Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, η λεγόμενη μετάλλαξη Δέλτα, προκαλεί αυξημένη ανησυχία στους επιστήμονες. Υπενθυμίζουμε πως σήμερα Σάββατο 03/07, τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.001.
Μετάλλαξη Δέλτα: Τι αναφέρουν οι επιστήμονες
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους μέχρι το τέλος Αυγούστου το 90% των νέων κρουσμάτων θα αφορά στο νέο στέλεχος το οποίο είναι πάνω από 50% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό.
Όπως σημειώνουν μάλιστα οι ειδικοί η συμπτωματολογία όσων νοσούν από το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι διαφορετική από τη συνηθισμένη. Το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού προκαλούσε βήχα, πυρετό, δύσπνοια και απώλεια όσφρησης και γεύσης. Αντίθετα η μετάλλαξη Δέλτα μοιάζει πιο πολύ με ένα άσχημο κρυολόγημα που χτυπάει κυρίως τους νέους.
Τα 3 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν αν τα έχετε είναι πονοκέφαλος, πονόλαιμος και συνάχι. Τι συστήνουν οι επιδημιολόγοι; Όλοι με μια φωνή δίνουν την ίδια απάντηση: Εμβόλιο.
Και τα 4 εμβόλια είναι αποτελεσματικά στην μετάλλαξη Δέλτα, αρκεί να έχουν γίνει και οι δυο δόσεις και να έχει ολοκληρωθεί η εμβολιαστική διαδικασία.
Κατανομή κρουσμάτων 03/07: Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία από τον ΕΟΔΥ.
Αύξηση σοκ παρατηρήθηκε στα κρούσματα από κορωνοϊό σήμερα Σάββατο 03/07. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση του ΕΟΔΥ οι μολύνσεις στην επικράτεια έφτασαν τις 1.001. Δείτε παρακάτω την κατανομή των κρουσμάτων για σήμερα Σάββατο.
Κατανομή κρουσμάτων 03/07: Δείτε την κατανομή των κρουσμάτων
Στην Αττική καταγράφονται 596 κρούσματα, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στον Νότιο Τομέα Αθηνών (180), ενώ ακολουθεί ο Κεντρικός Τομέας με 159.
- Ανατολική Αττική 78
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 64
- Δυτική Αττική 6
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 60
- Κεντρικός Τομέας Αθηνών 159
- Νησιά 2
- Νότιος Τομέας Αθηνών 180
- Πειραιάς 47
Μετάλλαξη Δέλτα: Η γεωγραφική διασπορά του ιού σήμερα
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.