Ο Διεθνολόγος και Στρατηγικός Αναλυτής Αλέξανδρος Δρίβας, μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου ανέλυσε τις σημερινές αμερικανοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας πως δεν θα υπάρξει επιστροφή στο πως ήταν παλιότερα.
Υπενθυμίζεται μάλιστα πως τόσο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησαν σε καταδικαστικές δηλώσεις κατά της Τουρκίας για την Κύπρο και τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης αντίστοιχα.
Για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, τόνισε πως οι τάσεις οδεύουν προς ρήξη, τονίζοντας πως ο δρόμος που ακολουθεί η Τουρκία είναι δίχως επιστροφή και είναι κάτι που οι ΗΠΑ βλέπουν. Ακόμα και πιο μετριοπαθείς φωνές που έλεγαν ότι η Τουρκία μπορεί «μπλοφάρει», έχουν εξαφανιστεί.
Ο Αλέξανδρος Δρίβας δήλωσε πως θα πρέπει να διαμορφωθεί ένας άξονας σταθερότητας στην περιοχή, ένας άξονας που θα μπορούσε να διευρυνθεί και με άλλες περιοχές (όπως η Αίγυπτος, ή η Λιβύη της επόμενης ημέρας).Εξέφρασε την προσωπική του άποψη, δήλωσε πεπεισμένος πως ένα κομμάτι της της Τουρκίας θα επιδιώξει να διώξει τον νεο-οθωμανισμό, κατί που είπε πως μπορεί να γίνει είτε με έναν άλλο πολίτευμα ή άλλον αρχηγό. Ακόμη, εκτίμησε πως η Τουρκία θα βρει μπροστά της και το πρόβλημα του Κουρδικού.
Μιλώντας για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως ο ίδιος έχει διχάσει τη χώρα, τονίζοντας πως από την Άγκυρα και δυτικά και από την Άγκυρα στα ανατολικά παρουσιάζει διαφορετική εικόνα. Τόνισε ακόμα πως όταν Ερντογάν φύγει από την εξουσία θα υπάρξουν ταραχές, όπως γίνεται με χώρες όπου ηγέτες, ήταν στην εξουσία για πολλά χρόνια.
Ο Αλέξανδρος Δρίβας τόνισε ακόμη, πως μια ενδεχόμενη ευρωμεσογειακή συνεργασία με τα αραβικά κράτη θα μπορούσε και θα έπρεπε να αποκτήσει θεσμική μορφή. Σε μια τέτοια εξέλιξη η Γαλλία θα έπαιζε ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
Όσον αφορά τις ΗΠΑ και τον σχεδιασμό τους για το Ιράν και για τη διάθεση «επαναρυμούλκυσής» του, είπε πως η Αμερική κερδίζει χρόνο με αυτό και πως δεν θα μπορέσει να συμβεί κάτι τέτοιο, καθώς το Ιράν έχει περισσότερα κοινά με την Τουρκία και το Πακιστάν, κάνοντας και έναν παραλληλισμό με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
Μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας, εκτίμησε πως η Ρωσία είναι η πιο αδύναμη από τις τρεις με τις ΗΠΑ να ρίχνουν το κέντρο βάρος τους στην Κίνα. Παράλληλα, εκτίμησε πως η Κίνα υστερεί σε «soft power» και πως δεν κοιτά τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή ως αξία.