Ελλάδα

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκκενώνονται δύο οικισμοί

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου 3/7 και κατακαίει περιοχές του νησιού σε δασική έκταση στη δημοτική ενότητα Ελειού – Πρόνων.
ταση της φωτιάς που μαίνεται από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κεφαλονιά ανάγκασε τις τοπικές αρχές να προχωρήσουν για προληπτικούς λόγους σε οργανωμένη απομάκρυνση όλου του πληθυσμού που βρίσκεται στη περιοχή Καπανδρίτι και στην Αγία Ειρήνη. Την ίδια ώρα, εκτός της πυρκαγιάς στην Κεφαλονιά, φωτιά καίει περιοχή κοντά σε οικισμό στον Ωρωπό.

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς

Όπως αναφέρει στην απόφασή του ο δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, η απομάκρυνση του πληθυσμού γίνεται «για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται στην περιοχή».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργοστολίου χαρακτήρισε «επικίνδυνη την πυρκαγιά στο Καπανδρίτι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο αλλά και της υψηλής θερμοκρασίας» ενώ για την εκκένωση του χωριού δήλωσε ότι «έγινε κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας».

Φωτιά στην Κεφαλονιά: Ενισχύονται οι δυνάμεις της πυροσβεστικής

Πλέον οι δυνάμεις ενισχύονται καθώς το μέτωπο της φωτιάς μεγαλώνει.

Αρχικά, στη μάχη ρίχτηκαν 13 πυροσβέστες με 6 οχήματα και 4 αεροσκάφη (2 PZL, 2 AIR TRACTOR), ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή από όμορες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Πλέον επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα, 7 αεροσκάφη (2CL,1AIR TRACTOR,4PZL) καθώς και 2 ελικόπτερα.

Στο μέτωπο επιχειρεί αερομεταφερόμενη ομάδα πεζοπόρου τμήματος Δυτικής Ελλάδας, ενώ ακτοπλοϊκώς μεταβαίνουν από Πάτρα και Κυλλήνη άλλοι 14 πυροσβέστες με 7 οχήματα.

Βασικές οδηγίες προστασίας από τη φωτιά

Φωτιά ή πυρ ή και πυρά είναι η καύση που συνοδεύεται από φλόγα. Πρόκειται για χημική αντίδραση κατά την οποία εκλύεται έντονα θερμότητα και κατά το φαινόμενο συντηρείται φλόγα, ως ορατό αποτέλεσμα της εξώθερμης αντίδρασης.

Η φωτιά έχει καταστρέψει περιουσίες, έχει πάρει άδικα ζωές, μπορεί να αποβεί καταστροφική. Έχετε στο νου σας αυτές τις βασικές οδηγίες προστασίας από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την περίπτωση που η φωτιά πλησιάζει το σπίτι σας και να θυμάστε πάντα πως η πυρκαγιά είναι απρόβλεπτη και η σωτηρία των ανθρώπων προέχει από οτιδήποτε άλλο.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι μας

  • Διατηρούμε την ψυχραιμία μας.
  • Μεταφέρουμε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
  • Κλείνουμε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κ.λπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
  • Κλείνουμε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
  • Μαζεύουμε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
  • Διευκολύνουμε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
  • Τοποθετούμε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
  • Συνδέουμε τους σωλήνες ποτίσματος και τους απλώνουμε ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
  • Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάβουμε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.
  • Μόλις περάσει η πυρκαγιά και μπορούμε να βγούμε με ασφάλεια από το σπίτι
  • Βγαίνουμε από το σπίτι και σβήνουμε τις μικροεστίες που απομένουν.
  • Ελέγχουμε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι μας

  • Δεν εγκαταλείπουμε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή μας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
  • Δεν μπαίνουμε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο