Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν σήμερα Τρίτη 27/7 είναι 3.593 , εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Υπενθυμίζουμε πως το Σάββατο τα κρούσματα ανήλθαν σε συνολικά 2.472, με 985 εξ αυτών να καταγράφονται στην Αττική.
Δείτε το σημερινό infographic
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.593, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 482.145 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.343 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ημερήσια εξέλιξη της πανδημίας: Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.911 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.794 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 153 (ημερήσια μεταβολή -3.16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 162 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Έκκληση για εμβολιασμό – Κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές
Για την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα μίλησε στο OPEΝ και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει» με τη Φαίη Μαυραγάνη μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης γιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ αναφέροντας ότι είμαστε στο κέντρο της νέας μετάλλαξης Δέλτα η οποία θα επεκταθεί σε όλη την κοινωνία, κάτι το οποίο θα σημάνει και περισσότερα κρούσματα. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν κινδυνεύουν να κολλήσουν και οι πλήρως εμβολιασμένοι, ο κ. Παυλάκης σημείωσε ότι και οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να νοσήσουν, αλλά κολλάνε δυσκολότερα και νοσούν ηπιότερα, στέλνοντας μήνυμα για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα οι πολίτες, καθώς όπως ανέφερε ο γιατρός, ο εμβολιασμός κατεβάζει τον κίνδυνο θανάτου 100 φορές.
Ο Γιώργος Παυλάκης εξήγησε ότι ο συνωστισμός είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποφεύγουμε καθώς η μετάλλαξη Δέλτα κολλάει πανεύκολα σε εξωτερικούς χώρους συνιστώντας στους πολίτες να αποφύγουν πολυσύχναστα μέρη, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα είναι οι γάμοι, συναυλίες, πανηγύρια. Να τα ξεχάσουμε για φέτος».
Την ανάγκη εμβολιασμού για να περιοριστούν οι συνέπειες του τέταρτου κύματος της πανδημίας και της μετάλλαξης Δέλτα επισήμανε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος μάλιστα στράφηκε εναντίον των αντιεμβολιαστών, για τους οποίους ανέφερε ότι πρέπει «να αναλάβουν ευθύνη επιλογής τους καθώς βγαίνουν απροστάτευτοι ενώ υπάρχει δυνατότητα προστασίας». Αντίστοιχα για συναδέλφους του, αντιεμβολιαστές, ο πρόεδρος του ΠΙΣ, είπε μιλώντας στο OPEN ότι ο «δεν εκφράζεται από κάθε ανόητο» και έχει κινηθεί εναντίον τους αλλά είναι χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης, ο κ. Εξαδάκτυλος τάχθηκε κατά νέων περιοριστικών μέτρων, αλλά υπέρ του εμβολιασμού.