Ελλάδα

Κλοπή Πικάσο: Το ατύχημα στην συνέντευξη Τύπου

Κλοπή Πικάσο: Ο κλεμμένος πίνακας επιστρέφει στην Εθνική Πινακοθήκη, αν και συνέβη και ένα μικρό ατύχημα στην συνέντευξη Τύπου.

Εννιά χρόνια μετά βρέθηκε ο κλεμμένος Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη. Ο πίνακας βρέθηκε μαζί με άλλον έναν του Μοντριάν σε μια κρύπτη στην Κερατέα. Να θυμίσουμε ότι λεπτομερή περιγραφή της ληστείας των πινάκων του Πικάσο και του Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη που πραγματοποιήθηκε το 2012, έδωσε ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη.

Πιο συγκεκριμένα, το περιστατικό με το «γλίστρημα» του πίνακα του Πικάσο από τον πάγκο που είχε τοποθετηθεί, το μεσημέρι της Τρίτης, στη διάρκεια παρουσίασης της εξιχνίασης της υπόθεσης κλοπής στην Εθνική Πινακοθήκη, προκάλεσε σωρεία σχολίων στα social media. Ακόμη, υπήρξαν αντιδράσεις και από διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι αναρτήσεις του Πλαίσιο και του ΙΚΕΑ για το “γλίστρημα” του πίνακα

Σε αναρτήσεις με εξαιρετικό χιούμορ, προχώρησαν και η επίσημες Facebook σελίδες της αλυσίδας καταστημάτων Ikea στην Ελλάδα, αλλά και το «Πλαίσιο» οι οποίες παρουσίασαν μια απλή και οικονομική «λύση» για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον!

BBC: Πέταξαν τον πίνακα στο πάτωμα

Όπως είναι φυσιολογικό, η εν λόγω εικόνα ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, αφού πρόκειται για έναν πίνακα ανεκτίμητης αξίας (δείτε εδώ γιατί) που αποτελεί εθνική κληρονομιά για την Ελλάδα. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι το δημοσίευμα δεν είναι τυχαίο, δεδομένης της διαμάχης με το Βρετανικό Μουσείο για την επιστροφή των Ελγινείων.

Μάλιστα, το εν λόγω γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο και από το διεθνή ΜΜΕ. Συγκεκριμένα, το BBC «άδραξε» την ευκαιρία και με ξεχωριστό θέμα αναφέρεται στο… φιάσκο του πατώματος. Στο δημοσίευμα του BBC φιλοξενείται το βίντεο με την πτώση του πίνακα και στη συνέχεια με αρκετή δόση ειρωνείας γράφει: «Το τελευταίο πράγμα που θέλετε να κάνετε με έναν πίνακα του Πάμπλο Πικάσο είναι να τον ρίξετε – ειδικά όταν έχει ανακτηθεί μετά από εννέα χρόνια».

Κλοπή Πικάσο: Η προεργασία για τη ληστεία

«Έκανα συνεχείς επισκέψεις στην Εθνική Πινακοθήκη και απέκτησα οικειότητα με τα έργα και τον χώρο ώσπου πίστεψα ότι ένα από αυτά μπορεί να γίνει δικό μου. Αυτές οι σκέψεις με βασάνιζαν 2 χρόνια περίπου και με οδήγησαν να κάνω το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου.» Εθνική Πινακοθήκη

«Για περίπου 6 μήνες πριν από την κλοπή έκανα πολλές επισκέψεις… Λόγω της ενασχόλησης μου με τις οικοδομές γνώριζα τα οικοδομικά υλικά και μπορούσα να καταλάβω που υπήρχε τσιμεντένιος τοίχος και πού γυψοσανίδα. Καθόμουν ώρες στο εσωτερικό παρατηρώντας όχι μόνο τα έργα τέχνης αλλά και τη διαμόρφωση του χώρου τη συμπεριφορά των φυλάκων, πού υπήρχαν παράθυρα, κάμερες… Επίσης το ίδιο έκανα και στον περιβάλλοντα χώρο. Έπαιρνα καφέ και καθόμουν για ώρες γύρω από την πινακοθήκη . Δεν θυμάμαι πόσες βραδιές καθόμουν κρυμμένος στα φυτά και παρατηρούσα τους φύλακες. Μπορεί να το είχα κάνει και πάνω από 50 φορές μόνο το τελευταίο 6μηνο πριν από την κλοπή. Έτσι κατάφερα και απέκτησα πάρα πολύ καλή γνώση των συστημάτων ασφαλείας.»

«Ήξερα όλες τις συνήθειες των φυλάκων, πότε άλλαζαν βάρδια, ποιος κάπνιζε ποιος έβγαινε στον κήπο… Ήξερα ότι είχαν μειωθεί τον τελευταίο καιρό λόγω της οικονομικής κρίσης, ήξερα ότι υπήρχε και συναγερμός. Έτσι, αποφάσισα να κάνω την κλοπή. Δεν είχα αποφασίσει ποιο έργο θα έπαιρνα αλλά μόνο ότι ήθελα να πάρω κάποιο.»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο