δράσεων μας έχουμε κάποια κριτήρια όπως το πόσα άτομα θέλουμε για να καθαριστεί, το πόσο βρώμικη είναι, αν θα έχουμε την στήριξη του δήμου και του λιμενικού της περιοχής (κάτι που πολλές φορές δεν έχουμε), το κόστος για να την πραγματοποιήσουμε καθώς και αν είναι προστατευόμενη περιοχή και πιθανόν να φιλοξενεί θαλάσσιες χελώνας και τα μικρά τους. Φέτος είχαμε δυο δράσεις η μια στην Ρόδο και η δεύτερη στην Κρήτη οπού καθαρίσαμε την παραλία και τον βυθό μιας περιοχής που πηγαίνουν οι χελώνες και γεννούν τα αβγά τους. Παράλληλα πολλές φορές έχει τύχει να επικοινωνήσει μαζί μας κάποιος κάτοικος μιας περιοχής και να μας καλέσει να πάμε στην περιοχή του καθώς υπάρχει μεγάλη ρύπανση στον βυθό ή και στην παραλία.
Έχετε υλοποιήσει πολυάριθμες δράσεις σε αρκετά μέρη της χώρας. Τι είναι το πιο περίεργο που έχετε συναντήσει στο βυθό της θάλασσας. Ποια αντικείμενα είναι τα πιο συνηθισμένα που βρίσκεται;
Τα τελευταία τρία χρονιά που είναι ενεργή η ομάδα έχουμε πραγματοποιήσει πάνω από 50 δράσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Από την Κρήτη έως της Θεσσαλονίκη και από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Ρόδο. Μέσα από τα πολλά αντικείμενα που έχουμε ανελκύσει εάν από τα πιο περίεργα ήταν μια μηχανή του γκαζόν, ενώ πρόσφατα βγάλαμε και ένα αυτοκίνητο από τον Θερμαϊκό. Από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα που βρίσκουμε είναι, πλαστικά ποτήρια, πλαστικές σακούλες, μπουκάλια, λάστιχα αυτοκίνητου και πλέον βρίσκουμε αρκετές μάσκες covid. Δυστυχώς από τα πιο συχνά απορρίμματα που βρίσκουμε είναι πλαστικά, τα οποία προκαλούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στο περιβάλλον.
Έχετε εντάξει στο πρόγραμμά σας και ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα για την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών που ανασύρεται από τους βυθούς. Τι ακριβώς περιλαμβάνει και ποιος είναι ο στόχος;
Από το 2020 σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Κυκλικής Οικονομίας και με την υποστήριξη της Henkel Ελλάς συλλέγουμε τα πλαστικά από τους καθαρισμούς και μετρά από ειδική επεξεργασία τα μετατρέπουμε σε νέα προϊόντα τα οποία τα επιστρέφουμε στην κοινωνία. Το 2020 με τα πλαστικά που συλλέξαμε καταφέραμε να φτιάξουμε 7 παγκάκια και 7 κάδους, τα οποία δώσαμε στους δήμους που είχαμε πάει να καθαρίσουμε. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε σωστά τα πλαστικά και να μην τα πετάξουμε στους μπλε κάδους, οπού στην συνέχεια πολλές φορές καταλήγουν σε χωματερές.
Με αφορμή και το φετινό καλοκαίρι όπου καταστράφηκε λόγω των πυρκαγιών μεγάλο μέρος δασικών εκτάσεων, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;
Το φετινό καλοκαίρι ήταν ένα από τα πιο δύσκολα τόσο για τα δάση μας αλλά όσο και για πολλούς οικισμούς. Πάνω από 500.000 στρέμματα κάηκαν στην Εύβοια σημειώνοντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ελλάδα. Όλοι μιλούν για το γεγονός ότι δεν είχαμε απώλειες. Στην πραγματικότητα μέσα σε ένα μήνα έχουν καεί πάνω από 1.000.000 στρέμματα από παρθένα δάση και μη. Ενώ υπολογίζεται πως έχουν καεί εκατομμύρια ζώα στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο αλλά και στις φωτιές της Αττικής. Καλό θα ήταν λοιπόν όσοι λένε πως δεν έχουμε απώλειες να το ξανά σκεφτούν. Δυστυχώς ακόμα και στις περιοχές που οι φωτιές έχουν σβήσει, τα προβλήματα δεν έχουν τελειώσει. Όλες οι βροχές του χειμώνα θα κάνουν μεγάλες ζημιές καθώς δεν θα υπάρχουν δέντρα να απορροφήσουν το νερό. Αυτό που θα ήθελα να ζητήσω από τον κόσμο είναι αρχικά να είναι πιο προσεκτικοί.Να μην πετούν τσιγάρα στο βουνό, να μην αφήσουν τα σκουπίδια τους μέσα σε θάμνους και δέντρα και να ξεκινήσουν να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις για την προστασία των δασών. Το οποίο συνήθως περιλαμβάνει περιπολίες τις μέρες που υπάρχει κίνδυνος για πυρκαγιά.
Γιατί να γίνει κάποια-ο μέλος του Beach cleaning και πως μπορεί να σας βρει;
Όπως έχω πει πολλές φορές την διαφορά μπορεί να την κάνει ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί συλλογικά. Είτε με έναν ατομικό καθαρισμό σε μια παράλια, είτε με μια οργανωμένη δράση της ομάδας μας είναι και τα δυο εξίσου σημαντικά. Η μεγάλη διαφορά θεωρώ πως είναι η ευκαιρία που δίνεται στους εθελοντές να γνωρίσουν ανθρώπους με ίδιο όραμα και αξίες ενώ με καλή παρέα και ευχάριστη ατμόσφαιρα ο καθαρισμός γίνεται πάντα πιο ευχάριστα. Στην ομάδα Beach Cleaning είμαστε όλοι νέοι με μεγάλους στόχους και όραμα να δούμε ένα διαφορετικό κόσμο. Εξάλλου όλοι έρχονται στις δράσεις στο ρεπό τους ή ακόμα και αφήνοντας κάποια άλλη υποχρέωση καθώς θεωρούμε πως αυτό που κάνουμε είναι πολύ σημαντικό και πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε την διαφορά. Οποίος θέλει μπορεί να ενημερωθεί σχετικά με τις δράσεις μας και την ομάδα στα social media της ομάδας.