Ελλάδα

Τζανάκης: Ο εμβολιασμός να γίνει προϋπόθεση για όσους εργάζονται στον τουρισμό

Τζανάκης: «Να επιβάλλουν στο προσωπικό που θα προσλαμβάνουν, να είναι εμβολιασμένο», επισημαίνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Την σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού, επισήμανε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα χθες Κυριακή ανήλθαν συνολικά σε 1.605 με 453 εξ’ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Δείτε παρακάτω αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κος Τζανάκης.

Τζανάκης: «Να επιβάλλουν στο προσωπικό που θα προσλαμβάνουν, να είναι εμβολιασμένο»

Ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση στο ΣΚΑΙ πως αρκετοί εξ αυτών φοβούνται ή αμελούν να πραγματοποιήσουν τον εμβολιασμό τους με αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των συρροών να προέρχεται δυστυχώς από αυτούς.

«Αυτό θα πρέπει κατά την γνώμη μου να μην επαναληφθεί ή να διορθωθεί τα επόμενα χρόνια με το καλό, εάν η πανδημία δεν μας αφήσει» είπε και πρόσθεσε πως «Θα πρέπει κατά την γνώμη μου στον τουρισμό, κι οι επιχειρηματίες ιδιαιτέρως, να επιβάλλουν στο προσωπικό που θα προσλαμβάνουν, να είναι εμβολιασμένο».

«Οι επιχειρηματίες κάλλιστα με βάση το εργατικό δίκαιο μπορούν να βάλουν προϋποθέσεις στις προσλήψεις. Επομένως να είναι ένα επιπλέον κίνητρο αυτό, ότι δεν μπορείς να προσλαμβάνεσαι σε καλές δουλειές ή όπου νομίζεις εξαιτίας του ότι δεν είσαι εμβολιασμένος», συνόψισε.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας κοροναϊού στην χώρα, ο κος Τζανάκης υπενθύμισε πως βάση των μοντέλων για την πορεία της πανδημίας, είχε εκτιμηθεί πως εντός Ιουλίου, θα αγγίζαμε τα 3.000 και πλέον κρούσματα, υπολογίζοντας όμως ότι πια πορευόμαστε προς το ευμενές σενάριο του μοντέλου το οποίο δείχνει περίπου 3.500 κινητό μέσο όρο γύρω στον Δεκαπενταύγουστο.

Τζανάκης: Νησιά Covid: Το σχέδιο της ΕΛΑΣ για τα κορωνοπάρτι

Συναγερμός έχει σημάνει από τους ειδικούς σχετικά με τα κορωνοπάρτι ειδικά όσο πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όμως οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα κατά του covid.

Ο φόβος διασποράς εκτός της Αττικής και άλλων μεγάλων νομών και της μεταφοράς του ιού σε ειδικά σε ηλικιωμένους είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.

Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ

Πιο αυστηροί και εντατικοί γίνονται οι έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό, μετά το καμπανάκι συμμόρφωσης σε οκτώ νησιά για την τήρηση των μέτρων καθώς είναι οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο σύστημα υγείας, έρχονται πιο αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό.

Θα γίνονται «τετραπλοί» έλεγχοι, επαναλαμβανόμενοι με περάσματα από τα ίδια μπαρ και… σοκάκια για αποτροπή όρθιων και συνωστισμού. Αρχικά θα γίνεται επίπληξη και μετά 2.000 ευρώ και λουκέτο 7 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι σε Ίο και Πάρο υπήρξε ενίσχυση αστυνομικών από την Αθήνα. Τριάντα στο ένα και άλλοι 30 στο άλλο ενώ θα υπάρχουν 20μελή κλιμάκια αστυνομικών στα υπόλοιπα 6 «κόκκινα» νησιά.

Παράλληλα, 730 δόκιμοι αστυφύλακες θα διανεμηθούν στα επίφοβα νησιά για τον ίδιο λόγο ενώ «μυστικοί» αστυνομικοί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, με κάμερες θα μπαίνουν σε βίλες και κλαμπ. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται «σκανάρισμα» στα social media για καλέσματα σε πάρτι και συγκεντρώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο