Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε την δική του εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας μετά και την εφιαλτική πρόβλεψη του ECDC για πενταπλασιασμό των κρουσμάτων μέχρι την 1η Αυγούστου, ενώ κρούει και τον κώδωνα του κινδύνου για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Μαγιορκίνης: Απίθανο να μην κυριαρχήσει η μετάλλαξη Δέλτα
Όπως είπε, ακόμα και στις χώρες που υπάρχουν λίγα κρούσματα, αυτά θα αυξηθούν. «Ο ιός πάντα μας εκπλήσσει . Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ολλανδίας που είχαν λίγα κρούσματα και τώρα έχουν χιλιάδες».
Για την Ελλάδα ανέφερε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα φτάσουμε σε πολύ μεγάλα νούμερα κρουσμάτων. Για ένα σενάριο με 10 – 15 χιλιάδες ημερήσια κρούσματα, τόνισε ότι για την ώρα μοιάζει δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.
Αναφορικά με τις μεταλλάξεις στη χώρα μας, είπε πως η αίσθηση που έχουν οι ειδικοί είναι ότι έχει υποχωρήσει η μετάλλαξη Α (Βρετανική) και έχει αντικατασταθεί από τη μετάλλαξη Δ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά , στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, «είναι πάνω από το 60% η επικράτηση της μετάλλαξη Δ στην Ελλάδα και προβλέπεται απίθανο να μην κυριαρχήσει.
Το βασικό στοιχείο εν μέσω αυτή της κατάστασης, δήλωσε πως είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων. «Το 90% στα νοσοκομεία είναι ανεμβολίαστο. Ακόμα κι αν ένας εμβολιασμένος εισαχθεί στο νοσοκομείο θα έχει καλύτερη πορεία ».
Τέλος. υποστήριξε πως «το συγκεκριμένο κύμα χαρακτηρίζεται ηπιότερο σε σχέση με αυτά που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής. Λογικά θα είναι λιγότερη η πίεση στο σύστημα υγείας».
Η πρόβλεψη του ECDC
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το ECDC εκτιμά ότι τις επόμενες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ισλανδία θα καταγραφούν περισσότερα από 420 νέα κρούσματα ανά 100.000 πολίτες, σχεδόν πέντε φορές περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα όταν καταγράφονταν 90 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 63% των κρουσμάτων στην ΕΕ , με τα περισσότερα εξ αυτών να αφορούν σε νέους ηλικίας 15 έως 24 χρόνων. Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων αλλά και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) υπογραμμίζουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει σε καμία περίπτωση και καλούν όλους τους Ευρωπαίους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα να το πράξουν άμεσα, ζητώντας παράλληλα από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον ρυθμό εμβολιασμού.