Τα κρούσματα για σήμερα 20/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Πέμπτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού είναι 3.273 , εκ των οποίων τα 709 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο, ενώ ακολουθεί σταθερά η Κρήτη με 336 νέα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 318 νέα κρούσματα. Την Δευτέρα τα κρούσματα ανήλθαν στα 2.218.
Η ανησυχία στην επιτροπή των Ειδικών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παρατηρείται αύξηση των διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η πίεση στο ΕΣΥ και δεύτερον οι ειδικοί ανησυχούν για την επιστροφή από τις διακοπές του καλοκαιριού.
Σκέψεις για επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Όπως ανέφερε την Πέμπτη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την κυβέρνηση. Κομβική ημερομηνία για την ανακοίνωση του οδικού χάρτη του Φθινοπώρου είναι η 23η Αυγούστου. Από ότι φαίνεται η Κυβέρνηση διαθέτει πληθώρα μέτρων στην φαρέτρα.
Από την άλλη, οι ειδικοί συζητούν τον τελευταίο καιρό την επαναφορά της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Πέρα από το μέτρο αυτό πολλά είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν για τους ανεμβολίαστους σε ότι αφορά τους κλειστούς χώρους και την εργασία.
Το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιλέξει να θέσει «τεχνητά εμπόδια» προς τους ανεμβολίαστους -πέραν της ανάγκης προάσπισης της δημόσιας υγείας- έγκειται στην ύπαρξη του εμβολίου, το οποίο επιτρέπει την πλήρη ανταπόκριση των πολιτών στις συνήθεις δραστηριότητές τους με ασφάλεια, επιλογή, ωστόσο, που δεν υπήρχε στον κυβερνητικό σχεδιασμό στα πρώτα κύματα της πανδημίας στη χώρα.
Με το εμβόλιο σε χρήση, ο περιορισμός της παρουσίας των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους αναμένεται να αποτελέσει τον πυρήνα των νέων, κυβερνητικών μέτρων.
Τι θα ισχύει για τους ανεμβολίαστους
-
Καφετέριες και εστιατόρια:
Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι δεν θα έχουν δυνατότητα εισόδου στους κλειστούς και θερμαινόμενους χώρους εστιατορίων και καφετεριών οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Εξάλλου όσο ο καιρός θα χαλάει από Σεπτέμβριο οι συγκεκριμένες δραστηριότητες θα μεταφέρονται σε εσωτερικούς χώρους, κάτι που θα αποτελέσει πρόβλημα για όσους δεν θα έχουν εμβολιασθεί.
-
Μπαρ και κέντρα διασκέδασης:
Αντίστοιχες απαγορεύσεις θα υπάρχουν και τη νύχτα αφού τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει.
-
Θέατρα:
Περιορισμός θα υπάρχει και στα κλειστά θέατρα αφού η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν εμβολιασθεί ή έχουν νοσήσει οπότε και θα πρέπει να περιμένουν 6 μήνες για να κάνουν μία δόση του εμβολίου.
-
Κινηματογράφοι:
Ούτε και τα σινεμά όμως θα είναι «φιλικά» προς τους ανεμβολίαστους καθώς είναι στη λίστα με τα απαγορευμένα σημεία.
-
Γήπεδα:
Και στους χώρους άθλησης δεν θα μπορούν να μπουν οι ανεμβολίαστοι, αφού ήδη οι ίδιες οι ομάδες έχουν δώσει ένα δείγμα γραφής προκειμένου να σταματήσει η διασπορά του ιού, αφού η είσοδος στα γήπεδα γίνεται μόνο με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid test)
Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ
Ήδη, οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν εκ νέου, βάσει της χθεσινής ενημέρωσης του ΕΟΔΥ, στους 286, με τις ΜΕΘ να δέχονται και πάλι πίεση, αφού η κάλυψή τους φτάνει πλέον στο 60%. Μάλιστα, η αύξηση στις ΜΕΘ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο κυμαίνεται στο 29,44%, ποσοστό ιδιαίτερα ανησυχητικό.
Η πανδημία σε αυτή τη φάση παραμένει η νόσος των νέων, καθώς η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων ήταν την τελευταία εβδομάδα τα 29 έτη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο εμφανίζεται μια στροφή σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ σημαντική είναι και η αύξηση νοσηλειών σε κλινικές Covid και ΜΕΘ.
Υπολογίζεται πως η αύξηση στις ΜΕΘ κυμαίνεται στο 29,44% το τελευταίο δεκαήμερο. Έτσι, σύμφωνα με την επιτροπή, η κάλυψη στις κλινικές Covid είναι 41% ανά την Ελλάδα, ενώ στις ΜΕΘ έχει φτάσει περίπου στο 60%. Ο κ. Γώγος επανέλαβε πως δυσκολία σε κλίνες ΜΕΘ υπάρχει στην Κρήτη όπου η κάλυψη φτάνει το 96,5%.
Θωμαΐδης: Σε υψηλά επίπεδα το ιικό φορτίο στην Αττική
Μιλώντας στον «Αθήνα 9,84» ο κ. Θωμαΐδης είπε πως «σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει μέχρι και την Τετάρτη, στην Αττική έχει σταθεροποιηθεί υψηλό ιικό φορτίο, παρά τη μείωση των κατοίκων λόγω καλοκαιριού στα 2 εκατομμύρια. Περιμένουμε αύξηση του ιικού φορτίου με την επιστροφή των εκδρομέων, που θα αποτυπωθεί και σε αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού. Το ιικό φορτίο στην Αττική παραμένει υψηλό και θα αυξηθεί», σημείωσε.
Ο κ Θωμαΐδης υπογράμμισε στη συνέχεια τη σημασία της δημιουργίας του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, τόσο για τη πρόβλεψη της πορείας της πανδημίας στη χώρα όσο και για την παρακολούθηση της εξέλιξης άλλων νόσων όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη ή και η μικροβιακή αντοχή.
«Είναι μια κατάκτηση», ανέφερε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «την προσπάθεια συντονίζει ο ΕΟΔΥ. Με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής αναμένεται επίσης να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο στο Λεκανοπέδιο, προκειμένου να επεκταθεί η παρακολούθηση των λυμάτων και για άλλες νόσους, όπως η ηπατίτιδα, η γρίπη και η μικροβιακή αντοχή. Το κράτος και το υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκαν τη σημασία αυτής της προσέγγισης σε επίπεδο έγκαιρης πρόβλεψης και προειδοποίησης σε σχέση με την εξέλιξη μιας πανδημίας.»
Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας από μέσα Σεπτεμβρίου
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ανέφερε ότι οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της έξαρσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ύφεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη.
Η ύφεση που αναμένουμε τον επόμενο μήνα θα σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και το τέλος της χαλάρωσης που υπάρχει, άρα και των πολλών συναναστροφών. Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μετά την ύφεση στις δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να δούμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι: «Εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι».
Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους
Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».
«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.