Τα κρούσματα για σήμερα Σάββατο 31/07 πρόκειται να ανακοινώσει σε λίγη ώρα ο ΕΟΔΥ. Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα χθες Παρασκευή ανήλθαν σε συνολικά 2.845 με 948 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική. Έντονη παραμένει η ανησυχία στα κυβερνητικά κλιμάκια αναφορικά με την πορεία της πανδημίας. Αναλυτικά οι δηλώσεις ειδικών και αξιωματούχων.
Βασιλακόπουλος: Ο ιός θα πολλαπλασιάζεται σε παιδιά ή ανεμβολίαστους
Στην πορεία της πανδημίας στην χώρα αλλά και την εμβολιαστική διαδικασία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων θεμάτων ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ το πρωί του Σαββάτου. Σημειώνουμε πως εν τω μεταξύ, στο κόκκινο παραμένουν πολλά νησιά καθώς μάλιστα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος με την έλευση του Αυγούστου.
Βασιλακόπουλος: Τι αναφέρει ο καθηγητής
Όπως επισήμανε ο καθηγητής, ο ιός θα πολλαπλασιάζεται στα παιδάκια ή στους ανεμβολίαστους ενήλικες θα αθροίζει μεταλλάξεις κάποιες από τις οποίες θα επιλέγονται και θα δημιουργούνται πιο μεταδοτικά στελέχη.
«Είδατε τώρα φτιάχτηκε η Δέλτα, μετά θα φτιαχτεί ένα άλλο. Άρα είμαστε σε έναν αγώνα ανάμεσα σε εμάς με τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία και στον ιό. Ποιος θα προλάβει πιο γρήγορα και πρέπει να προλάβουμε εμείς γιατί έχουμε τα εργαλεία», τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Ψαλτοπούλου: Σε ποιες κατηγορίες θα δοθεί και τρίτη δόση
Μιλώντας για το ενδεχόμενο να χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού η καθηγήτρια επιδημιολογίας Ντόρα Ψαλτοπούλου, τόνισε ότι τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά δείχνουν ότι οι άνω των 70 και 80 ετών χάνουν τα εξουδετερωτικά αντισώματα ενώ επαναληπτική δόση φαίνεται πως θα χρειαστούν κατηγορίες ασθενών όπως ανοσοκατεσταλμένοι, με παχυσαρκία, κακοήθειες και άλλα.
Η κυρία Ψαλτοπούλου πρόσθεσε ότι αναμένονται παραπάνω δημοσιεύσεις και έγκριση από τους αρμόδιους φορείς «ώστε θεωρώ από το φθινόπωρο και σε ειδικές κατηγορίες να δίνεται αυτή η τρίτη δόση».
Χαρδαλιάς: Αν χρειαστεί θα ξανακλείσει η Μύκονος
Με τοπικά μέτρα τύπου Μυκόνου σε νησιά με νέες συρροές του ιού, προειδοποίησε εκ νέου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιώντας ξανά για περιοριστικά μέτρα στα νησιά.
Κρούσματα σήμερα 31/07: Χαρδαλιάς: Μέτρα όπου ξεφύγει ο ιός
«Εάν (…) δούμε ότι η κατάσταση ξεφεύγει, ότι έχουμε συνεχώς νέες συρροές, ότι δεν μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τις υπάρχουσες, προφανώς θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Είναι κάτι που το απευχόμαστε, μέτρα σαν αυτά που πήραμε στη Μύκονο πριν από λίγες ημέρες» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ειδικά για την Ίο, ανέφερε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και είναι πρωτόγνωρη ειδικά στις νέες ηλικίες, ωστόσο πρώτο μέλημα της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τους ελέγχους και όχι να λάβει περιοριστικά μέτρα.
«Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ο ιός καλπάζει» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς στον ΣΚΑΙ, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση επιχειρηματία της Ίου πως η κατάσταση είναι καλή και όλοι εμβολιασμένοι. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να γίνει αντιληπτό ότι το θέμα δεν βρίσκεται στο γηγενή πληθυσμό, καθώς η μεγάλη αύξηση στα νησιά αυτά προέρχεται από την κατηγορία των κρουσμάτων που σχετίζονται με την εργασία στους χώρους εστίασης και διασκέδασης. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε ότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες εφαρμόζουν τα μέτρα αλλά οι λίγοι που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα κάνουν τη διαφορά.
Για τη Μύκονο σχολίασε ότι έκλεισε μετά από 8 ημέρες, καθώς οι νέες συρροές σταμάτησαν αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακλείσει, μια εξέλιξη που απεύχεται η πολιτεία. «Εμείς δεν θέλουμε να πάρουμε κανένα μέτρο και να στοχοποιήσουμε τα νησιά» συμπλήρωσε «όταν όμως βλέπουμε πως υπάρχουν συρροές, εμείς πρέπει να προφυλάξουμε τους ανθρώπους». Σχετικά με την αστυνόμευση ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν μπορεί να βρίσκεται ένας αστυνομικός σε κάθε μπαρ και κλαμπ 24 ώρες το 24ωρο.
Κρούσματα σήμερα 31/07: Εξαδάκτυλος: Όλοι θα συναντηθούμε με τον ιό – Να εμβολιαστούν οι άνω των 50
Τον κώδωνα του κινδύνου έτσι ώστε να μην εφησυχάζουμε έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποια στιγμή, ότι λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, θα συναντηθούμε με τον κορωνοϊό και καλό θα είναι να έχουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία.
Ειδικά για τη μετάλλαξη Δέλτα εξήγησε ότι είναι ίσης επικινδυνότητας με τις υπόλοιπες, αλλά μολύνει πολύ πιο γρήγορα. Ο ιός, πρόσθεσε θα μεταλλάσσεται διαρκώς «μέχρι να εμβολιαστούμε σε μεγάλους αριθμούς παγκοσμίως».
Ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι το εμβόλιο είναι αυτό που προσφέρει προστασία και κάλεσε ειδικά τους άνω των 50 να εμβολιαστούν καθώς ορισμένοι από αυτούς κινδυνεύουν να νοσήσουν βαρύτερα και να δώσουν μάχη για τη ζωή τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΙΣΑ οι ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 50 ετών ανέρχονται σε 400.000.
Για το ενδεχόμενο να χρειαστεί η χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε ότι πολύ σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες και εκτίμησε ότι είναι βέβαιο πως κάποια στιγμή θα χρειαστεί αναμνηστική δόση.
Κρούσματα σήμερα 31/07: Θεσσαλονίκη: Δείγματα σταθεροποίησης για το ιικό φορτίο στα λύματα
Χωρίς σημαντική διαφοροποίηση σε ημερήσια βάση μετρήθηκε η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης στις τελευταίες αναλύσεις της εβδομάδας, που διεξήγαγε η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 28/07 και της Πέμπτης 29/07 είναι:
Σταθερή (-7,2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 26/07 και της Τρίτης 27/07.
Οριακά σταθερή (-25,4%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 21/07 και Πέμπτης 22/07
«Η έντονη -λόγω καλοκαιρινών διακοπών- κινητικότητα των πολιτών και δη των ασυμπτωματικών φορέων του ιού, που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν, είναι αυτή την περίοδο σημαντική παράμετρος που επηρεάζει την τιμή του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης από μέρα σε μέρα. Είναι όμως και καθοριστική παράμετρος σε πόλεις και τουριστικούς προορισμούς, όπου οι καθημερινές αφίξεις και αναχωρήσεις επισκεπτών αλλοιώνουν διαρκώς και σε μεγάλο βαθμό την πληθυσμιακή τους σύνθεση και διαμορφώνουν την επιδημιολογική εικόνα τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. «Όπως κάποιοι δίχως να γνωρίζουν πως είναι φορείς μεταδίδουν τον ιό στα μέρη που παραθερίζουν, αντίστοιχα άνθρωποι που μολύνονται στις διακοπές τους και επιστρέφουν στην πόλη δημιουργούν νέες εστίες μετάδοσης», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.