Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας έκανε μία πρόβλεψη για τα κρούσματα τον Αύγουστο.Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος εκτίμησε πως θα έχουμε ξεμπερδέψει με τον κορωνοϊό το καλοκαίρι του 2022 και μίλησε για ένα ιδιαίτερα δύσκολο φθινόπωρο. Ο καθηγητής είχε τονίσει πως η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ακόμα και όταν διασταυρωθούμε με κάποιον στο δρόμο.
«Τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα», προειδοποίησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, προσθέτοντας ότι η επιδημία θα κλιμακωθεί γρήγορα και απότομα.
“Τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.”
Όπως εκτίμησε ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σύντομα θα βλέπουμε τα κρούσματα να διπλασιάζονται, υπολογίζοντας μάλιστα πως αυτό θα παρατηρείται ενδεχομένως κάθε βδομάδα ή και νωρίτερα. «Αυτό σημαίνει ότι θα μπούμε στην λεγόμενη εκθετική φάση», εξήγησε.
Ο καθηγητής ειδικότερα, έκανε λόγο για κορύφωση της πανδημίας με πολλές χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα περί τα μέσα με τέλη Αυγούστου. «Ασφαλώς δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις αλλά μιλάμε για πολλές χιλιάδες κρούσματα, δεν μιλάμε για μικρό νούμερο», ανέφερε παραδεχόμενος μάλιστα ότι τον Αύγουστο θα μπορούσαμε να δούμε και περισσότερα από 10.000 κρούσματα.
“Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία”
Συγκεκριμένα, εκτίμησε πως δεν είναι απίθανο να φτάσουμε σε νούμερα της τάξης του 15.000-20.000 κρούσματα με αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλη μερίδα του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται. «Αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι, το 80% τοις εκατό, αυτή στιγμή δεν θα μιλούσαμε για πανδημία», τόνισε και πρόσθεσε πως επειδή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τώρα ετοιμαζόμαστε για το τέταρτο κύμα της πανδημίας.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως ευτυχώς για την ώρα δεν παρατηρείται μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ο κ. Σύψας σχολίασε πως το γεγονός πως πλέον παρατηρείται να προσβάλλονται κυρίως οι νέοι, οι οποίοι δεν νοσούν συνήθως.
“Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους”
«Η πιθανότητα να μπει ένας νέος κάτω των 18 ετών στο νοσοκομείο είναι 12 φορές μικρότερη απ΄ ότι ένας άνθρωπος άνω των 18 ετών» εξήγησε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως ναι μεν δεν έχουμε πίεση στα νοσοκομεία αλλά όσο διασπείρεται η πανδημία αυξάνονται οι πιθανότητες ο ιός να φτάσει στους ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών.
«Οι νέοι θα πάνε στα χωριά τους, θα πάνε στα πανηγύρια, θα γυρίσουν στα σπίτια τους, θα διασπείρουν τον ιό» είπε συγκεκριμένα συνοψίζοντας πως τους επόμενους μήνες άπαντες οι ανεμβολίαστοι θα μολυνθούν. «Δεν θα υπάρξει καμία εξέλιξη», συνόψισε.
«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε ο καθηγητής επικαλούμενος αμερικανική έρευνα σύμφωνα με την οποία το πρώτο τρίμηνο του 2021 περίπου 400 έφηβοι 11-17 ετών χρειάστηκε να νοσηλευτούν, δίνοντας ένα σαφές μήνυμα για τον εμβολιασμό των μαθητών.