Το ενδιαφέρον στρέφεται στα νησιά λόγω της τουριστικής κίνησης, αλλά και στα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα οποία γεμίζουν από κόσμο που επισκέπτεται τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, όμως οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα κατά του covid.
Ο φόβος διασποράς εκτός της Αττικής και άλλων μεγάλων νομών και της μεταφοράς του ιού σε ειδικά σε ηλικιωμένους είναι μεγάλος. Η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση για εμβολιασμό, έστω και με την πρώτη δόση, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου.
Το νέο σχέδιο της ΕΛΑΣ
Πιο αυστηροί και εντατικοί γίνονται οι έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ και Λιμενικό, μετά το καμπανάκι συμμόρφωσης σε οκτώ νησιά για την τήρηση των μέτρων καθώς είναι οριακά τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στο σύστημα υγείας, έρχονται πιο αυστηροί και εντατικοί έλεγχοι από ΕΛ.ΑΣ. και Λιμενικό.
Θα γίνονται «τετραπλοί» έλεγχοι, επαναλαμβανόμενοι με περάσματα από τα ίδια μπαρ και… σοκάκια για αποτροπή όρθιων και συνωστισμού. Αρχικά θα γίνεται επίπληξη και μετά 2.000 ευρώ και λουκέτο 7 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι σε Ίο και Πάρο υπήρξε ενίσχυση αστυνομικών από την Αθήνα. Τριάντα στο ένα και άλλοι 30 στο άλλο ενώ θα υπάρχουν 20μελή κλιμάκια αστυνομικών στα υπόλοιπα 6 «κόκκινα» νησιά.
Παράλληλα, 730 δόκιμοι αστυφύλακες θα διανεμηθούν στα επίφοβα νησιά για τον ίδιο λόγο ενώ «μυστικοί» αστυνομικοί, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, με κάμερες θα μπαίνουν σε βίλες και κλαμπ. Στο ίδιο πλαίσιο γίνεται «σκανάρισμα» στα social media για καλέσματα σε πάρτι και συγκεντρώσεις.
Πρόστιμα έως 50.000 ευρώ
Τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν τέσσερις συλλήψεις και 54 παραβάσεις όρθιων σε νυχτερινά καταστήματα.
Χουλάκια Μυκόνου: Τα ξημερώματα έγινε η 1η εισβολή σε κορονοπάρτι, ευνοούσε το γεγονός ότι ήταν ένα συγκρότημα με 5 βίλες, σε μία από τις οποίες γινόταν πάρτι με 80 άτομα και οι αστυνομικοί μπήκαν στον κοινόχρηστο χώρο και επέβαλαν πρόστιμο 50.000 ευρώ στον Αμερικανό διοργανωτή. Μάλιστα κατέγραψαν με κάμερες το τι συνέβαινε.
Γομοστό Αχαΐας: Σε γάμο σε οικόπεδο με παρουσία 200 ατόμων, επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και εκμισθωτή του (οικοπέδου).
Φαληράκι Ρόδου: Υπήρξε πρόστιμο 2.000 ευρώ για όρθιους πελάτες και 7 ημέρες κλείσιμο.
Σέριφος: Πρόστιμα επιβλήθηκαν σε 9 καταστήματα (ζαχαροπλαστείο-3 καφέ-3 καφενεία-2 εστιατόρια) για αποστάσεις και έλλειψη απολυμαντικών υγρών.
Πρόστιμα των 2.000 ευρώ και 7ημερο κλείσιμο «έπεσαν» σε Χώρα Νάξου, Μέτσοβο, Ηράκλειο Κρήτης.
Τα νησιά που βρίσκονται στο στόχαστρο λόγω covid
Τα δύο δημοφιλή ελληνικά νησιά δεν είναι τα μόνα που έχουν μπει στο στόχαστρο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αφού έντονη αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες και για:
· τη Ζάκυνθο
· την Τήνο
· τη Λευκάδα
· την Σαντορίνη
· την Πάρο και
· τη Ρόδο.
Μολονότι η ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στις νησιωτικές περιοχές είχε προβλεφθεί στα σενάρια αντιμετώπισης που επεξεργάστηκαν οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες όλο το προηγούμενο διάστημα, η μεταφορά του ιικού φορτίου από τα θερινά νησιωτικά θέρετρα στην ενδοχώρα και στον ελληνικό βορρά εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς (σχεδόν πέραν του αναμενόμενου), αυξάνοντας κατακόρυφα την πίεση στο ΕΣΥ.
Νησιά Covid: Οι υπερμεταδότες
Περιγράφοντας την αλυσίδα μετάδοσης, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου εξήγησε χθες πως ένας βασικός υπερμεταδότης είναι οι νεολαίοι που επιστρέφουν από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα μετά τις διακοπές.
Επιπλέον, στα αστικά κέντρα παρατηρείται ενδοοικογενειακή μετάδοση (ένα άτομο κολλάει άλλο/α μέσα στην ίδια οικογένεια) ή μετάδοση στους χώρους εργασίας. Μια ακόμη διαδρομή μετάδοσης του ιού είναι αυτή μεταξύ νεαρών ατόμων σε χώρους νυχτερινής διασκέδασης, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα από τον τουρισμό είναι κάτω του 1%.