Νέα μέτρα φαίνεται πως θα ανακοινωθούν για το Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο όπως όλα δείχνουν οδεύει για «μίνι» τοπικό lockdown, όπως αυτό της Μυκόνου, αφού τα στοιχεία του κορωνοϊού είναι ανησυχητικά. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί αύριο Τετάρτη μετά από κυβερνητική τηλεδιάσκεψη. Αντίστοιχα μέτρα επιβλήθηκαν πρόσφατα σε Χανιά και Ζάκυνθο.
Νέα μέτρα: Περιορισμοί τύπου Μυκόνου
Σύμφωνα με το cretalive.gr, το lockdown που θα ανακοινωθεί θα είναι όπως αυτό που αποφασίστηκε για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, δηλαδή:
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 τα ξημερώματα ως στις 06.00 το πρωί.
- Απαγόρευση μουσικής στην εστίαση για όλο το 24ωρο.
Νέα μέτρα: Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία στην Κρήτη
Αυτό που «βαραίνει» και οδηγεί προς τη λήψη της σχετικής απόφασης είναι η επιδημιολογική εικόνα, με τα αυξημένα κρούσματα αλλά και την οριακή κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το σύστημα υγείας στην περιοχή. Να σημειώσουμε ότι νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης αναφέρθηκε στην αύξηση του ιικού φορτίου στην Κρήτη σημειώνοντας πως συμπεριλαμβάνεται στα επιβαρυμένα νησιά.
«Στην Κρήτη οι συνάδελφοι από το Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων ανακοινώνουν κάθε βδομάδα τα αποτελέσματα και βλέπουμε όντως ότι έχουμε αύξηση στο ιικό φορτίο. Η διασπορά συνεχώς αυξάνεται και αυτό μεταφράζεται σε αυξημένα κρούσματα. Αυτό δεν αναμένεται να αναστραφεί το επόμενο διάστημα, αφού οι επισκέπτες θα αυξάνουν στο νησί μέχρι και το τέλος Αυγούστου. Θα αρχίσει να μειώνεται μετά», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, δεν αποκλείεται ανάλογα μέτρα να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και για τις Περιφερειακές Ενότητες Ρεθύμνου και Λασιθίου.
Νέα μέτρα: Τι δήλωσε ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης
Ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης τόνισε πως «Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, στην Κρήτη θα ζήσουμε εικόνες που είχαμε στο Μπέργκαμο, δεν θα έχουμε που να βάλουμε τους διασωληνωμένους» και συμπλήρωσε πως «το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις είναι σημαντικό για εμάς, καθώς σημαίνουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, με αύξηση κρουσμάτων, που σημαίνει περισσότερες διασωληνώσεις και περισσότερους θανάτους. Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις».