Η Μετάλλαξη Δέλτα θερίζει την Ελλάδα εδώ και μερικές εβδομάδες, με κυβέρνηση και ειδικούς να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Μαγιορκίνης έχει αναφέρει πως η παραλλαγή κυριαρχεί στο 60% του πληθυσμού. Αλλά και ότι ο κ. Καπραβέλος ανέφερε ότι 1 εκατομμύριο ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν από την μετάλλαξη.
Πιο συγκεκριμένα, έντονος είναι ο προβληματισμός για την κατάσταση στα νησιά, καθώς Πάρος, Σαντορίνη και Κρήτη εμφανίζουν επιβαρυμένα επιδημιολογικά δεδομένα. Αττική, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Χανιά καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα.
Αύξηση ασθενών
Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και κάνουν λόγο ακόμα και για 10.000 κρούσματα τον Αύγουστο χωρίς μέτρα. Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στο ΕΣΥ από την ανησυχητική αύξηση των εισαγωγών, καθώς μέσα σε ένα μήνα οι ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία αυξήθηκαν κατά 53%.
Τα 3 μέτρα για την μείωση των κρουσμάτων
1. Τοπικά lockdown
Η διασπορά του ιού ωστόσο σε τουριστικές νησιωτικές περιοχές ανησυχεί τους ειδικούς και τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να δούμε lockdown τύπου Μυκόνου στα υπόλοιπα «πορτοκαλί» νησιά (Πάρος, Σαντορίνη, Ίος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο Κρήτης).
Πέρα από αυτά προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή καταγραφή 36 κρουσμάτων στα νησιά του Αργοσαρωνικού, ένας διψήφιος αριθμός-ρεκόρ που πρώτη φορά παρατηρείται από την αρχή της πανδημίας.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται καθημερινά, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να είναι έτοιμοι να παρέμβουν όταν κριθεί απαραίτητο.
Τα mini lockdown φαίνεται να δουλεύουν, όπως αποδείχθηκε και στη Μύκονο. Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί αναμένεται να επανεξεταστούν τη Δευτέρα 26 Ιουλίου (όταν και λήγουν), με κάποιες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν.
Τα μέτρα που θα ισχύουν σε περίπτωση τοπικού lockdown
Στο πνεύμα του «μοντέλου Μυκόνου», λοιπόν, μεταξύ των περιορισμών που βρίσκονται στο τραπέζι είναι οι εξής:
- Υποχρεωτικό έξτρα διαγνωστικό τεστ (εκτός από τα ήδη προβλεπόμενα) για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στον τουρισμό – Δυνατότητα στον εργοδότη να αποσύρει όλους τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους από θέσεις εργασίας με στενή επαφή με το κοινό στα ξενοδοχεία και μετακίνησή τους σε άλλα πόστα.
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως οργανωμένα πάρτυ, πανηγύρια, λαϊκές αγορές
- Απαγόρευση μουσικής όλο το εικοσιτετράωρο
- Απαγόρευση κυκλοφορίας την νύχτα
- Μείωση του μέγιστου αριθμού ατόμων στην εστίαση από τα 10 στα 4 και κατ’ εξαίρεση 6, εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού.
2. Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί
Ο δρόμος για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς άνοιξε και επίσημα με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας σήμερα στη Βουλή. Αφορά στης εξής κατηγορίες εργαζομένων:
- σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
- σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
- σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Από την κυβέρνηση υπάρχουν αντικρουόμενες δηλώσεις για πιθανή επέκταση του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες ομάδες εργαζομένων. Αρκετά πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι εκπαιδευτικοί, αλλά προς το παρόν όλα τα σενάρια είναι υπό εξέταση.
3. Αυξημένα τεστ σε τουριστικούς προορισμούς
Ένα τρίτο μέτρο που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή είναι το αυξημένο testing σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.
Ήδη τα ταξίδια με αεροπλάνο και πλοίο προς τα νησιά γίνονται με τεράστια προσοχή, καθώς είναι απαραίτητο είτε το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ (72 ωρών) ή rapid test (48 ωρών). Στην επιστροφή από τα νησιά είναι υποχρεωτικό να διενέργειται self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.
Παράλληλα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε εστίαση και τουρισμό σε Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη, Ρέθυμνο και Ηράκλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα: ένα self και ένα rapid. Τα αποτελέσματα πρέπει να δηλώνονται στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.