Ελλάδα

Φωτιές Ελλάδα: Πάνω από 930000 καμένα στρέμματα γης

Φωτιές Ελλάδα: Συνολικά 933.680 στρέμματα έγιναν στάχτη έως τις 8 Αυγούστου 2021.

Συνεχίζουν να μαίνονται οι φωτιές στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατατάσσεται τρίτη στη Μεσόγειο -μετά από την Τουρκία και την Ιταλία- σε ό,τι αφορά την καμένη έκταση φέτος (συνολικά 933.680 στρέμματα έως 8 Αυγούστου 2021) και δεύτερη -μετά την Κύπρο- όσον αφορά την αύξηση (+336%) των καμένων εκτάσεων συγκριτικά με τον μέσο όρο της περιόδου 2002-2020, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Φωτιές Ελλάδα: Τρίτη σε καμένες εκτάσεις γης φέτος

Η Ιταλία είναι η «πρωταθλήτρια» φέτος, με περίπου 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (αύξηση 314% έναντι του μέσου όρου 2002-2020) και ακολουθεί η Τουρκία με περίπου ένα εκατομμύριο στρέμματα και αύξηση 148%. Μετά την τρίτη Ελλάδα, ακολουθεί η Ισπανία με καμένες εκτάσεις σχεδόν 400.000 στρεμμάτων (μείωση 39%).

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για Δασικές Πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) για την κατάσταση που επικρατεί στην Μεσόγειο κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. Γενικά, η περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου παρουσιάζει εξαιρετικά άσχημη εικόνα, με σχεδόν όλες τις χώρες να καταγράφουν σημαντική αύξηση στα απόλυτα μεγέθη των καμένων εκτάσεων έως και το απόγευμα της Κυριακής, 8 Αυγούστου.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, σύμφωνα με το meteo, ότι «δεν αρκούν τα πολλά εναέρια ή άλλα μέσα δασοπυρόσβεσης, αλλά απαιτείται μια άμεση, δραστική αλλαγή προς ολοκληρωμένες λύσεις διαχείρισης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών».

Φωτιές Ελλάδα: Εικόνες από δορυφόρο

Νεότερες δορυφορικές εικόνες απο τον Ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2 αποκαλύπτουν το μέγεθος των καμένων εκτάσεων λόγω των δασικών πυρκαγιών. Στις εικόνες παρακάτω παρουσιάζονται δορυφορικές εικόνες πρίν και μετά τις δασικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Καλύτερη η εικόνα όσο αφορά τις συγκεντρώσεις σωματιδίων

Κατά το τελευταίο 24ωρο οι συγκεντρώσεις σωματιδίων παραμένουν χαμηλές σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής και διαφαίνεται τάση επαναφοράς τους στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ). Επισημαίνει πάντως ότι «τα επίπεδα της σωματιδιακής ρύπανσης μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή ανάλογα με την κατεύθυνση και ένταση των ανέμων που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την χωρική εξέλιξη των πυρκαγιών».