Το Internet of Things (IoT) είναι μια έννοια της πληροφορικής που περιγράφει ένα μέλλον όπου όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα είναι συνδεδεμένα στο Internet και θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον εαυτό τους σε άλλες συσκευές. Ο όρος αυτός ταυτίζεται με τις ραδιοσυχνότητες (RFID) ως μέθοδο επικοινωνίας, αν και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άλλες τεχνολογίες αισθητήρων, ασύρματων τεχνολογιών ή των κωδικών QR.
Internet of things: Τι είναι
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, τηλεοράσεις, dvd player, συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης, τον φωτισμού του σπιτιού, τους μετρητές της ΔΕΗ και του νερού κλπ. Το Internet of Things είναι σημαντικό επειδή ένα αντικείμενο που μπορεί να αυτοπαρουσιάζεται γίνεται ψηφιακά κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του.. Δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά πλέον θα συνδέεται με τα γύρω αντικείμενα και τα στοιχεία μιας βάσης δεδομένων.
Όταν πολλά αντικείμενα ενεργούν από κοινού, τότε θεωρούμε πως έχουν ambient intelligence (περιβάλλουσα νοημοσύνη). Το Internet of Things είναι μια δύσκολη έννοια για να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες που έχουν ορίσει τον όρο, αν και η αρχική χρήση του έχει αποδοθεί στον Kevin Ashton, ειδικό σε θέματα ψηφιακής καινοτομίας. Κάθε ορισμός συμμερίζεται την ιδέα ότι η πρώτη έκδοση του Internet ήταν για τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους, ενώ η επόμενη έκδοση είναι για τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα πράγματα.
Το 1999 ο Ashton έκανε τον προσδιορισμό στο παρακάτω απόσπασμα από ένα άρθρο του: «Αν είχαμε υπολογιστές που ήξεραν τα πάντα για όλα τα πράγματα – με τη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται χωρίς καμία βοήθεια από εμάς. – Θα είναι σε θέση να παρακολουθούν και να μετράνε τα πάντα, και σε μεγάλο βαθμό να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων, της απώλειας και του κόστους. Εμείς θα γνωρίζουμε όταν χρειάζονται τα πράγματα αντικατάσταση, επισκευή ή την ανάκληση, η ακόμα και αν τα προιόντα είναι φρέσκα η αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους».
Οι περισσότεροι από εμάς προσδιορίζουν την σύνδεση σε επίπεδο υπολογιστή, ταμπλέτας και smartphone. Το Internet of Things περιγράφει έναν κόσμο όπου οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνεί με έξυπνο τρόπο. Με άλλα λόγια, με το Internet of Things, ο φυσικός κόσμος γίνεται ένα μεγάλο πληροφοριακό σύστημα.
Internet of things: Πως θα λειτουργεί
Οι συσκευές και τα αντικείμενα με ενσωματωμένους αισθητήρες συνδέονται με μια πλατφόρμα, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από τις διάφορες συσκευές και εφαρμόζει αναλυτικά στοιχεία για να μοιράζονται τις πιο πολύτιμες πληροφορίες με εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών. Οι συσκευές IoT μπορούν να εντοπίσουν ακριβώς ποιες πληροφορίες είναι χρήσιμες και να τις εκμεταλλευτούν κατάλληλα. Η δυνατότητα αυτή μπορεί να αυτοματοποιήσει επαναλαμβανόμενες, χρονοβόρες ή ακόμα και επικίνδυνες εργασίες.
Μία πρόκληση για τους παραγωγούς τεχνολογικών συστημάτων IoT είναι η διαχείριση και η ερμηνεία του τεράστιου όγκου πληροφοριών που παράγουν οι συσκευές λόγω της συνεχούς επικοινωνίας με το δίκτυο (streaming data). Μία άλλη πρόκληση είναι η αποθήκευση των τεράστιων παραγόμενων δεδομένων. Σε αρκετές περιπτώσεις τα συστήματα απαιτούν μεγάλο όγκο πληροφοριών με αποτέλεσμα υψηλές απαιτήσεις για αποθηκευτικό χώρο. Στην σημερινή εποχή, το διαδίκτυο είναι υπεύθυνο για την παραγωγή του 5% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ενώ υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί εάν αρχίσει η καθολική εφαρμογή του ΙοΤ ανά τον κόσμο.
Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή είναι γεγονός. Η χρησιμότητα του IoT είναι μεγάλη και η ζήτηση από τους υποψήφιους αγοραστές ακόμα μεγαλύτερη. Ως επί το πλείστον, οι άνθρωποι αποζητούν την αυτονομία σε πολλά πράγματα γύρω τους. Από ένα αυτόματο ξυπνητήρι μέχρι το έξυπνο ψυγείο που ενημερώνει το χρήστη για βασικές ελλείψεις ή ακόμα και την δυνατότητα ενεργοποίησης κλιματισμού πριν ακόμα ο χρήστης εισέλθει στο σπίτι. Είναι μερικές από τις δυνατότητες που προσφέρει το IoT. Η χρήση του δεν παραμένει μόνο εκεί, αλλά επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις οι οποίες εκμεταλλεύονται την δυνατότητα αποθήκευσης και επεξεργασίας των δεδομένων από cloud συστήματα.
Internet of things: Γιατί είναι σημαντικό
Μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε πόσα πράγματα είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, και πόσα οικονομικά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από την ανάλυση των data streams. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα των επιπτώσεων του Internet of Things σε διάφορους κλάδους:
- Έξυπνες λύσεις μεταφοράς επιταχύνουν την ροή της κυκλοφορίας , μειώνουν την κατανάλωση καυσίμων, προτεραιοποιούν τα προγράμματα επισκευής οχημάτων και σώζουν ζωές
- Έξυπνα ηλεκτρικά δίκτυα (smart electric grids) συνδέουν πιο αποτελεσματικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βελτιώνουν την αξιοπιστία του συστήματος & χρεώνουν τους καταναλωτές με βάση μικρότερες προσαυξήσεις.
- Μηχανές αισθητήρων παρακολούθησης κάνουν διαγνώσεις & προβλέπουν θέματα συντήρησης που εκκρεμούν , βραχυπρόθεσμα stock-out αποθεμάτων, και θέτουν ακόμα και προτεραιότητες στα προγράμματα του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για τις επισκευές για να καλύψουν αποτελεσματικότερα τις ανάγκες επισκευής εξοπλισμού αλλά και περιφερειακές ανάγκες
- Data-driven συστήματα, χτισμένα στις υποδομές των «έξυπνων πόλεων» καθιστούν ευκολότερο για τους δήμους να «τρέχουν» τις διαδικασίες διαχείρισης αποθεμάτων , την επιβολή του νόμου και άλλα προγράμματα πιο αποτελεσματικά.
Σκεφτείτε τη χρήση του IoT όμως και σε προσωπικό επίπεδο. Συνδεδεμένες συσκευές χαράζουν τη δική τους πορεία τόσο στον κόσμο των επιχειρήσεων όσο και στη μαζική αγορά. Σκεφτείτε:
- Σας τελειώνει το γάλα. Καθώς γυρνάτε από τη δουλειά στο σπίτι, λαμβάνετε αυτόματα μία ειδοποίηση από το ψυγείο σας που σας υπενθυμίζει να σταματήσετε στο κατάστημα για γάλα.
- Το σύστημα ασφαλείας του σπιτιού σας, που ήδη σας επιτρέπει να ελέγχετε από απόσταση τις κλειδαριές και τους θερμοστάτες σας, μπορεί να ρυθμίσει το κλιματιστικό ώστε να «δροσίσει» το σπίτι σας και να ανοίξει τα παράθυρα, με βάση τις προτιμήσεις σας.