«Πράσινο φως» δόθηκε από την Κομισιόν για ενίσχυση ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε βάσει του προσωρινού πλαισίου κρατικών ενισχύσεων.
Ποιες επιχειρήσεις αφορά το νέο μέτρο
Το νέο μέτρο αφορά εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς εκτός από αυτούς της οικονομικής και της πρωτογενούς γεωργικής δραστηριότητας. Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν παρουσιάσει επιχειρηματική διακοπή τον Απρίλιο του 2021 λόγω κορωνοϊού.
Ποια τα ποσά
Η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων και θα αποτελείται από ένα σταθερό ποσό τουλάχιστον 500 ευρώ και μέγιστο 4.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπαλλήλων και την περιοχή. Η ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τα 270.000 ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και 1,8 εκατ. ευρώ ανά εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς, ενώ θα χορηγηθεί το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2021.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν δυνατότητα υπαγωγής σε επενδυτικά σχέδια στα καθεστώτα «Γενική Επιχειρηματικότητα» και «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις» που είχε δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσω του Αναπτυξιακού για τη στήριξη τους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ποια ήταν τα προγράμματα αυτά
Προκήρυξη : «Γενική Επιχειρηματικότητα»
Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται στα 400 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 120 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 280 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
Προκήρυξη : «Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις»
Ο προϋπολογισμός για αυτό το καθεστώς ενίσχυσης ανέρχεται στα 405 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 400 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και προέρχονται από τον Προϋπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και τα 5 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στο είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.