Ελλάδα

Κρούσματα σήμερα 05/8: Έξαρση κρουσμάτων στη χώρα

Κρούσματα σήμερα 05/8: Οι ειδικοί λόγω της μετάλλαξης Δέλτα ζητούν την επιτάχυνση των εμβολιασμών, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την τρίτη δόση του εμβολίου.

Τα κρούσματα για σήμερα 05/8 αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ώρες ο ΕΟΔΥ. Την Τετάρτη από τα  συνολικά  2.856 κρούσματα κορωνοϊού, στην Αττική καταγράφονται 830 νέα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 260. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα το Σάββατο ανήλθαν συνολικά σε 2.760 με 948 εξ’ αυτών στην Αττική.

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται ακόμα τα κρούσματα του κορωνοϊού λόγω της μετάλλαξης Δέλτα. Οι ειδικοί ζητούν επίσπευση των εμβολιασμών και συζητούν ήδη την πιθανότητα έναρξης της τρίτης δόσης των εμβολίων για εκείνους που το έκαναν πρώτοι από το Σεπτέμβριο και μετά. 

Τσακρής για κορωνοϊό: Δεν θα αποφύγουμε το φθινόπωρο μέτρα όπως η τηλεργασία

Τα εμβόλια είναι αστάθμητος παράγοντας, αλλά και πώς θα συμπεριφερθεί ο κορωνοϊός, θα δούμε κι άλλες παραλλαγές, το θέμα είναι τι αντίκτυπο θα έχουν στην πανδημία.

Τα παραπάνω τόνισε στον ΣΚΑΪ το μέλος της επιτροπής ειδικών και καθηγητής Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής.

Προειδοποίησε ότι στη χώρα μας ήδη βλέπουμε 2.500 και 3.000 περιστατικά, οπότε το φθινόπωρο θα ξεκινήσει με πολύ πιο ψήλο baseline απ’ ό,τι πέρυσι, κάτι που θα τροφοδοτήσει λογικά νέο, πολύ μεγαλύτερο επιδημιολογικό κύμα.

«Δεν θα αποφύγουμε το φθινόπωρο μέτρα όπως η τηλεργασία. Το βλέπουμε αυτό ήδη στις ΗΠΑ. Γυρίζουν σε υβριδικά μοντέλα σκέφτονται και άλλες λύσεις», είπε «Φαντάζεστε τι θα γινόταν σήμερα αν δεν είχαμε τους εμβόλια; Μειώνουν δραστικά λοιμώξεις, νοσηλείες» ανέφερε επίσης.

Τζανάκης: 220 διασωληνωμένοι μέχρι τα τέλη Αυγούστου

«Προβλέπουμε, σύμφωνα με το μοντέλο μας, ότι οι διασωληνωμένοι θα φτάσουν προς τα μέσα Αυγούστου μεταξύ 220 και 280. Τώρα είμαστε στο 190. Αυτές είναι διαχειρίσιμες καταστάσεις, όσο αφορά την πίεση στο Σύστημα Υγείας», ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», εκτιμώντας πως, μέχρι τέλος του μηνός, θα αξιοποιηθεί το 50% με 60% της ισχύος του υγειονομικού συστήματος.

«Μπορούμε να το διαχειριστούμε, εκτός αν μας εκπλήξει ο ιός. Και να μην εκπλήξουμε και τους εαυτούς μας με τη συμπεριφορά μας η οποία θα πρέπει να τροποποιηθεί σε ένα στέλεχος το οποίο μεταδίδεται πλέον αερογενώς. Είχαμε τις μελέτες από την Αμερική σε μια πόλη με πλήρως εμβολιασμένους. Φαίνεται ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα», εξέφρασε στη συνέχεια.

«Είναι εκκολαπτήριο ιού συσκευές, όπως οι ναργιλέδες»

Μάλιστα, από την πλευρά του υπογράμμισε πως θα πρέπει η Επιτροπή κατά πάσα πιθανότητα, να τροποποιήσει τα υγειονομικά της πρωτόκολλα. Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει, είπε πως «σίγουρα δεν μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς μάσκες πουθενά, ίσως, εκτός από μέρη που είμαστε μόνοι μας ή με πάρα πολύ λίγους ανθρώπους, σε εξωτερικούς χώρους».

Επίσης, τόνισε πως «υπάρχουν κάποιες λειτουργίες, όπως οι ναργιλέδες, όπου ο καθένας εισπνέει και εκπνέει μέσα σε αυτή τη συσκευή, και το μόνο που αλλάζει είναι το επιστόμιο. Θα πρέπει να καταργηθούν αυτά. Είναι εκκολαπτήριο ιού αυτές οι συσκευές. Προτείνω και προτρέπω τον κόσμο να μην ζητάει ναργιλέδες, να μην κάνει ναργιλέδες σε χώρους καφέ και ψυχαγωγίας. Δεν αποστειρώνονται, έχουμε να κάνουμε με ένα στέλεχος που πρέπει να προσέξουμε πολλά».

Βατόπουλος για το τέλος του κορωνοϊού: Τα διλήμματα για εμβολιασμένους και μάσκες

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε σήμερα πως είναι ένα υπαρκτό σενάριο να μας εγκαταλείψει ο κορωνοϊός το επόμενο καλοκαίρι και πως το επόμενο κύμα θα δείξει πως θα εξελιχθεί η νόσος.

«Τον Σεπτεμβρίου θα δούμε πως θα πάει η κατάσταση στην Ευρώπη. Αν το επόμενο κύμα είναι πιο σοβαρό τότε τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα. Αν το επόμενο είναι πιο μικρό με πολύ λιγότερα θύματα και κρούσματα αυτό σημαίνει ότι βαίνουμε προς την λήξη της πανδημίας», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Για το ενδεχόμενο της τρίτης δόσης το χειμώνα είπε ότι είναι πολύ πιθανό και συζητιέται. «Θα παρθούν οι σχετικές αποφάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως το παγκόσμιο δίλημμα είναι αν θα γίνει η τρίτη δόση στην Ευρώπη ή πρώτη δόση στην Αφρική.

«Το CDC έβγαλε ένα εσωτερικό έγγραφο που μάλλον διέρρευσε το οποίο μιλάει για μεγάλη μεταδοτικότητα πράγμα που το ξέραμε αλλά πλέον μιλάει και την δυνατότητα μετάδοσης από τους εμβολιασμένους το οποίο αλλάζει τους κανόνες τους παιχνιδιού γι αυτό και οι Αμερικανοί συζητάνε πλέον για χρήση μάσκας και από τους εμβολιασμένους», ανέφερε σε άλλο σημείο ο καθηγητής.

Σχετικά με την πιθανότητα να χρειάζονται μάσκες και οι εμβολιασμένοι (στους εξωτερικούς χώρους), εκτίμησε πως ίσως χρειαστεί εφόσον υπάρχουν πολλοί ανεμβολίαστοι τριγύρω μας και εφόσον το επίπεδο της επιδημίας εξακολουθεί να είναι τόσο μεγάλο. «Εξαρτάται δηλαδή και από την επίπτωση του νοσήματος. Αν έχουμε πολύ νόσημα τριγύρω μας έστω και ελαφρύ η μάσκα θα είναι χρήσιμη», είπε.

Ερωτηθείς για τις ηλικίες που πλήττει αυτό το στέλεχος ο κ. Βατόπουλος είπε πως πλήττει όλες τις ηλικίες απλά σε αυτή την φάση κυρίως τους νέους. «Ελπίζω να μην φτάσουμε στους περιορισμούς κυκλοφορίας κλπ» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε στα ατομικά μέτρα προφύλαξης όπως την χρήση μάσκας.

Παγώνη: Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδοτική όπως η ανεμοβλογιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ έκανε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν λέγοντας ότι με αυτή τη νόσο δεν παίζουμε, η μετάλλαξη Δέλτα είναι πολύ επιθετική και μεταδοτική σημειώνοντας πως είναι όπως η ανεμοβλογιά (το ίδιο μεταδοτική). «Ιατρικά τρέχει άρα εμείς πρέπει να τρέξουμε μπροστά και περισσότερο» επεσήμανε. Συνέστησε μάλιστα στους πολίτες να κάνουν την πρώτη δόση πριν φύγουν για διακοπές και τη δεύτερη να την κάνουν ακόμα και στον τόπο διακοπών τους.

Αναφερόμενη στο ποσοστό που πρέπει να φτάσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για να αισθάνεται κάποιος ασφαλής η κ. Παγώνη είπε ότι είναι πάνω από 80%. Εκτίμησε ότι αν τρέξουμε μπορούμε να το πετύχουμε περίπου στις 15-20 Σεπτεμβρίου.

Η κα Παγώνη προειδοποίησε ότι αν μείνουν χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού, θα περάσουμε ένα δύσκολο φθινόπωρο και δύσκολο χειμώνα και θα πιεστεί ξανά το σύστημα υγείας. Σημείωσε μάλιστα ότι πρόκειται για ένα σύστημα υγείας που έχει περάσει τα πάνδεινα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να νοσήσουν οι εμβολιασμένοι πολίτες, δήλωσε ότι μπορεί να νοσήσουν ελαφρά αλλά προστατεύονται από την εισαγωγή σε ΜΕΘ. Όπως δήλωσε στη χωρά μας υπάρχει ένα περιστατικό εμβολιασμένου με εισαγωγή σε ΜΕΘ αλλά σημείωσε ότι πρέπει να ελεγχθεί και το ιατρικό ιστορικό του συγκεκριμένου ατόμου.

Τα παιδιά και οι μεταλλάξεις -Πόσο ευάλωτα είναι

Πρόσθεσε ότι οι περιπτώσεις ανθρώπων που νοσηλεύονται με κορωνοϊό κι έχουν κάνει το εμβόλιο είναι ελάχιστες. Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των πολιτών σε μεγαλύτερες ηλικίες, ωστόσο ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι ότι όσο πολλαπλασιάζεται ο ιός, μεταλλάσσεται. «Όσο πιο γρήγορα και πιο ευρέως μεταλλάσσεται δεδομένου ότι τα παιδιά είναι ανεμβολίαστα, κολλάνε πολύ πιο εύκολα κι είναι πολύ πιθανό να επιλεγούν μεταλλάξεις που να είναι πιο ανθεκτικές και πιο μεταδοτικές», υπογράμμισε συμπληρώνοντας ότι προς το παρόν τα παιδιά δε φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο. Ωστόσο, τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών σημειώνοντας ότι «θα ήταν χρήσιμο να εμβολιαστούν πριν γυρίσουν στα σχολεία».

Σχετικά με το τέλος της πανδημίας, ο καθηγητής Μικροβιολογίας εκτίμησε ότι το καλοκαίρι του 2022 θα τελειώσουμε με τον ιό «με την έννοια ότι είτε θα έχουμε νοσήσει είτε θα έχουμε εμβολιαστεί και θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού άνοσο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο