Συναγερμός σε ειδικούς και επιστήμονες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες αν δεν εμβολιαστεί άμεσα ή δεν νοσήσει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία το 30% με 35% των νέων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 10 ημέρες, είναι μετάλλαξη Δέλτα. Για αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος, Μητσοτάκης, στο διάγγελμά του ανακοίνωσε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε όλο το υγειονομικό προσωπικό, ενώ οι ανεμβολίαστοι σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, μονάδες φροντίδας και γηροκομεία, θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από τις 16 Αυγούστου, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να αφήνει παράθυρο απόλυσης σε όσους δεν συμμορφωθούν στα νέα μέτρα και εργάζονται σε δομές υγείας.
Με το ποσοστό του εμβολιασμού να είναι στο 41%, όλα δείχνουν πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες ήταν μόνο η αρχή και φαίνεται πως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα επεκταθεί και στην εκπαίδευση.
Τη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι δε θα πετύχουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας σε ποσοστό 85% εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που για ακόμα μια φορά θέλησε να κρούσει τον κώδωνα του κίνδυνου για την έξαρση της πανδημίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι» δήλωσε ότι το 4ο κύμα της πανδημίας έχει ήδη ξεκινήσει προσθέτοντας ότι από βδομάδα σε βδομάδα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων της τάξεως του 50%. Την ίδια στιγμήο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε πως φτάσαμε 3.000 κρούσματα πολύ πιο νωρίς απ’ ότι περιμέναμε.
Από την πλευρά του ο ο καθηγητής αναλυτικής χημείας Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε πως φτάσαμε τα 3.000 κρούσματα πολύ πιο νωρίς απ’ ότι περιμέναμε. Η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα 3.109 κρούσματα στη χώρα επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του κ. Θωμαΐδη, που έκανε λόγο, στις 7 Ιουλίου, για παραπάνω από 2.000 ενεργά κρούσματα ημερησίως.
Νίκος Τζανάκης: 100.000 ενεργά κρούσματα
Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, λέγοντας σε δραματικό τόνο: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».
Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο.
Ανέφερε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο νούμερο υπερβολικό και υπογράμμισε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα.
Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο,τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου».
Κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη τόνισε, στον ΑΝΤ1, ότι λόγω μεγάλης διέλευσης τουριστών είναι λογικό οι πρώτες μεταλλάξεις να φθάνουν εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη.
«Μεγάλη διασπορά»
Την εκτίμηση πως θα αυξηθούν τα κρούσματα και κατ’ επέκταση η πίεση στα νοσοκομεία, εξέφρασε μιλώντας στο MEGA, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο κ. Γώγος υποστήριξε πως η αύξηση των κρουσμάτων μαρτυρά τη μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και πως θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.
«Βλέπετε πως καθημερινά υπάρχει μεγάλη αύξηση,. Τα 2.000 και 3.000 κρούσματα σημαίνει πως εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτά φυσικά μεταδίδουν στους άλλους. Η πιθανότητα να έχουμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και τις προσεχείς εβδομάδες μέσα στον Αύγουστο είναι μεγάλες».
Μεγάλη είναι η πιθανότητα τα κρούσματα να αγγίξουν τις 4.000 ή κιαι 5.000 και οι ειδικοί προσπαθούν μέσω της εμφάνισης στα τηλεοπτικά παράθυρα να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον κ. Γώγο οι κρίσιμες ηλικίες είναι άνω των 50 αλλά είναι σαφές ότι λόγω της μεγάλης διασποράς κινδυνεύουν και οι νέοι.