Τα κρούσματα για σήμερα Παρασκευή 02/07 αναμένεται να εκδώσει σε λίγες ώρες ο ΕΟΔΥ. Να θυμίσουμε ότι την Τετάρτη καταγράφηκαν 633 κρούσματα εκ των οποίων τα 315 εντοπίζονται στην Αττική, ενώ η Θεσσαλονίκη κατέγραψε 31 νέες λοιμώξεις. Υπενθυμίζουμε πως χθες Σάββατο 26/6 καταγράφηκαν συνολικά 375 νέα κρούσματα.
Από ότι όλα δείχνουν η επιδημιολογική καμπύλη έχει αρχίσει να γίνεται θετική. Με αποτέλεσμα οι ειδικοί να ανακοινώνουν όλο και συχνότερα νέα άρση των μέτρων. Μάλιστα, τόσο την Δευτέρα, όσο και την Τρίτη (29/6) ανακοινώθηκαν από το κράτος τα προνόμια που ισχύουν για τους εμβολιασμένους.
Μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας
Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, χτύπησε το «καμπανάκι» υπογραμμίζοντας ότι σαφέστατα βρισκόμαστε σε μια φάση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και γύρω στα μέσα ή προς το τέλος του Ιουλίου, θα ξεκινήσει το 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο αν δεν το προλάβουμε μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό.
Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι οι μετακινήσεις θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη διασπορά του ιού και κυρίως της μετάλλαξης Δέλτα και τον Αύγουστο αναμένεται να φτάσουμε περίπου στα 1.000 κρούσματα ημερησίως, αριθμός που θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο τον Σεπτέμβριο.
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι επικουρικού χαρακτήρα και το μόνο που μπορεί να μας προστατεύσει αποτελεσματικά είναι ο εμβολιασμός. Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να γλιτώσουμε από τα χειρότερα και σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί, θα πρέπει μέσα στον Αύγουστο το ποσοστό των εμβολιασμένων στον ενήλικο πληθυσμό, να φτάσει στο 83%.
Πόσο χρόνο θα χρειαστούν οι φαρμακοβιομηχανίες αν εμφανιστεί μετάλλαξη που δεν καλύπτουν τα εμβόλια
Σε ένα διάστημα 100 ημερών οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορέσουν να προσαρμοστούν αν εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη του κορωνοϊού που δεν καλύπτεται από τα εμβόλια. Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεση μας καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις του ιού.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού συλλόγου τόνισε ότι υπάρχει ένας τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις μεταλλάξεις. Αυτός είναι ο μαζικός εμβολιασμός. «Είμαστε όλοι προνομιούχοι ανεξαιρέτως, που ζούμε σε μια χώρα όπου έχουμε τη δυνατότητα εμβολιασμού και το εξαιρετικό προνόμιο επιλογής εμβολίου, Αυτό δεν είναι δεδομένο προνόμιο. Τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μέχρι τώρα μεταλλάξεις, και αν –ω μη γένοιτο – παρουσιαστεί μετάλλαξη που δεν καλύπτεται, θα χρειαστούν 100 ημέρες οι φαρμακοβιομηχανίες για να προσαρμοστούν», υπογράμμισε ο ίδιος.
Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Σε ισχύ σε 33 χώρες της Ευρώπης
Το ψηφιακό πιστοποιητικό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και το χρησιμοποιούν ήδη εκατομμύρια πολίτες στην ΕΕ. Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι απαραίτητο και στην Ελβετία.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid: Είτε εμβολιασμός (με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης), είτε αρνητικό μοριακό τεστ (ημερομηνία και τύπος τεστ), είτε αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας).
Αν ο κόσμος δεν εμβολιαστεί, η πανδημία θα διαιωνίζεται
Σε ό,τι αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους για μετακινήσεις στα νησιά μόνο με rapid ή μοριακό τεστ, ο κ. Βατόπουλος επισήμανε ότι θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. «Το θέμα είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αν δεν εμβολιαστεί ο κόσμος θα έχουμε συνεχείς αναζωπυρώσεις, θα έχουμε μεταλλάξεις, το πρόβλημα θα διαιωνίζεται. Δε διαφωνώ με τα μέτρα, απλώς δε θα πρέπει να περνάνε ότι είναι κάτι το εκδικητικό, ότι δηλαδή αφού δεν εμβολιάζεσαι, θα σε τιμωρήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό πρόσθεσε ότι θα πρέπει να πειστούν οι διστακτικοί ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι κάθε μέρα γίνονται 100.000 εμβολιασμοί, δηλαδή 500.000 εβδομαδιαίως. Στους 500.000 ανθρώπους στατιστικά κάτι θα συμβεί. Κάποιος θα πάθει έμφραγμα, κάποιος θα λιποθυμήσει. Γι’ αυτά δεν ευθύνεται ο εμβολιασμός. Οι υγειονομικές αρχές έχουν την ευθύνη να ξεδιαλύνουν αυτά τα περιστατικά, να απαντούν αμέσως ώστε να φαίνεται αν και πόσες πραγματικές παρενέργειες έχουμε», κατέληξε.
Παγώνη: Αν δεν πιάσουμε το 80%, τα πράγματα από Οκτώβρη δεν θα πάνε καλά
Στους σκληρούς δείκτες που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα καθώς χθες ανακοινώθηκαν 761 κρούσματα, 189, διασωληνωμένοι και 4 θάνατοι, ανακοινώθηκε η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη. Όπως είπε μάλιστα μιλώντας στο Mega, θα φτάσει η ημέρα που θα μιλήσουμε για μηδέν θανάτους «αν συντονιστούμε όλοι και εμβολιαστούμε». «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι αν δεν εμβολιαστεί υπάρχουν μεταλλάξεις, αυτή την στιγμή η Δέλτα έχει αύξηση μεταδοτικότητας από 50-70% που σημαίνει ότι χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή», υπογράμμισε.
«99,9% για να μην πω 100% όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν έχουν μπει μέχρι σήμερα σε ΜΕΘ. Μπορεί κάποιος να νοσήσει, υπάρχει ένα παράθυρο 10%. Γιατί να νοσήσει από κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί; Γιατί να νοσήσουμε;», πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην πάμε για εμβολιασμό. Πριν ξεκινήσουν για διακοπές πρέπει να πάνε για εμβολιασμό. Η νόσος είναι εδώ, οι μεταλλάξεις είναι εδώ, δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω. Δεν πρέπει να φοβάται ο κόσμος, τα εμβόλια είναι ασφαλή».
Σχολιάζοντας τις αμφιβολίες του κόσμου και ιδίως των νέων παιδιών ως προς τον εμβολιασμό, η κυρία Παγώνη, ανέφερε πως: «Τα παιδιά είναι έτσι επειδή λέγαμε από την αρχή ότι και να νοσήσουν οι νέοι δεν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα». Συμφώνησε μάλιστα και στη θέση ότι η άρνηση εμβολιασμού πέρασε και ως αντισυστημική στάση.
Αναφέρθηκε και στην στάση της εκκλησίας που είπε ότι πρέπει να είναι βοηθητική, ενώ σχολιάζοντας τα όσα δήλωσε ότι «ο Παύλος Πολάκης έκανε μια αντίδραση, ο συνάδελφος Πολάκης πρέπει να έχει πάει ήδη να εμβολιαστεί». Η κυρία Παγώνη ενημέρωσε ότι το «92,3% των νοσοκομειακών γιατρών είναι εμβολιασμένοι, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τους νοσοκομειακούς». «Οι προσωπικές απόψεις των γιατρών δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο, οι επιστημονικές απόψεις ενδιαφέρουν», σχολίασε αναφορικά σε γιατρούς που μιλούν με δισταγμό απέναντι στα εμβόλια.
«Να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού»
«Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι», τόνισε ότι «δεν είμαστε μακριά από το 50% στο τέλος Ιουνίου. Ο στόχος είναι κοντά όπως τον έχουμε υπολογίσει γιατί αν εξαιρέσουμε την AstraZeneca, στα υπόλοιπα εμβόλια είμαστε στο ταβάνι εκεί που θα έπρεπε να ήμαστε».
«Από εδώ και πέρα φαίνεται ότι θα χρειαστεί μια περισσότερη προσπάθεια και επιχειρησιακά έτσι ώστε να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Ο στόχος του 70% είναι εφικτός με δεδομένο ότι θα έχουμε τη συμμετοχή των πολιτών», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το πόσοι πολίτες έχουν νοσήσει και συμβάλουν στο συνολικό ποσοστό ανοσίας στην κοινότητα απάντησε ότι αυτή τη στιγμή στο μητρώο είναι καταγεγραμμένοι 440.000 πολίτες που αποδεδειγμένα έχουν νοσήσει. «Το μοναδικό ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν», σημείωσε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ζητώντας να μην υπάρχει εφησυχασμός λόγω καλοκαιριού.