Σε ένα περιβάλλον που έχει πληγεί το προηγούμενο διάστημα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού της προσφοράς και της ζήτησης με αρκετά προβλήματα σε κόστος πρώτων υλών αλλά και τα μεταφορικά κόστη, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας δημιουργούν αισθητή ανασφάλεια στις παραγωγικές βιομηχανίες της χώρας.
Επιπλέον, στο προσεχές διάστημα αναμένεται αύξηση στα τιμολόγια της τάξεως του 10% με 20% καθώς η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος καταγράφει αύξηση που φτάνει το 25% το τελευταίο διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τους Προμηθευτές βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, ως επακόλουθο των υψηλών τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς, ενώ παράλληλα τείνει να αποτελέσει και μέγεθος μη προβλέψιμο για τις Βιομηχανίες της χώρας, αφού οι Προμηθευτές δεν δεσμεύονται προς τους Καταναλωτές της Μέσης Τάσης σε εγγυημένη τιμή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Παρότι οι αυξήσεις των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας έχουν πραγματική βάση στις αυξήσεις του κόστους, το πρόβλημα για τις παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας δεν παύει να είναι υπαρκτό και μεγάλο. Οι συνθήκες, λοιπόν, που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές και οι παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να στραφούν στον Ενεργειακό Συμψηφισμό ως ένα μέσο προστασίας τους από το ευμετάβλητο περιβάλλον που δημιουργείται στο χώρο της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Σχετικά με τον Ενεργειακό συμψηφισμό, η επιχείρηση παράγει ηλεκτρική ενέργεια και ανάλογα με το ενεργειακό της προφίλ καταναλώνει απευθείας την ενέργεια αυτή ή διαφορετικά την αποθηκεύει εικονικά στο δίκτυο και την καταναλώνει σε μεταγενέστερο χρόνο.
Το σχήμα του ενεργειακού συμψηφισμού δημιουργεί ένα δίχτυ προστασίας έναντι στη μεταβλητότητα των τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αφού ο καταναλωτής μετατρέπεται σε παραγωγό και μειώνει την εξάρτησή του από τον Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι παρακάτω ενέργειες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση των εργαλείων που μπορούν να αξιοποιηθούν από τη Βιομηχανία:
- Αύξηση του ορίου μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος ενεργειακού συμψηφισμού από το 1MW στα 3MW
- Άρση της συμμετοχής των συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού στον υπολογισμό κορεσμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση μεθόδων περιορισμού και προστασίας
Ο κύριος Παναγιώτης Μουρτοπάλλας, CEO της MGD Energy, δήλωσε σχετικά: «H χρήση του Νet Μetering μπορεί να προσφέρει στον βιομηχανικό καταναλωτή τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρημάτων μειώνοντας τα κόστη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, και προστατεύοντας τον από τυχόν μελλοντικές αυξήσεις τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια. Σήμερα, το Νet Μetering αποτελεί λοιπόν ένα σημαντικό εργαλείο εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ μπορεί να συνδυαστεί άριστα με τη χρήση κεντρικών μονάδων ψύξης/θέρμανσης και ενεργοβόρων μηχανημάτων παραγωγής.
Αναντίρρητά, η χρήση του Νet Μetering είναι οικονομικά ελκυστική λύση, παρέχοντας πλεονεκτήματα τόσο στον βιομηχανικό καταναλωτή, στο ηλεκτρικό δίκτυο όσο και στο περιβάλλον. Με βάση όλα τα παραπάνω, η αύξηση της διείσδυσης της ηλεκτροκίνησης αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα της αύξηση των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας και των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών έργων Νet Μetering τα επόμενα χρόνια.»
Σχετικά με την MGD ΕΝERGY
Η MGD ENERGY δημιουργήθηκε το 2010 από την ανάγκη τριών νέων μηχανικών να συνδυάσουν την τεχνογνωσία με την πράσινη τεχνολογία προκειμένου να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις που συμβάλλουν σε ένα βιώσιμο αύριο. Στα 10 χρόνια ιστορίας της, η MGD ENERGY έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει έργα ΑΠΕ υψηλών προδιαγραφών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η εταιρεία δραστηριοποιείται σε δύο κυρίως τομείς, στη Μελέτη, Κατασκευή και Συντήρηση Φωτοβολταϊκών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας και στη Μελέτη, Κατασκευή ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων για Εμπορικά, Βιομηχανικά και Οικιστικά κτίρια..