Ομολογουμένως τα κρούσματα έχουν αρχίσει ξανά να παίρνουν την ανιούσα και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης κάνει μία πρόβλεψη για τους θανάτους. Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Τζανάκης προειδοποίησε ότι τον Αύγουστο θα φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα.
Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.
Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας
«Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα. Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας. Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά. Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα. Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τόνισε ότι η Βρετανία έχει κάνει πολλούς περισσότερους εμβολιασμούς σε σχέση με την Ελλάδα. «Η μετάλλαξη Δέλτα τους βρήκε με αρκετό πληθυσμό εμβολιασμένο με 1 δόση και πήγαν να επιταχύνουν τη Β δόση. Είναι η μόνη λύση». «Έχουμε χάσει 90 ανθρώπους 18-39 ετών ως τώρα» σημείωσε ενώ εξήγησε ότι όσο ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο θα γίνουν νέες μεταλλάξεις, πιο μεταδοτικές.
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη διασπορά στη μετάλλαξη Δέλτα
Τα μεγαλύτερα προβλήματα με το μεταλαγμένο στέλεχος της ινδικής μετάλλαξης εντοπίζονται στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αττική με 58 και 39 αντίστοιχα. Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές, από τα συνολικά 1.997 κρούσματα κορονοϊού, στην Αττική καταγράφονται 1.022 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη καταγράφονται 93 ενώ στο Ρέθυμνο Κρήτης ακόμα 73 κρούσματα και στο Ηράκλειο 106.
Ωστόσο, η ανησυχία μεγαλώνει καθώς η πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος: 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).