Ελλάδα

Τείχος ανοσίας: Προειδοποιήσεις για τους ανεμβολίαστους

Τείχος ανοσίας: Εξαιρετικής σημασίας είναι επιτάχυνση των εμβολιασμών προκειμένου να μπει φραγμός στο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί σε Ελλάδα και Ευρώπη, ενώ δίνεται μάχη για να χτιστεί το τείχος ανοσίας πριν το Φθινόπωρο. Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στους ανεμβολίαστους με άρθρο του Συντάγματος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ Ευρώπης, η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλέον στην Γηραιά Ηπειρο. Από την πλευρά του, το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» προειδοποιεί για τη Γερμανία είναι μη ρεαλιστική η ανοσία της αγέλης έως το φθινόπωρο.

Αύξηση στις νοσηλείες

Στην Ελλάδα έχουν γίνει μέχρι στιγμής 10.094.195 εμβολιασμοί, εκ των οποίων τα 4.830.974 αφορούν και στις δύο δόσεις. Οπως δήλωσε και χθες από τη Χαλκίδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων».

Παράλληλα ανησυχεί η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορωνοϊού, καθώς οι κλίνες στα νοσοκομεία αρχίζουν και πάλι να γεμίζουν. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ πάνω από 1.000 άτομα νοσηλεύονται ήδη σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.

“Καμπανάκι” για το φθινόπωρο

Δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο καλοκαίρι, οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας το φθινόπωρο είναι εύλογες. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στον ΣΚΑΪ «δεν μπορούμε να παίζουμε, από το φθινόπωρο και μετά ο καιρός αλλάζει και είναι υπέρ της νόσου τα πράγματα, είναι δύσκολα ήδη από Ιούλιο έχει αρχίσει να πιέζεται το ΕΣΥ φανταστείτε τι έχει να γίνει Σεπτέμβριο».

Παραθέτοντας στοιχεία η κα Παγώνη τόνισε ότι «ενώ είχαμε ξεκινήσει με 3 – 4 περιστατικά κορωνοϊού το βραδύ της Πέμπτης στη γενική του τελευταίου νοσοκομείου είχαμε 25 εισαγωγές συν 3 επιπλέον, που σημαίνει ότι ξεκινάμε και ανοίγουμε πάλι επιπλέον κλίνες COVID στα νοσοκομεία με ηλικίες από 25 μέχρι 90» και απηύθυνε έκκληση: «Παρακαλούμε, δεν κουνάμε το δάχτυλο, εμβολιαστείτε για να υπάρξει κανονικότητα».

Ετσι η κυβέρνηση αφενός προτάσσει τα κίνητρα αφετέρου την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, κάτι που μπορεί να γίνει με απλή υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την τροπολογία που πέρασε χθες από τη Βουλή με τις ψήφους ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Το μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς

Ως προς τα κίνητρα θεσπίζει μπόνους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκειμένου να συμβάλουν στην αύξηση των εμβολιασμών.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας:

  • Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό με αποζημίωση 10 ευρώ.
  • Αυξάνεται το ποσό αποζημίωσης των ιδιωτών ιατρών. Από 3 ευρώ ανεβαίνει στα 20 ευρώ η αμοιβή των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο τους.
  • Από 20 ευρώ ανεβαίνει σε 50 ευρώ για τον κατ’ οίκον εμβολιασμό των κατάκοιτων συμπολιτών μας.

Απαγόρευση εισόδου και στο λιανεμπόριο σε ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διά στόματος Αδωνι Γεωργιάδη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να απαγορευθεί η είσοδος στους ανεμβολίαστους πολίτες και σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι δεν αποκλείεται να απαγορευθεί στους ανεμβολίαστους να εισέρχονται σε όλους τους κλειστούς χώρους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να μπουν ούτε στα καταστήματα λιανικού εμπορίου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να γίνει αν η πανδημία επιδεινωθεί προς το φθινόπωρο, όπως διευκρίνισε.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα μας δεν θα μπορούσε να έχει ανοιχτά τα σύνορά της για τους τουρίστες και ταυτόχρονα να εξαφανίσει τον κορωνοϊό. «Αυτό που μπορούμε να πετύχουμε είναι να ελέγχουμε και να περιορίσουμε τον ιό», ήταν τα λόγια του. «Έχει μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων γιατί πήραμε μέτρα που αρχίζουν και αποδίδουν. Σήμερα υπάρχει πίεση ως προς τις εισαγωγές, όχι όμως ως προς τις ΜΕΘ, που είναι και το πιο κρίσιμο», πρόσθεσε.

Η απάντηση Μητσοτάκη στους αντιεμβολιαστές

Αναμφίβολα, έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στους αντιεμβολιαστές. Αυτοί πολλές φορές επικαλούνται τον Καταστατικό Χάρτη της χώρας, με το άρθρο 25, παράγραφο 4 του Συντάγματος. «Tο Kράτος δικαιούται να αξιώνει από όλους τους πολίτες την εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Θεωρώ ότι το άρθρο αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Αυτό αξιώνουμε από τους συμπολίτες μας. Το χρέος της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η μάχη της γενιάς μας. Θα την κερδίσουμε. Αλλά πρέπει να την κερδίσουμε αναλαμβάνοντας όλοι οι πολίτες την ευθύνη που τους αναλογεί απέναντι στον εαυτό τους, στις οικογένειές τους και στο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε.

“Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει”

Ο πρωθυπουργός, επίσης υπενθύμισε ότι η χώρα μας ξεπέρασε χθες το φράγμα των 10 εκατομμυρίων εμβολιασμών. «Η επιχείρηση “Ελευθερία” προχωράει όπως την είχαμε σχεδιάσει. Όμως, είναι απολύτως βέβαιο πια, ότι η μετάλλαξη Δέλτα μας υποχρεώνει να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειές μας για να πείσουμε συμπολίτες μας, οι οποίοι ακόμη μπορεί να είναι καχύποπτοι, ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εκεί θα εστιάσουμε όλη μας την προσπάθεια. Είναι μια προσπάθεια, η οποία δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο κεντρικό μήνυμα το οποίο εκπέμπεται συστηματικά και μεθοδικά από την κυβέρνηση και από τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες. Θα πρέπει να μπουν στο παιχνίδι και οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να πάμε πόρτα-πόρτα να πείσουμε τους καχύποπτους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν αυτό το βήμα», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών για τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας. Αλλά και για όσους εργάζονται στον εξαιρετικά ευαίσθητο τομέα της υποστήριξης των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θεωρώ ότι η διάταξη αυτή είναι σωστή και ενδεδειγμένη. Ακολουθήσαμε όλες τις συστάσεις της Επιτροπής Βιοηθικής. Είναι το τελευταίο στάδιο, η τελευταία δυνατότητα που έχουμε στη διάθεσή μας. Εύχομαι να μη χρειαστεί να την εφαρμόσουμε στην πράξη και όλοι οι υγειονομικοί, εκτός από αυτούς που έχουν πολύ σοβαρό ιατρικό λόγο, πιστοποιημένο, να σπεύσουν να εμβολιαστούν».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο