Pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr Opinion Leader. Παραγωγή pagenews.gr
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ
Παναγιώτης Ρουμελιώτης
Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πάντειο

Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο pagenews.gr: ΗΠΑ – Κίνα – Σύγκρουση γιγάντων – Πού θα κριθεί η αντιπαράθεση

Παναγιώτης Ρουμελιώτης στο pagenews.gr: Ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Οικονομίας στο Πάντειο σχολίασε τις εξελίξεις στη διεθνή σκηνή, αναφερόμενος κυρίως στη «σύγκρουση» ΗΠΑ - Κίνας.

Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης μίλησε στο pagenews.gr και στην εκπομπή Point Zero με τον Λάμπρο Καλαρρύτη, για το πώς θα εξελιχθεί η αντιπαράθεση της κυρίαρχης δύναμης, των Ηνωμένων Πολιτειών δηλαδή, και της αναδυόμενης που είναι η Κίνα. Μάλιστα, τα επεισόδια των δύο υπερδυνάμεων είναι πολλά, αν και κυμαίνονται κυρίως στο επίπεδο του κυβερνοχώρου ενώ υπάρχει και εμπορικός και οικονομικός πόλεμος με βασικό ερώτημα αν όλο αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια θερμή σύγκρουση μεταξύ τους. 

Για το πώς ο ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας διαμορφώνει το μέλλον του πλανήτη:

Ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν σοβαρά με την ανάδυση της Κίνας σε οικονομικό, σε τεχνολογικό και στρατιωτικό επίπεδο και προσπαθεί μέσα από την πολιτική στρατηγική που έχει χαράξει να αναχαιτίσει την άνοδο αυτή της Κίνας. Και το κάνει με διάφορα μέσα. Με στρατιωτικά μέσα, ενισχύοντας τον στόλο και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Σινική Θάλασσα ή τον Σινικό Ωκεανό, ενισχύοντας χώρες που μέχρι τώρα, για διπλωματικούς λόγους, ήταν πολύ προσεκτικές όπως είναι η Ταϊβάν την οποία η Κίνα θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της δημοκρατίας της, του κράτους.

Οι ΗΠΑ λοιπόν, προσπαθούν να προσεγγίσουν άλλες δυνάμεις όπως είναι η Ινδία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, και να ενισχύσουν τον συνασπισμό με αυτές τις χώρες. Η Κίνα γίνεται όλο και πιο εμφανής και επιθετική στην περιοχή. Δηλαδή για παράδειγμα, αμφισβητεί την αποκλειστική οικονομική ζώνη σε μια σειρά από κράτη όπως είναι το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, ακόμα και η Ιαπωνία.

Για το ότι η συμπεριφορά της Κίνας μοιάζει με εκείνη της Τουρκίας:

Οι Φιλιππίνες για παράδειγμα, προσέφυγαν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις αμφισβητούμενες περιοχές από την Κίνα η οποία, αν και οι Φιλιππίνες δικαιώθηκαν, συμπεριφέρεται σαν υπερδύναμη και προσπαθεί να επιβάλλει το δίκαιο του ισχυρότερου, δηλαδή το δίκαιο που εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Και βεβαίως αγνοεί τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Έχει μια συμπεριφορά που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Για τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας:

Οι ΗΠΑ, μέχρι τώρα, είχαν εντοπίσει τους τομείς πάνω στους οποίους θα προσπαθήσουν να αναχαιτίσουν την Κίνα και ήταν κυρίως ο οικονομικός και ο τεχνολογικός τομέας. Ο πόλεμος ο εμπορικός ξεκίνησε από τον Τραμπ, πήραν οι Κινέζοι αντίμετρα, το εμπόριο μεταξύ Αμερικής και Κίνας μειώθηκε σημαντικά προκειμένου να αποτρέψουν την οικονομική ενίσχυση και ισχυροποίηση της δεύτερης αλλά η Κίνα, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πως αυτό θα συνέβαινε, είχε πάρει μέτρα για να περιορίσει το ποσοστό των εξαγωγών της στον υπόλοιπο κόσμο και να επαναπροσανατολίσει τη στήριξη της οικονομίας της στην εσωτερική αγορά.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Δείτε την πολιτική μας κάνοντας κλικ εδώ.
Αποδέχομαι