Ο οικονομολόγος και αναλυτής Γιώργος Αδαλής μίλησε στο pagenews.gr και την εκπομπή Point Zero με το Λάμπρο Καλαρρύτη, όπου μίλησε για το νέο εμπορικό πόλεμο που ξεσπά, έχοντας ως «El Dorado», όχι το πετρέλαιο, αλλά τους ημιαγωγούς (τσιπάκια).
Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Η πανδημία διέλυσε την εφοδιαστική αλυσίδα
«Οι ημιαγωγοί από το 1990 ως κομμάτι της οικονομίας παρουσιάζουν αυξημένη συμμετοχή στο παγκόσμιο ΑΕΠ και γνώρισε αύξηση της τάξεως του 600%», δήλωσε ο οικονομολόγος, και μάλιστα είπε πως πολλοί όπως και ο ίδιος ενστερνίζονται την άποψη πως οι ημιαγωγοί είναι το «πετρέλαιο» του 21ου αιώνα. Αποτελούν ένα απαραίτητο υλικό το οποίο βρίσκεται παντού γύρω μας. Πέρα όμως από συσκευές της καθημερινότητάς μας, ημιαγωγοί χρησιμοποιούνται και σε αυτοκίνητα, πλοία ή αεροπλάνα.
Πρόσθεσε παράλληλα πως πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά την τεχνητή νοημοσύνη, καθώς τη χρησιμοποιούμε παντού, όμως πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε και εδώ στην Ελλάδα.
Όπως είπε, αγορές τεχνολογικών προϊόντων όπως είναι για παράδειγμα οι κάρτες γραφικών (GPU), παρουσιάζουν μα πρωτοφανή αύξηση στο κόστος τους, ενώ υπάρχει και μία μεγάλη πτώση ζήτησης των προϊόντων. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, έχει ξεσπάσει ένας νέος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όχι για το πετρέλαιο, αλλά αυτή τη φορά για τους ημιαγωγούς (τσιπάκια).
Σημείωσε ακόμη πως αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ είναι αυτές που έχουν την πλειοψηφία των πατεντών, όμως η Κίνα είναι αυτή που έχει τις πρώτες ύλες για την κατασκρυή αυτών των προϊόντων. Σε παλιότερες δεκαετίες η Αμερική είχε τα πρωτεία και στην παραγωγή τους.
Γιώργος Αδαλής στο pagenews.gr: Ο νέος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας
Εν μέσω αυτό του εμπορικού πολέμου εκτίμησε πως ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα ακολουθήσει μια κοντινή πολιτική με αυτήν που είχε εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ, όσον αφορά τον επαναπατρισμό των εργοστασίων και την ανατροπή της κατάστασης στην παραγωγή ημιαγωγών, κάτι που για τον ίδιο θα αρχίσει το συντομότερο στις αρχές το 2022 και όχι νωρίτερα.
Ακόμη δήλωσε πως δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα προβλέψεις για την επόμενη χρονιά καθώς υπάρχει απουσία δεδομένων, τόνισε όμως πως υπάρχει μια στροφή στην πολιτική Μπάιντεν υπέρ του Ιράν, για να αποφευχθεί μια νέα πετρελαϊκή κρίση, καθώς το Ιράν μπορεί να προμηθεύσει 3 εκατομμύρια βαρέλια με πετρέλαιο, ώστε να κρατηθεί η τιμή στα 60-65 δολάρια. Αυτό δήλωσε είναι κάτι το οποίο θέλει και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Παράλληλα, υπάρχει μια αύξηση στο κόστος μεταφοράς container, που φθάνει το 1.000%, λόγω του σπασίματος της εφοδιαστικής αλυσίδας.