Ο Ερσίν Τατάρ παραμένει στην προσπάθεια προώθησης της λύσης των δύο κρατών για το Κυπριακό. Την ίδια ώρα το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να καταδικάσει τις δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν από τα Κατεχόμενα σχετικά με τα Βαρώσια.
Το αεροδρόμιο στο κατεχόμενο κυπριακό χωριό Λευκόνοικο είναι η περιοχή, που έχουν εγκατασταθεί τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) για να μπορούν να διεξάγουν έλεγχο, ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι CNNTürk.
Τι αναφέρει για τα drones
Αναφερόμενος στο θέμα της αεροπορικής βάσης στο Λευκόνοικο, ο Τατάρ είπε ότι «τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (İΗΑ) και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SİHA) χρειάζονται 6 με 7 ώρες, από το σημείο που βρίσκονται στην Τουρκία, για να φθάσουν στο ‘νότο’(ελεύθερες περιοχές της Κύπρου).
Όμως τα İΗΑ και τα SİHA, που έχουν εγκατασταθεί στο Λευκόνοικο, θα μπορούν να απογειώνονται και να επιθεωρούν το τι γίνεται στην περιοχή, που εκτείνεται μέχρι την νότια Κύπρο ή την Αίγυπτο, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η βάση του Λευκονοίκου χρησιμοποιείται για τη δική μας άμυνα».
“O Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε τον χάρτη”
Απαντώντας ερώτηση εάν υπάρχει ναυτική βάση στα κατεχόμενα, ο Τατάρ είπε ότι δεν υπάρχει ναυτική βάση και ότι μπορεί να εξεταστεί το θέμα.
Διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι με την εκλογή του έχουν αλλάξει την πολιτική τους, ο Τατάρ είπε: «Έχουμε πει ότι θα μπορούσαν να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μόνο στη βάση δύο κρατών, επειδή δεν υπάρχει έδαφος για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ομοσπονδίας στην Κύπρο».
Κληθείς να σχολιάσει εάν το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού ήταν δική του ιδέα, ο Τατάρ ανέφερε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε τον χάρτη, που του έστειλε όταν ήταν «πρωθυπουργός», προσθέτοντας ότι ξεκίνησαν με τη στήριξη της Τουρκίας.
«Η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται»
«Τα Βαρώσια βρίσκονται στο έδαφος της τδβκ (ψευδοκράτος) και η μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΟΗΕ αποκλείεται. Δεν μπορούσαμε να τα κρατήσουμε κλειστά για άλλα σαράντα έξι χρόνια», πρόσθεσε. Είπε ότι εργάζονται σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα πρέπει να λάβει αποφάσεις σχετικά με τους πρώην ιδιοκτήτες των ακινήτων σε αυτήν την περιοχή.
Σημείωσε ότι δεν αποκλείεται η περιουσία στα Βαρώσια να δοθεί σε Τουρκοκύπριους που άφησαν τις περιουσίες τους στο νότο, εννοώντας του Τουρκοκύπριους που κατά την εισβολή έφυγαν από τις ελεύθερες περιοχές και πήγαν στα κατεχόμενα καταλαμβάνοντας περιουσίες Ελληνοκυπρίων προσφύγων.