Για την μετάλλαξη Δέλτα μίλησε η Αθηνά Λινού σε συνέντευξη της. Να θυμίσουμε ότι είχε αναφέρει ότι οι γυναίκες κάτω των 50 πρέπει να κάνουν εμβόλια mRNA. Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca, σημειώνοντας ωστόσο πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», ανέφερε ότι αυτή τη φορά έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα που είναι το εμβόλιο. Η κυρία Λινού, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής με συνέπεια και πάνω από όλα να εμβολιαστούμε.
Για την κάλυψη των εμβολίων
Σε ότι αφορά την κάλυψη που παρέχουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα, η κυρία Λινού είπε ότι το AstraZeneca προσφέρει σε όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις κάλυψη άνω του 65%, ενώ πάνω από 80% είναι η κάλυψη για όσους έχουν κάνει και τις 2 δόσεις των εμβολίων, Pfizer και Moderna. Επίσης μεγάλη κάλυψη προσφέρει και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Από αυτούς που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ένα 15% θα νοσήσει με ελαφρά συμπτώματα, από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όμως φαίνεται να στέλνει με μεγαλύτερη συχνότητα τους ανεμβολίαστους σε νοσοκομεία.
“Καμπανάκι” για τον προσεχή Σεπτέμβριο
Η κυρία Λινού, χτύπησε «καμπανάκι» για τον προσεχή Σεπτέμβριο, λέγοντας ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ετοιμάζετε για μεγάλο πρόβλημα και θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε κάποια μέτρα για τα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Τέλος ερωτηθείς σχετικά και μεταξύ άλλων, η κυρία Λινού είπε ότι η απόφαση για να βγάλουμε τις μάσκες είναι σωστή, αλλά είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να την ξαναδούμε στο άμεσο μέλλον.
» Μόνο το 30% των λειτουργών υγείας στη χώρα μας είχε εμβολιαστεί στην πανδημία της γρίπης»
Σχολιάζοντας σχετικά, υπενθυμίζει ότι το αντιεμβολιαστικό κίνημα οδήγησε σε επιδημία ιλαράς και απώλεια παιδιών στην Καλιφόρνια. Μέχρι πρόσφατα, όπως λέει, δεν υπήρχε υποχρεωτικότητα του εμβολίου και όπου υπήρχε πχ. στους υγειονομικούς δεν εφαρμοζόταν.
Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα μελέτης, στα οποία αναφέρεται η κυρία Λινού, πριν από αρκετά χρόνια κατά την πανδημία της γρίπης. «Ως Ινστιτούτο PROLΕPSIS είχαμε συλλέξει πληροφορίες για το ποσοστό των εμβολιασμένων ανάμεσα στους λειτουργούς υγείας σε δέκα χώρες καθώς και ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Είχαμε συγκεντρώσει ερωτηματολόγια από 5.000 λειτουργούς υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα. Ενώ, το 77% των γιατρών και το 60% των νοσηλευτών τάσσονταν υπέρ της υποχρεωτικότητας, στην ουσία λιγότερο από 50% το είχαν εφαρμόσει. Και μάλιστα για εμβόλια όπως η ηπατίτιδα που είναι πολύ σοβαρό για έναν επεμβατικό γιατρό να κολλήσει από ασθενή. Ακόμα και για τη γρίπη στην Ελλάδα, τότε που είχαμε την πανδημία, είχε εμβολιαστεί λιγότερο από το 30% των λειτουργών υγείας», τονίζει.