Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 17/08: Σε έξαρση οι πανδημικοί δείκτες

Κρούσματα σήμερα 17/08: Μεγάλη ανησυχία επικρατεί σε κυβέρνηση και επιδημιολόγους για την επιστροφή από τις διακοπές.

Τα κρούσματα για σήμερα 17/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Δευτέρα τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού ήταν 2.218 , εκ των οποίων τα 510 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 216 νέα κρούσματα, ενώ στην Κρήτη εντοπίστηκαν 313.

Η ανησυχία στην επιτροπή των Ειδικών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παρατηρείται αύξηση των διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η πίεση στο ΕΣΥ και δεύτερον οι ειδικοί απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό. 

Τζανάκης: Να προσέξουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές

Ο Καθηγητής πνευμονολογίας μίλησε αρχικά για την Κρήτη και ξεκαθάρισε ότι δεν είναι η χειρότερη Περιφέρεια, όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί. «Η Κρήτη φιλοξενεί κοντά στα 2 εκατ. κόσμου, δεν είναι πλέον 600.000, είναι μια μισή Αττική. Παρουσιάζει ένα πρόβλημα, αλλά το υγειονομικό σύστημα της Κρήτης είναι στο 60% της ισχύος του.

Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος ότι δεν θα τύχει τις καλύτερης φροντίδας. Υπάρχουν 27 διασωληνωμένοι στις Μονάδες. Αυτό με αυτό το δυναμικό των κρουσμάτων είναι ένα θαύμα που οφείλεται έστω στον μερικό εμβολιασμό», ήταν τα λόγια του.

Στη συνέχεια ο κ. Τζανάκης υποστήριξε ότι η Κρήτη είναι περίπου στο 50% της ισχύος σε νοσηλείες και στο 60% σε μονάδες ΜΕΘ. «Όλοι οι τουριστικοί προορισμοί έχουν μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο», πρόσθεσε.

«Χρειάζεται προσοχή από όσους επιστρέφουν από διακοπές»

Ο καθηγητής τόνισε ότι όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Μάλιστα τους κάλεσε να φοράνε μάσκα υψηλής προστασίας και να κάνουν τακτικά Self test ή Rapid Test πριν επιστρέψουν στην οικογένεια και την εργασία τους.

«Η μείωση της κινητικότητας των διακοπών του Αυγούστου μετά τις 20/08 θα επιτρέψει ίσως να αποκλιμακωθεί το επιδημιολογικό φορτίο των νησιών. Μέσα στον Σεπτέμβρη δεν αποκλείεται να δούμε μια αποκλιμάκωση της πανδημίας», ήταν τα λόγια του στην πρωινή εκπομπή του MEGA.

Κλείνοντας αναφέρθηκε στην αξία του εμβολιασμού και τόνισε ότι πρέπει να προστατέψουμε τους ανεμβολίαστους και όχι «να τους πετάξουμε στον Καιάδα».

Θεοδωρίδου: Δεν υπάρχει ανάγκη για ενισχυτική δόση στον γενικό πληθυσμό

Η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού αναφέρθηκε στο ζήτημα της τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου. Η ανοσοαπόκριση στον εμβολιασμό έχει αποτελέσει το κύριο ερευνητικό έργο επιστημονικών κέντρων του εξωτερικού, αλλά και στη χώρα μας, είπε.

Όπως σημείωσε, μελέτες των ερευνητών στη χώρα μας έχουν συμπεριλάβει ομάδες μεταμοσχευμένων, ατόμων με νεοπλασίες και άλλες ειδικές ομάδες, στις οποίες φαίνεται πως μετά τους 6 μήνες μειώνεται σημαντικά το επίπεδο των αντισωμάτων.

«Το 44% των περιπτώσεων νόσησης, παρά τον εμβολιασμό, συμβαίνει αποκλειστικά στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων», σημείωσε επίσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Η ίδια αναφέρθηκε στην έκκληση του ΠΟΥ για ένα μορατόριουμ, μια παύση της τρίτης δόσης για δύο μήνες, με στόχο να μπορέσει να εμβολιαστεί το 10% των χωρών με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Το αίτημα αυτό του ΠΟΥ υπογραμμίζει την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

 Πόσοι έχουν εμβολιαστεί ανά ηλικιακή ομάδα:
  • 80-84 ετών το 72,3% έχει εμβολιαστεί
  • 75-79 ετών, η ομάδα που παρουσιάζει την καλύτερη συμμετοχή, το 84,4%
  • 70-74ετών το 78,7%
  • 65-69 ετών το 80,1%
  • 60-64 ετών το 75,9%
  • 55-59 ετών το 72,8%
  • 50-54 ετών το 69,3%
  • 45-49 ετών το 66,1%
  • 40-44 ετών το 61%
  • 35-39 ετών το 53,6%
  • 30-34 ετών το 51,7%
  • 25-29 ετών το 50%
  • 18-24 ετών το 39,4%
  • 15-17 ετών το 11,1%
  • 12-14 ετών το 3%

Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας από μέσα Σεπτεμβρίου

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ανέφερε ότι οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της έξαρσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ύφεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη.

Η ύφεση που αναμένουμε τον επόμενο μήνα θα σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και το τέλος της χαλάρωσης που υπάρχει, άρα και των πολλών συναναστροφών. Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μετά την ύφεση στις δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να δούμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι: «Εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι».

Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους

Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».

«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.

Παγώνη: Δύσκολα τα πράγματα από Σεπτέμβριο

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνα και Πειραιά κλήθηκε να σχολιάσει την επιστροφή του κόσμου από τα νησιά και πώς αυτή θα επηρεάσει το επιδημιολογικό φορτίο. Η κ. Παγώνη ήταν ξεκάθαρη τονίζοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί τότε οι συμπολίτες μας με επικείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ.

Παράλληλα υπενθύμισε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ακόμα εδώ και δεν κοιτάζει ηλικίες. «Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω», ήταν τα λόγια της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η Ματίνα Παγώνη έκανε έκκληση στους πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές, να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι το μόνο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός.

«Δύσκολα τα πράγματα το φθινόπωρο»

Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά υποστήριξε ότι το φθινόπωρο θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα επειδή δεν πετύχαμε τον στόχο των εμβολιασμών. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε 6.000 ή και περισσότερα κρούσματα τη μέρα γιατί τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας και δύσκολα θα αντέξει.

Φυσικά, η κ. Παγώνη μίλησε και για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου πολίτη στη χώρα μας, ο οποίος δεν είχε και υποκείμενα νοσήματα. Τόνισε ότι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο.

«Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει.. Κανένας δεν ξέρει  τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Ματίνα Παγώνη μίλησε και για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι στο 94,7%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στους νοσηλευτές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο