Η συγκεκριμένη καλλονή είναι γνωστή από την αρχαιότητα και σηματοδοτεί την αρχή του καλοκαιριού. Αυτή η μικρή κίτρινη μπαλίτσα με την γλυκιά γεύση και γαλήνια μυρωδιά, μας μεθάει κάθε καλοκαίρι.
Λέγεται ότι κατάγεται από την Ταρταρία στους πρόποδες των Ιμαλαίων απ’ όπου κύλισε και γέμισε όλη τη γη με το άρωμά της. Οι αρχαίοι Έλληνες την έτρωγαν πίνοντας παράλληλα άκρατον οίνο, εξ’ ου και το ρητό «Πέπων πάθος πέφυκεν άνευ ακράτου οίνου». Τα οφέλη του πεπονιού είναι άπειρα με πρώτο το χαμηλό θερμιδικό φορτίο (34 θερμίδες ανά 100γρ), αποτελείται από νερό κατά 90%, περιέχει πρωτείνες, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνη C, Α και Κ, θειαμίνη, σίδηρο, νιασύνη, ασκορβικό οξύ και ριβοφλαβίνη.
Εκτός από την βρώση, στην Κίνα το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία της ηπατίτιδας, στις Φιλιππίνες για την αντιμετώπιση του καρκίνου, στην Ινδία ως διουριτικό, στην Αφρική για την πρόκληση αποβολών, ενώ στην Κρήτη τα καούνια (όπως τ’ αποκαλούν εκεί) πίστευαν ότι μεταξύ της φλούδας και της σάρκας ζούσε ο ρίγος(η ελονοσία) και δεν έτρωγαν το πεπόνι μέχρι τη φλούδα. Εκεί καλλιεργούν και τα «χειμωνιάτικα» που θυμίζουν μπάλα ράκμπι με κίτρινες και πράσινες ραβδώσεις που είναι πιο «αυστηρά» στο δάγκωμα, σκληρά και λίγο πιο άνοστα από τα καλοκαιρινά. Στην Ελλάδα έχουμε τέσσερις ποικιλίες: τις μπανάνες που είναι πρώιμη ποικιλία, τα κουνέλια, τα αργίτικα και τα κρεμαστά-χειμωνιάτικα.
Σήμερα θα φτιάξουμε.
Κόβεις το πεπόνι και τα ντοματίνια σε τετραγωνάκια, τα σοτάρεις με ελαιόλαδο για ελάχιστα λεπτά και τα σβήνεις και το χυμό του πορτοκαλιού και του lime, αλατίζεις και ρίχνεις το τσίλι τον παπαρουνόσπορο και τα φύλλα βασιλικού. Και ναι αυτήν την καλοκαιρινή πανδαισία την εναποθέτεις σε ένα πιάτο και την απολαμβάνεις!
Tip-ακι: Εννοείται ότι μπορείς να προσθέσεις λίγες φέτες προσούτο και να την απογειώσεις!