Κόσμος

Βιετνάμ τότε – Αφγανιστάν τώρα: Οι δραματικές εκκενώσεις των Αμερικανών

Βιετνάμ τότε - Αφγανιστάν τώρα: Η δραματική εκκένωση από την Καμπούλ ξύπνησε μνήμες από την άτακτη φυγή των Αμερικανών από τη Σαϊγκόν το 1975.
άμ τότε – Αφγανιστάν τώρα. Μισό περίπου αιώνα μετά, ο κόσμος μας έγινε μάρτυρας άλλης μίας δραματικής εκκένωσης Αμερικανών από πρεσβείες τους ανά τον κόσμο.

Εν προκειμένω, η σαρωτική επέλαση των Ταλιμπάν στα πεδία των μαχών και τελικώς η είσοδος τους στην Καμπούλ, ανάγκασαν τις ΗΠΑ να διατάξουν εκκένωση των Αμερικανών πολιτών και στρατιωτικών που βρίσκονταν στην χώρα.

Βιετνάμ τότε – Αφγανιστάν τώρα: Ξύπνησαν μνήμες από το 1975

Αναμενόμενα, η χαρακτηριστική φωτογραφία με το μεταγωγικό ελικόπτερο την στιγμή που απομακρύνεται προς ασφαλή τοποθεσία έφερε στο μυαλό των παλαιότερων μνήμες από την εκκένωση των Αμερικανών στη Σαϊγκόν του Βιετνάμ το μακρινό 1975, αναφέρει το firstpost.com.

Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι μόλις τον Ιούλιο, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όταν ρωτήθηκε για τυχόν παραλληλισμούς μεταξύ του Αφγανιστάν και του τι συνέβη στη Σαϊγκόν, επισήμανε: «Καμία απολύτως. Μηδέν. Τότε είδαμε 6 ταξιαρχίες των Βιετκόνγκ να εισβάλλουν στην πόλη. Οι Ταλιμπάν δεν είναι ο στρατός του Βόρειου Βιετνάμ. Δεν πρόκειται να δείτε Αμερικανούς να απομακρύνονται από τη στέγη της πρεσβείας [των ΗΠΑ] από το Αφγανιστάν».

Ας θυμηθούμε την εκκένωση της Σαϊγκόν

Στην επιχείρηση του Βιετνάμ, που ονομάστηκε Operation Frequent Wind, περισσότεροι από 7.000 Βιετναμέζοι πολίτες απομακρύνθηκαν από τη Σαϊγκόν στις 29 και 30 Απριλίου 1975 με την χρήση ελικοπτέρων.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ, ο οποίος διεξήχθη στο πλαίσιο της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης καπιταλιστικής δύσης και κομμουνιστικής ανατολής, αφορούσε στην σύγκρουση του Βόρειου σοσιαλιστικού με το Νότιο Βιετνάμ και την σύμμαχο Αμερική.

Ο πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι είχε ήδη παράσχει βοήθεια στο Νότιο Βιετνάμ, αλλά είχε διαμηνύσει πως δεν θα προχωρούσε σε στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Δύο χρόνια αργότερα, όταν ήταν προφανής η στρατιωτική υπεροχή των κομμουνιστών του Βορρά, ο διάδοχος του Κένεντι, Λίντον Τζόνσον, πήρε την μεγάλη απόφαση να στείλει στρατεύματα στο Βιετνάμ.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ συνεχίστηκε και επί προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος τελικώς πήρε την απόφαση για την σταδιακή απεμπλοκή των ΗΠΑ.

Η διαδικασία απεμπλοκής των ΗΠΑ κατέληξε τελικώς στην υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Παρισιού μεταξύ των ΗΠΑ και του Βόρειου Βιετνάμ.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, το Βόρειο Βιετνάμ απελευθέρωσε 591 Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου και οι ΗΠΑ απέσυραν τους τελευταίους 23.000 στρατιώτες τους.

Λίγο περισσότερο από δύο χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας του Παρισιού, τον Μάρτιο του 1975, η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε το νομοσχέδιο για την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας του προέδρου Gerald Ford για το Νότιο Βιετνάμ. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις της χώρας γνώριζαν αλλεπάλληλες ήττες στα πεδία των μαχών. Όπως ήταν φυσικό, ο συνδυασμός της κόπωσης από τις συνεχείς συγκρούσεις, οι ήττες, η περικοπή της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ αλλά και η κατάπτωση του ηθικού οδήγησε στην κατάρρευση των νοτίων.

Λίγο αργότερα, η μεγάλη επίθεση των βορείων έσπασε και τους τελευταίους θύλακες αντίστασης των νοτίων, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να εκκενώσουν το προσωπικό τους από την χώρα.

Operation Frequent Wind

Ήταν ο Αμερικανός πρέσβης Γκράχαμ Μάρτιν που διέταξε την εκκένωση της Σαϊγκόν. Το Ραδιόφωνο των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε να παίζει το τραγούδι «White Christmas» επανειλημμένα για να δώσει σήμα στους Αμερικανούς ότι η εκκένωση είχε αρχίσει.

Καθώς οι θαλάσσιες οδοί είχαν αποκλειστεί και αεροπλάνα δεν ήταν δυνατό να προσγειωθούν στη Σαϊγκόν, το γεγονός αυτό άφηνε τους Αμερικανούς με μία μονάχα επιλογή: την εκκένωση του προσωπικού τους μέσω ελικοπτέρου.

Ύστερα από την επίθεση στο κτίριο που διέμενε ο ακόλουθος άμυνας των ΗΠΑ, η αμερικανική πρεσβεία ήταν το μοναδικό σημείο αναχώρησης για ελικόπτερα. Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν την εκκένωση μόνο των Αμερικανών, αλλά ο πρέσβης Μάρτιν επέμεινε στην εκκένωση κυβερνητικών αξιωματούχων του Νοτίου Βιετνάμ και των νοτιοβιετναμέζων υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Από τις 29 έως τις 30 Απριλίου και με μερικούς πιλότους να πετούν για 19 ώρες συνεχόμενα, πάνω από 7.000 άνθρωποι εκκενώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 5.500 Βιετναμέζων, σε λιγότερο από 24 ώρες.

Την Τετάρτη, 30 Απριλίου 1975, έντεκα πεζοναύτες και ένας φρουρός της πρεσβείας, επιβιβάστηκαν σε ελικόπτερο και διέφυγαν. Ήταν οι τελευταίοι Αμερικανοί που θα έφευγαν από την χώρα. Λίγες ώρες αργότερα, το Νότιο Βιετνάμ παραδόθηκε άνευ όρων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο