Η επάνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία, δημιουργεί νέους συσχετισμούς δυνάμεων στην Μέση Ανατολή και τον ισλαμικό κόσμο, ενώ από ότι όλα δείχνουν ο μουλάς Αμπντούλ Γκάνι Μπαραντάρ αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Αφγανιστάν.
Πιο συγκεκριμένα, ο Μπαραντάρ είναι συνιδρυτής των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και εκπρόσωπος του μουλά Μοχάμεντ Ομάρ. Τον Φεβρουάριο του 2010 συνελήφθη στο Πακιστάν από την CIA ενώ αφέθηκε ελεύθερος τον Οκτώβριο του 2018 έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πιθανότατα μελλοντικός πρόεδρος του Αφγανιστάν
Γεννημένος στην επαρχία Ουρουζγκάν το 1968 ο μουλάς Μπαραντάρ πολέμησε με τους μουτζαχεντίν κατά των Σοβιετικών τη δεκαετία του 1980. Μετά την εκδίωξη των τελευταίων από το Αφγανιστάν το 1992 και τον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε μεταξύ πολεμάρχων, ο Μπαραντάρ έστησε ένα ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο (μαντράσα) στην Κανταχαρ μαζί με τον πρώην διοικητή του και φημολογούμενο κουνιάδο του, τον διαβόητο μουλά Μοχάμαντ Ομάρ.
Οι δυο τους ίδρυσαν τους Ταλιμπάν («μαθητές»), ένα κίνημα νέων Ισλαμιστών λογίων, αφοσιωμένο στο θρησκευτικό εξαγνισμό της χώρας και τη δημιουργία ενός εμιράτου.
Υποκινούμενοι από το θρησκευτικό φονταμενταλισμό τους, εκμεταλλευόμενοι την αποστροφή της κοινωνίας για τους πολέμαρχους και με ουσιαστική υποστήριξη από τις μυστικές υπηρεσίες του γειτονικού Πακιστάν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία το 1996 μετά από ένα σερί εντυπωσιακών κατακτήσεων περιφερειακών πρωτευουσών που αιφνιδίασαν την υφήλιο, όπως και με την προέλασή τους το τελευταίο διάστημα. Κι ο αρχιτέκτονας αυτών των νικών δεν ήταν άλλος, από τον Μπαραντάρ, τον υπαρχηγό του μουλά Ομάρ.
Τα διοικητικά πόστα που ανέλαβε
Ο Μπαραντάρ ανέλαβε διάφορα στρατιωτικά και διοικητικά πόστα στη διάρκεια των πέντε χρόνων που παρέμειναν οι Ταλιμπάν στην εξουσία κι ήταν υφυπουργός Άμυνας, όταν τους εκδίωξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Στα 20 χρόνια της εξορίας τους ο Μπαραντάρ απέκτησε φήμη ικανού στρατιωτικού και πολιτικού ηγέτη, που μετείχε στις επαφές της ανασυνταχθείσας ηγεσίας των εξόριστων Ταλιμπάν με δυτικούς διπλωμάτες.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, φοβόταν περισσότερο τις στρατιωτικές του ικανότητες παρά ήλπιζε στη φερόμενη μετριοπάθειά του. Η CIA εντόπισε τα ίχνη του το 2010 στο Καράτσι κι έπεισε τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες να τον συλλάβουν τον Φεβρουάριου του ίδιου έτους. Παρέμεινε στη φυλακή μέχρι το 2018, όταν η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε στάση και ο απεσταλμένος της στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ ζήτησε από το Πακιστάν την αποφυλάκισή του για να ηγηθεί των διαπραγματεύσεων των Ταλιμπάν με τις ΗΠΑ στο Κατάρ με την ελπίδα ότι θα αποδεχόταν μια μοιρασιά της εξουσίας.
Ο Μπαραντάρ υπέγραψε τον Φεβρουάριο του 2020 τη συμφωνία με τις ΗΠΑ στη Ντόχα, που η κυβέρνηση Τραμπ χαιρέτισε ως σημαντικό βήμα προς την ειρήνευση, αλλά αποδείχθηκε σκαλοπάτι για την ολοκληρωτική επιστροφή των Ταλιμπάν. Τη συμφωνία των Αμερικανών με τους Ταλιμπάν για τερματισμό των μεταξύ τους εχθροπραξιών θεωρητικά θα ακολουθούσαν συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης στην Καμπούλ για διανομή της εξουσίας, αλλά σημείωσαν πενιχρή πρόοδο και όπως φαίνεται τώρα ο Μπαραντάρ κι οι σύντροφοί του προσπαθούσαν απλώς να κερδίσουν χρόνο μέχρι να αποχωρήσουν οι Αμερικανοί και να εξαπολύσουν την τελική τους επίθεση.
Οκτώ χρόνια φυλακισμένος στο Γκουαντάναμο
Μεταξύ των συνεργατών του Μπαραντάρ περιλαμβάνεται κι ένας διοικητής των Ταλιμπάν, που υποστήριξε ότι είχε παραμείνει φυλακισμένος επί οκτώ χρόνια στο Γκουαντανάμο, σε θριαμβευτική ομιλία του μέσα από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ την ώρα που οι ισλαμιστές εξτρεμιστές προχωρούσαν στην ανακήρυξη του ισλαμικού εμιράτου του Αφγανιστάν μετά τη διαφυγή του προέδρου Ασράφ Γάνι στο Τατζικιστάν.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε live τη συνέντευξη Τύπου από το προεδρικό μέγαρο στην Καμπούλ, με μια ομάδα μαχητών Ταλιμπάν να κάθονται στο γραφείο του προέδρου και τον εν λόγω διοικητή να ισχυρίζεται ότι υπήρξε κρατούμενος στην αμερικανική βάση Γκουαντανάμο στην Κούβα, που η κυβέρνηση Μπάιντεν υποσχέθηκε να κλείσει τον περασμένο Φεβρουάριο.