Η κατάσταση με τις αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές των ανεμβολίαστων εργαζομένων σε κλάδους που έχει καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός θα επαναξιολογηθεί στα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Μάκης Βορίδης.
Ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι ο χρόνος που θα βρίσκονται σε αναστολή είναι αόριστος και σύμφωνα με τη σχετική διάταξη έως τα τέλη Οκτωβρίου η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, την πορεία των εμβολιασμών και τον αριθμό των εργαζόμενων που θα συμμορφωθεί.
Ο κ. Βορίδης απέρριψε την κριτική περί διχασμού της κοινωνίας και τιμωρίας εργαζομένων, λέγοντας ότι στόχος των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν είναι η τιμωρία αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα με τη στενή έννοια του όρου καθώς κανείς δεν υποχρεώνει κάποιον να εμβολιαστεί.
Στο 95% ο εμβολιασμός των υγειονομικών
Για τους υγειονομικούς ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι όλα δείχνουν ότι το ποσοστό συμμόρφωσης θα φτάσει κοντά στο 95%, ωστόσο παραμένει το υπόλοιπο 5%. Που, όπως είπε, εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο και δεν μπορεί να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες σε ασθενείς καθώς μπορεί να τους μολύνει.
Για την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους, τόνισε ότι κατά τη γνώμη του οι αποφάσεις θα πρέπει να ασκούνται σταθμισμένα και λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους μετάδοσης της κάθε επαγγελματικής ομάδας.
Για εκείνους που εργάζονται με ασθενείς και υπερήλικές είναι προφανές και δεν γίνεται κουβέντα, ωστόσο σε άλλους κλάδους όπως στα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς η συζήτηση είναι πιο σύνθετη και θα είναι βαρύνουσας σημασίας η γνώμη που θα εκφέρει η επιστημονική κοινότητα και η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.
Προϋπόθεση για πρόσληψη στην εστίαση ο εμβολιασμός
Για την εστίαση ο κ. Βορίδης τόνισε ότι ο εμβολιασμός μπορεί να θεωρηθεί προϋπόθεση για πρόσληψη και το ποσοστό συμμόρφωσης των εργαζομένων είναι πολύ υψηλό, καθώς υπάρχει και εξοικείωση με τα υγειονομικά προαπαιτούμενα για την εργασία.
Καθώς υπάρχουν πλέον τα εμβόλια, ο κ. Βορίδης ανέφερε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να εφαρμόζονται με φειδώ και να μην διαταράσσεται η κοινωνική και οικονομική ζωή επειδή κάποιοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν.
Εκκλησία και ιατρικοί σύλλογοι
Από εκεί και πέρα ο κ. Βορίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχουν επιφυλάξεις για τα εμβόλια, δεν ταυτίζονται με τις συνομωσιολογικές θεωρίες των αρνητών στις πρόσφατες συγκεντρώσεις.
Ειδικά για ιατρούς που αναπτύσσουν ψευδοεπιστημονικό λόγο παρά τα διδάγματα της δικής τους επιστήμης, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι «προφανώς μπορεί να υπάρχει ένα θέμα να επιληφθούν οι ιατρικοί Σύλλογοι».
Για την Εκκλησία τόνισε ότι καλά κάνει και παρεμβαίνει ακόμη και πέραν των καθηκόντων της και απαντά σε επιστημονικά ζητήματα όπως εάν έχουν «τσιπάκια» τα εμβόλια, καθώς πλήθος πιστών ακούνε την εκκλησία.