Τα κρούσματα για σήμερα 16/08 αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα ο ΕΟΔΥ. Την Κυριακή τα συνολικά νέα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 1.888, εκ των οποίων οι 390 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Η ανησυχία στην επιτροπή των Ειδικών γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη για δύο λόγους. Πρώτον γιατί παρατηρείται αύξηση των διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να δοκιμάζεται η πίεση στο ΕΣΥ και δεύτερον οι ειδικοί απευθύνουν συνεχείς εκκλήσεις για εμβολιασμό.
Κίνδυνος για 1000 διασωληνωμένους
Εάν δεν τηρηθούν όλα αυτά και δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα «όλα αυτά μπορούν να δώσουν αριθμούς ρεκόρ, με τους διασωληνωμένους να αγγίζουν τους 1.000, οι θάνατοι να ξεπεράσουν τους 100 και τα κρούσματα να φτάσουν τα 5.000 ή και τα 10.000. Σε όλο τον κόσμο μιλάνε για μια νέα πανδημία πολύ πιο επικίνδυνη».
«Βλέπουμε τους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας που έρχονται από τα νησιά κυρίως μολυσμένοι, έχουμε μια πολύ μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα η οποία δεν σταμάτησε, μπορεί να βιώσατε στην Αθήνα το γκρίζο χρώμα από τις πυρκαγιές, όμως εμείς βιώνουμε το μαύρο χρώμα της απώλειας της ανθρώπινης ζωής, οι αριθμοί των θανάτων δεν έχουν πέσει, είναι πάρα πολύ ανησυχητικοί, 15-20 ημερησίως, ο κοροναϊός δεν έχει σταματήσει καθόλου και παρόλο που έχουμε το όπλο στα χέρια μας, το φετινό καλοκαίρι διαφέρει πολύ από το προηγούμενο, που τα δεδομένα ήταν πολύ χαμηλά», σημείωσε ο κ. Καπραβέλος.
Παγώνη: Δύσκολα τα πράγματα από Σεπτέμβριο
Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνα και Πειραιά κλήθηκε να σχολιάσει την επιστροφή του κόσμου από τα νησιά και πώς αυτή θα επηρεάσει το επιδημιολογικό φορτίο. Η κ. Παγώνη ήταν ξεκάθαρη τονίζοντας ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί τότε οι συμπολίτες μας με επικείμενα νοσήματα θα βρεθούν σε ΜΕΘ.
Παράλληλα υπενθύμισε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι ακόμα εδώ και δεν κοιτάζει ηλικίες. «Έχουμε δει πόσο επιθετική είναι στους νέους και σε ηλικίες από 14 ετών και πάνω», ήταν τα λόγια της στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Η Ματίνα Παγώνη έκανε έκκληση στους πολίτες που επιστρέφουν από τις διακοπές, να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ προκειμένου να είναι σίγουροι ότι δεν μεταφέρουν τον ιό στα σπίτια τους. Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι το μόνο μας όπλο είναι ο εμβολιασμός.
«Δύσκολα τα πράγματα το φθινόπωρο»
Η πρόεδρος των Νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά υποστήριξε ότι το φθινόπωρο θα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα επειδή δεν πετύχαμε τον στόχο των εμβολιασμών. Ανέφερε ότι δεν πρέπει να φτάσουμε σε σημείο να έχουμε 6.000 ή και περισσότερα κρούσματα τη μέρα γιατί τότε θα πιεστεί το σύστημα υγείας και δύσκολα θα αντέξει.
Φυσικά, η κ. Παγώνη μίλησε και για τον πρώτο θάνατο πλήρως εμβολιασμένου πολίτη στη χώρα μας, ο οποίος δεν είχε και υποκείμενα νοσήματα. Τόνισε ότι είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που έχουν συμβεί σε όλο τον κόσμο.
«Ένα από τα ελάχιστα περιστατικά που συμβαίνει.. Κανένας δεν ξέρει τον οργανισμό του κάθε ασθενή που έχει ιδιαιτερότητες μέσα σε αυτά τα πλαίσιο μπορεί να υπάρχουν 2,4 ή 5 εξαιρέσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, η Ματίνα Παγώνη μίλησε και για τους εμβολιασμούς των υγειονομικών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά οι γιατροί είναι εμβολιασμένοι στο 94,7%, ενώ το ποσοστό είναι μικρότερο στους νοσηλευτές.
Σαρηγιάννης: Έξαρση της πανδημίας από μέσα Σεπτεμβρίου
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής ανέφερε ότι οι ειδικοί περιμένουν κορύφωση της έξαρσης μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ύφεση και σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Σαρηγιάννη κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί κατά τις πρώτες δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη.
Η ύφεση που αναμένουμε τον επόμενο μήνα θα σχετίζεται με το γεγονός ότι η επιστροφή από τις διακοπές σημαίνει και το τέλος της χαλάρωσης που υπάρχει, άρα και των πολλών συναναστροφών. Στη συνέχεια ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι μετά την ύφεση στις δυο εβδομάδες του Σεπτέμβρη θα μπορέσουμε να δούμε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης «Δέλτα».
Χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι: «Εκεί τα πράγματα θα είναι λίγο πιο δύσκολα γιατί πραγματικά περιμένουμε να δούμε μια ταχεία αύξηση, η οποία το πως θα πάει μετά, δηλαδή από το τέλος Σεπτέμβρη κι έπειτα θα έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα θα έχουμε εμβολιαστεί ή όχι».
Η επιστροφή των αδειούχων και η ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων
Το τελευταίο διάστημα οι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία τους για τη διασπορά και ιδίως για το πως θα είναι η επιδημιολογική εικόνα με την κινητικότητα του Αυγούστου. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως είναι πιθανό το σενάριο υποχρεωτικότητας για Rapid Test αλλά για τους ανεμβολίαστους με την επιστροφή από τις διακοπές εντούτοις πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο του να γίνει υποχρεωτική η διενέργεια Rapid Test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.
«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση θα ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος». Τέλος σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.
Οι φόβοι για το Σεπτέμβριο
Γεγονός ωστόσο είναι πως από Σεπτέμβριο η επιδημιολογική εικόνα της χώρας θα είναι τελείως διαφορετική και περιοριστικές διατάξεις θα ρυθμίζουν την καθημερινότητα της χώρας στην οποία έχουν εμβολιαστεί οι μισοί και πλέον κάτοικοί της.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τις μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο, με τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα πανηγύρια, την κορύφωση της καλοκαιρινής άδειας και της νυχτερινής διασκέδασης, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα παρουσιάσουν αύξηση.
Ήδη την χειρότερη επιδημιολογική εικόνα εμφανίζουν νησιά όπως η Πάρος που έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος με 2,85%, η Νάξος με 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά που όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο και για άλλα lockdown
Την ίδια στιγμή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης των μίνι lockdown και σε άλλα νησιά. Όπως εξήγησε η εφαρμογή μέτρων περιορισμού, θα εξαρτηθεί βασικά από δύο πράγματα, το ένα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και την κινητική του ιού, τις τελευταίες 15-20 ημέρες και το δεύτερο είναι η δυναμικότητα η οποία φαίνεται όσον αφορά το σύστημα υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.
Όσον αφορά τι θα ισχύει σε αυτές τις περιοχές εάν όντως τεθούν μέτρα για τον κοροναϊό, ο καθηγητής δήλωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για διαφορετικούς, σε σχέση με ό, τι έχει επιβληθεί στο παρελθόν, περιορισμούς. ( Απαγόρευση κυκλοφορίας- μουσικής κλπ). Επιπλέον, εκτίμησε πως τα ήδη γνωστά μέτρα όταν και αν εφαρμοστούν είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά.