Προκάλεσε για άλλη μία φορά ο Ερσίν Τατάρ, καθώς ανέφερε ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ είναι εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού. Ο ίδιος έχει αναφέρει και στο παρελθόν πως είναι πρόθυμος στην συζήτηση μίας λύσης για το Κυπριακό. Από την αλλή φαίνεται να εμμένει στην λύση της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αναφέρει πως δεν είναι υλοποιήσιμη η λύση των δύο κρατών για το Κυπριακό.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την λύση του Κυπριακού και ο ίδιος θα κάνει πίσω ή να εγκαταλείψει την πρότασή για την επίλυσή του.
Σχετικά με την ιστορία των Τουρκοκυπρίων
Σε διάλεξη στο πανεπιστήμιο Φιράτ στο Ελαζίγ της Τουρκίας με τίτλο «Ο αγώνας των Τουρκοκυπρίων από το παρελθόν μέχρι σήμερα». Όπως είπε, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα υποκύψουν σε κανέναν και δεν θα τεθούν υπό την διοίκηση κανενός.
Ο κ. Τατάρ μίλησε για την ιστορία των Τουρκοκυπρίων από το 1571 που κατακτήθηκε η Κύπρος από τους Οθωμανούς και χαρακτήρισε «άδικο» το ψήφισμά του Συμβουλίου Ασφαλείας της 4ης Μάριου 1974 λέγοντας πως ήταν μια πολιτική απόφαση με την οποία οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίστηκαν ως η μόνη νόμιμη εξουσία της Κυπριακής Δημοκρατίας που μετατράπηκε σε «ελληνοκυπριακό κράτος», κατά την έκφρασή του. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία συνεχίζει να παίζει με τον χρόνο για να γονατίσει τον τουρκοκυπριακό «λαό», πρόσθεσε.
«Αρνητική στάση και αμετάβλητη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς»
Το συγκεκριμένο ψήφισμα του Συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, συνέχισε, που αποτελεί τον πυρήνα των παραμέτρων του ΟΗΕ, εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια λύση. «Όσο αυτό δεν εξαλείφεται, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται ποτέ να συναινέσουν σε μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία».
Αφού έγινε κατανοητό ότι μια συμφωνία που να βασίζεται σε ομοσπονδιακή βάση δεν θα ήταν δυνατή, είπε ο κ. Τατάρ υπέβαλε μια πρόταση λύσης που βασίζεται στην ύπαρξη δύο κυρίαρχων ίσων κρατών, που υποστηρίζονται και από την Τουρκία. «Ενώ παρουσιάζαμε την πρότασή μας για μια λύση που θα ωφελούσε την Κύπρο και την περιοχή, γνωρίζαμε επίσης ότι θα συνέβαλλε σημαντικά στην ειρήνη και ότι ο διάλογος πρέπει να παραμείνει ανοιχτός χωρίς να καταφεύγουμε σε όπλα και βία. Αλλά πάλι, όπως πάντα, συναντήσαμε την αρνητική στάση και την αμετάβλητη νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσφεύγει σε προβοκατόρικες ενέργειες και δεν αποφεύγει ενέργειες και δηλώσεις που δημιουργούν ένταση. Επανέλαβε ότι κατά άδικο τρόπο και μονομερή, η ΕΕ έκανε μέλος της μόνο τους Ελληνοκύπριους.
Υπέρ μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης
Είναι υπέρ μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να γίνουν αποδεκτές οι πραγματικότητες και πρωτίστως ότι η λύση πρέπει να βασίζεται σε δύο κράτη. «Βιώσιμη και ρεαλιστική είναι η διζωνικότητα και μια λύση είναι εφικτή μόνο στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».
Η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι είναι η κυρίαρχη, δεν άλλαξε ούτε πριν ούτε μετά την άτυπη συνάντηση στην Γενεύη, ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν κατάργηση των εγγυήσεων της Τουρκίας, απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και επιστροφή του Βαρωσίου. Αυτή τη στάση συνεχίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά, δήλωσε κάνοντας λόγο σε δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων.
«Κανείς δεν έχει τη δύναμη να μας απομακρύνει από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία»
Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία και ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι όπως «το νύχι με το κρέας» και πως «κανείς δεν έχει την δύναμη να μας χωρίσει, να μας απομακρύνει από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία».
Ο Τατάρ μιλώντας επίσης σε τουρκικούς τηλεοπτικούς σταθμούς δήλωσε ότι δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμόχωστου στους νόμιμους κατοίκους της και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα δώσει σημαντικά μηνύματα κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου. Υπενθυμίζοντας ότι στις 20 Ιουλίου θα βρίσκεται στα κατεχόμενα ο Τούρκος Πρόεδρος και η ομάδα του, ο κ. Τατάρ είπε ότι «στις 20 Ιουλίου θα δοθούν πολύ σημαντικά μηνύματα στον κόσμο από την Κύπρο». Απαντώντας σε ερωτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι πάρκα, παραλίες και δημόσιοι χώροι άνοιξαν για επισκέψεις από τον λαό με την στήριξη του Τούρκου Προέδρου.
«Έχει πάψει να υπάρχει πλέον στην ημερήσια διάταξη η επιστροφή του Βαρωσιού. Άλλωστε το Βαρώσι ανήκει στα τουρκικά βακούφια. Δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό να παραμείνει κλειστό το μέρος εκείνο για άλλα 46 χρόνια. Το μέρος εκείνο ήταν πολύ σημαντικό τουριστικό κέντρο στο παρελθόν και τώρα έχει πολλούς επισκέπτες, παρά την πανδημία. Μετατράπηκε από τώρα στο σημαντικότερο κέντρο έλξης της ΤΔΒΚ (ψευδοκράτος)».