Κόσμος

Αφγανιστάν: Στα χέρια των Ταλιμπάν στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

Αφγανιστάν: Με τη νίκη τους, οι Ταλιμπάν απέκτησαν πλέον πρόσβαση σε αεροσκάφη και ελικόπτερα. Οφείλουμε να ανησυχούμε για αυτή την εξέλιξη;
ώρες αφότου οι προελαύνοντες Ταλιμπάν κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν την Παρασκευή, έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν μαχητές τους να ποζάρουν «με καμάρι» δίπλα σε καταληφθέν στρατιωτικό υλικό. Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη; Οφείλουμε να ανησυχούμε;

Στα χέρια των Ταλιμπάν βρίσκονται πλέον πολλά από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Sputnik η αεροπορία της χώρας διέθετε:

  • 24 αεροσκάφη εγγύς αεροπορικής υποστήριξης EMB-314 (A-29) Super Tucano
  • 4 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H Hercules
  • 23 Cessna 208B
  • 18 μονοκινητήρια αεροσκάφη Pilatus PC
  • 42 μεταφορικά ελικόπτερα UH-60A Black Hawk
  • 53 οπλισμένα αναγνωριστικά ελικόπτερα MD-530F
  • 5 επιθετικά ελικόπτερα Mi-35
  • 54 μεταφορικά ελικόπτερα Mi-17

Παρόλα αυτά, παραμένει μέχρι στιγμής άγνωστο πόσα εξ αυτών κατέληξαν εν τέλει στο νέο καθεστώς. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό πως αρκετά εναέρια μέσα πρόλαβαν και κατέφυγαν σε γειτονικές χώρες, όπως το Ουζμπεκιστάν (συνολικά 46 αεροσκάφη και ελικόπτερα).

Συνεχίζοντας, αναμενόμενα, οι αντάρτες έσπευσαν να μοιραστούν στα social media τα λάφυρα της «μεγάλης» τους νίκης.

Μάλιστα, μετά και την κατάληψη του αεροδρομίου Μαζάρ-ι-Σαρίφ το περασμένο Σαββατοκύριακο, ακολούθησαν ακόμη περισσότερες φωτογραφίες.

Μέλη των Ταλιμπάν λοιπόν εμφανίστηκαν δίπλα σε αμερικανικής κατασκευής αεροσκάφη Α-29, ελικόπτερα MD-530 και Black Hawk, καθώς και σοβιετικής κατασκευής Mi-17, αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Πτήση.

Οι εικόνες αυτές διαχύθηκαν ταχύτατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τον προφανή σκοπό της δημιουργίας εντυπώσεων. Πλέον, μετά την αρχική ευφορία της νίκης και τα «φωτογραφικά κολλάζ», ανακύπτει το ερώτημα: Πώς σκοπεύουν να τα αξιοποιήσουν; Πρέπει να ανησυχούμε καθώς ένα ισλαμιστικό καθεστώς έχει την επιλογή αεροπορικής προσβολής εχθρικών στόχων;

Η απάντηση είναι ένα καταφανές όχι.

Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η εξέλιξη αυτή δεν θα επιδράσει θετικά στην μαχητική ισχύ των Ταλιμπάν, αλλά θα παραμείνει μία «προπαγανδιστική καμπάνια» που εξυπηρετεί τις επικοινωνιακές ανάγκες του νέου καθεστώτος.

Από την μία πλευρά, τα αεροσκάφη που βρέθηκαν στα χέρια των Ταλιμπάν δεν αφορούν σε κάποιο τύπο σύγχρονου μαχητικού ή βομβαρδιστικού. Αντιθέτως, οι αντάρτες απόκτησαν απλά πρόσβαση σε αεροσκάφη εγγύς υποστήριξης, όπως τα A-29 Super Tucano και ελικόπτερα μεταφορών όπως τα Mi-17. Φυσικά, κανένα από αυτά τα εναέρια μέσα δεν συνιστά απειλή για την αμερικανική πολεμική αεροπορία.

Την ίδια στιγμή, αμυντικοί αναλυτές σημειώνουν πως κανένα από τα καταληφθέντα αεροσκάφη δεν διαθέτει ευαίσθητες στρατιωτικές τεχνολογίες που θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Κίνα ή τη Ρωσία, γεγονός που θα υπονόμευε την τεχνολογική ανωτερότητα των ΗΠΑ.

Δεύτερον, τουλάχιστον για την ώρα, οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ανταλλακτικά και άλλες υπηρεσίες για την συντήρησή τους.

Αν σταθούν τυχεροί, θα καταφέρουν ίσως να βρουν υποστήριξη και ανταλλακτικά για κάποιο διάστημα στην μαύρη αγορά ή μέσω στρατολόγησης στελεχών των αφγανικών ενόπλων δυνάμεων. Μία τέτοια εξέλιξη θα επέτρεπε στους Ταλιμπάν να τα χρησιμοποιήσουν σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις που ίσως μελλοντικά διεξάγουν στο Αφγανιστάν.

Ωστόσο, η καλύτερη επιλογή που διαφαίνεται αναφορικά με την αξιοποίηση τους θα αφορά σε μία ενδεχόμενη πώλησή τους σε κάποιο τρίτο κράτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο