Το Photoshop είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές προγραμμάτων για να επεξεργαστεί κανείς μία φωτογραφία. Στην εποχή του ίντερνετ είναι αρκετά δύσκολο για να μπορέσει κανείς να διαχωρίσει τις αληθινές από τις επεξεργασμένες φωτογραφίες.
Τρόποι για να αντιληφθείς αν μία φώτο είναι επεξεργασμένη
Υπάρχει τρόπος να το καταλάβεις; Υπάρχει, αρκεί να κοιτάξεις προσεκτικά και να χρησιμοποιήσεις σαν οδηγό τα παρακάτω.
Με την πρώτη ματιά
Αρκετές φορές με την πρώτη ματιά μπορείς να καταλάβεις αν μια εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία. Ορισμένα οπτικά χαρακτηριστικά είναι δύσκολο να αναπαραχθούν με επιτυχία και αποτελούν «κράχτες» για τη χρήση Photoshop. Tέτοια είναι οι λυγισμένες ή υγρές επιφάνειες που διαφορετικά θα φαίνονταν συμπαγείς. Ειδικά αν το κυρίως θέμα μιας φωτογραφίας έχει αλλάξει, τα αντικείμενα στο παρασκήνιο ενδέχεται να μην φαίνονται τόσο ευθεία όσο θα έπρεπε. Οι ευθείες άκρες, οι γωνίες, οι κόκκοι του ξύλου και τα πλακίδια είναι δύσκολο να διατηρηθούν στη σωστή προοπτική όταν μπαίνει το «χέρι» του Photoshop.
Προσοχή στο πιξελάρισμα
Η τροποποίηση μιας φωτογραφίας προκαλεί συχνά ψηφιακή παραμόρφωση. Είτε αυτή η παραμόρφωση έχει τη μορφή πιξελαρίσματος ή απλώς ατελούς χρωματισμού, μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης της εγκυρότητας. Σε πολύ μεγάλες φωτογραφίες, αυτή η μείωση της ποιότητας είναι λιγότερο εμφανής, αλλά σε μεσαίες και μικρές φωτογραφίες, το πιξελάρισμα είναι αρκετά συνηθισμένο. Τα σημεία παραμόρφωσης είναι ένα ενδεικτικό σημάδι ότι η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία, ειδικά αν η φωτογραφία ήταν πιο ευκρινής πριν.
Δώσε βάση στο φως
Ένας άλλος τρόπος για να καταλάβεις μια φωτογραφία που έχει φωτοσοπαριστεί, είναι να εξετάσεις τον τρόπο με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά με τα αντικείμενα της φωτογραφίας. Οι σκιές και τα highlights θα φαίνονται σαν να παραβιάζουν τους νόμους της Φυσικής, ειδικά αν ένα θέμα έχει αφαιρεθεί ή προστεθεί στη φωτογραφία. Για παράδειγμα, ένα αντικείμενο που δεν ρίχνει σκιά είναι ένα συνηθισμένο λάθος, καθώς και θέματα με σκιές που προέρχονται από διαφορετική κατεύθυνση από το φως της φωτογραφίας.
Κάνε αντίθετη αναζήτηση
Αν και δεν είναι η καλύτερη μέθοδος για να δεις αν μια φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία, μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας μπορεί να είναι χρήσιμη. Σύρε τη φωτογραφία στη γραμμή αναζήτησης εικόνων της Google για να εμφανιστούν όλες οι πηγές της. Αν είναι φωτοσοπαρισμένη, τότε θα εμφανιστεί η αυθεντική φωτογραφία ή φωτογραφίες που τής μοιάζουν.
Χρησιμοποίησε κάποια ιστοσελίδα «ντετέκτιβ»
Ορισμένες από αυτές τις σελίδες θέλουν να έχεις το πρωτότυπο, RAW, αρχείο, αλλά αρκετές όχι. Επομένως μπορείς να αναλύσεις ένα αρχείο JPEG ή PNG. Ορισμένες από αυτές τις σελίδες εντοπίζουν μάλιστα και πού βρίσκεται στη φωτογραφία το «πείραγμα». Μια τέτοια σελίδα είναι το FotoForensics, το οποίο είναι μια δωρεάν και αρκετά απλό στη χρήση του.