Τα κρούσματα για σήμερα 19/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν στα 3.442 , εκ των οποίων 969 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 323 νέα κρούσματα.
Η ανησυχία στην επιτροπή των Ειδικών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παρατηρείται αύξηση των διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η πίεση στο ΕΣΥ και δεύτερον οι ειδικοί απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό.
Τζανάκης: Δεν θα πέσουν κάτω από 3.000-3.500 τα κρούσματα
Αναφορικά με την πορεία των κρουσμάτων στη χώρα και όπως αυτή καταγράφεται από το πετυχημένο μοντέλο του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης Πανδημίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο κ. Τζανάκης σχολιάζει ότι τα κρούσματα ως μέσος κινητός όρος θα συνεχίσουν να είναι 3.000-3.500. «Το μοντέλο συνεχίζει να μη διορθώνει υπερβολικά, διορθώνει λίγο προς τα πάνω, χωρίς να έχει προσροφήσει τις επιπτώσεις του Δεκαπενταύγουστου. Αυτό θα το δούμε σε μια εβδομάδα με 10 μέρες που θα μπορούμε να πούμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιο θα είναι το «αποτύπωμα».
Για τον Σεπτέμβριο υπάρχουν δυο εμπειρικά σενάρια. Το ένα, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, προβλέπει αργή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων στην περίπτωση που οι επιστρέφοντες εφαρμόσουν τα μέτρα και δεν προκαλέσουν συρροές στα αστικά κέντρα. Στην αντίθετη περίπτωση τα κρούσματα θα παραμείνουν σε υψηλά νούμερα για μεγάλο διάστημα.
“Ο παιδικός πληθυσμός θα «χτυπηθεί» από τον ιό”
Ειδική αναφορά κάνει ο κ. Τζανάκης στους φοιτητές και τους μαθητές, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από τον εμβολιαστικό ρυθμό. «Ο παιδικός πληθυσμός θα «χτυπηθεί» από τον ιό και θα τον φέρει μέσα στα σπίτια. Υπάρχουν καινούριοι παράμετροι.
Πρώτον, ότι χτυπάει τα μικρά παιδιά που είναι ανεμβολίαστα και δεύτερον, ότι ένα ποσοστό περίπου 10% των εμβολιασμένων θα εμφανίσει νόσο σχετικά συμπτωματική με κάποιους να μπαίνουν και στο νοσοκομείο. Οι παράμετροι αυτοί μας θέτουν μπροστά σε ένα νέο επιδημιολογικό περιβάλλον και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Όλα θα εξαρτηθούν από το εμβολιαστικό ποσοστό σε μαθητές, φοιτητές και άτομα κάτω των 40 ετών. Κατά πάσα πιθανότητα, έστω και μ’ αυτά τα νούμερα εμβολιαστικής κάλυψης, η πίεση στο ΕΣΥ θα είναι διαχειρίσιμη», σχολιάζει.
Εξαδάκτυλος: Η μετάλλαξη Δέλτα επηρεάζει το τείχος ανοσίας
Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να το κάνουν μέσα στον Σεπτέμβριο. Παράλληλα τόνισε ότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών ο εμβολιασμός θα πρέπει να φτάσει σε ποσοστό 100%.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μίλησε και για το τείχος ανοσίας, υπογραμμίζοντας ότι το απαιτούμενο ποσοστό εμβολιασμών έχει ανέβει αρκετά εξαιτίας της μετάλλαξης «Δέλτα». Πρόσθεσε ότι από τη στιγμή που δεν μπορούν να εμβολιαστούν τα παιδιά κάτω των 12 ετών, θα πρέπει να το κάνουν όλοι οι ενήλικες.
Σε ερώτηση που δέχτηκε για τους αντιεμβολιαστές, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι γίνεται πολιτική εκμετάλλευση και σε ορισμένες περιπτώσεις αισθάνεται ότι έχει καταργηθεί η λογική των πραγμάτων. Τέλος υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων θα πρέπει να είναι αυτονόητος.
Κρούσματα σήμερα 19/08 – Παγώνη: Να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία
Η Ματίνα Παγώνη υποστήριξε ότι με τη μετάλλαξη Δέλτα «υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία – Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.
«Η πρότασή μας είναι να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία. Να υπάρχει μονάδα σε κάθε σχολείο. Οι μελέτες για τα παιδιά 12-17 δείχνουν ότι είναι ασφαλείς» σημείωσε.
Σχετικά με τους ανεμβολίαστους, ανέφερε πως «οι αρνητές είναι 6 – 7%. Οι υπόλοιποι που φτάνουν στο 35% – 37% είναι άνθρωποι προβληματισμένοι. Σε αυτούς απευθυνόμαστε και αυτούς προσπαθούμε να πείσουμε επιστημονικά», ενώ καταλήγοντας τόνισε:
«Βλέπουμε εικόνες στα νησιά με κόσμο χωρίς μάσκα και μέτρα. Μια μάσκα δεν πρέπει να έχεις κάποιον από πάνω να σου λέει φόρεσέ την, όταν έχουμε μια μετάλλαξη τόσο μεταδοτική. Η επιστροφή πρέπει να γίνει με προσοχή, με τεστ».
Κρούσματα σήμερα 19/08: Πόσοι έχουν εμβολιαστεί ανά ηλικιακή ομάδα:
- 80-84 ετών το 72,3% έχει εμβολιαστεί
- 75-79 ετών, η ομάδα που παρουσιάζει την καλύτερη συμμετοχή, το 84,4%
- 70-74ετών το 78,7%
- 65-69 ετών το 80,1%
- 60-64 ετών το 75,9%
- 55-59 ετών το 72,8%
- 50-54 ετών το 69,3%
- 45-49 ετών το 66,1%
- 40-44 ετών το 61%
- 35-39 ετών το 53,6%
- 30-34 ετών το 51,7%
- 25-29 ετών το 50%
- 18-24 ετών το 39,4%
- 15-17 ετών το 11,1%
- 12-14 ετών το 3%
Κρούσματα σήμερα 19/08 – Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας από μέσα Σεπτεμβρίου
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ανέφερε ότι οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της έξαρσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ύφεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη.
Η ύφεση που αναμένουμε τον επόμενο μήνα θα σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και το τέλος της χαλάρωσης που υπάρχει, άρα και των πολλών συναναστροφών. Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μετά την ύφεση στις δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να δούμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι: «Εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι».
Κρούσματα σήμερα 19/08: Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους
Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».
«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.