Ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης δήλωσε πως «Αυτή η εποχή εκτός από προβλήματα, εμπόδια, και δυσκολίες μπορεί να δώσει και πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες. Ωστόσο η οποιαδήποτε επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια», κατά την παρέμβασή του στο 3ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Αιτωλοακαρνανίας, «Άλμα Ανάπτυξης», που πραγματοποιείται στη Ναύπακτο.
Χριστοδουλάκης: Τι ανέφερε για τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στους πόρους του Ταμείου ανάκαμψης και γενικότερα στα ευρωπαϊκά κονδύλια τόνισε ότι μπορούν να συμβάλλουν στην επανεκκίνηση, αρκεί να τηρηθούν τρεις προϋποθέσεις:
Σημείωσε ότι «οποιαδήποτε επανεκκίνηση δεν μπορεί να γίνει πάνω σε ερείπια και αυτό αφορά ουσιαστικά την ανάγκη για άμεσα και εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, είτε αυτό αφορά στη διαχείριση του υπέρογκου ιδιωτικού χρέους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, είτε λέγεται στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σε συνδυασμό όμως με ρήτρες απασχόλησης για να αποφύγουμε μαζικές απολύσεις και διάλυση της κοινωνικής συνοχής, είτε λέγεται στήριξη των κρίσιμων εθνικής οικονομίας όπως είναι για παράδειγμα η εστίαση και ο τουρισμός».
Ως δεύτερη προϋπόθεση χαρακτήρισε την ανάγκη «να αντιληφθούμε ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, σε αυτή τη φάση ξεπερνά κατά πολύ οποιαδήποτε κυβερνητική θητεία. Κανείς δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή και να θεωρεί ότι θα διαχειριστεί αυτούς τους πόρους, όπως ο ίδιος κρίνει».
Προσέθεσε ότι το Εθνικό Σχέδιο για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, «πρέπει να προκύψει μέσα από διαδικασίες ευρύτερων συναινέσεων, κυρίως σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις στη βάση όμως συγκεκριμένων προτάσεων και θέσεων».
Η τρίτη προϋπόθεση, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική, «έχει να κάνει και με την επαρκή μας προετοιμασία και κυρίως με το πολιτικό πρόσημο του προγράμματος αξιοποίησης των πόρων. Πρέπει να θέσουμε ξανά τους στόχους για μία νέα αντίληψη που αφορά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας να μπορέσουμε να μιλήσουμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία. Πρέπει να μιλήσουμε για την οικονομία που πρέπει να δημιουργεί και να διασφαλίζει θέσεις εργασίας και μάλιστα με όλες τις σύγχρονες ρυθμίσεις και όχι περαιτέρω απορρύθμισης όπως δυστυχώς είδαμε με το πρόσφατο εργασιακό νομοσχέδιο».